Vervolg van de Open XML soap

Nog een paar dagen en dan moet duidelijk zijn of Open XML versnelde ISO certificering krijgt. Daarom zo vlak voor het weekend nog maar even wat hoogtepunten uit de Open XML soap:

In Zweden traden op het allerlaatste moment voor de stemming 23 nieuwe leden toe tot de ISO commissie, allen Microsoft Gold Partners. De Zweedse Commissie bestond tot die tijd uit 9 leden, die maanden de 6000 pagina lange standaard hadden bestudeerd en waarvan er 4 voor certificering zouden stemmen en 5 tegen. Al voor de stemming verlieten daarom een aantal leden vloekend en tierend, onder aanvoering van IBM de zaal. Het verwachtte Zweedse “Nee” werd dus nu een “Ja. Later lekte uit dat de nieuwe leden geld was toegezegd door Microsoft en alhoewel de ISO commissie verklaarde dat de stemming was gekocht, werde deze aanvankelijk toch aanvaard. Imiddels is dit echter herroepen en is de stemming ongeldig verklaard op procedurele gronden (dubbele stemmen). Omdat er geen tijd meer is voor een hernieuwde procedure, zal Zweden zich nu van stemming onthouden.

Ook heel bont maakte de voorzitter van de Zwitsere commissie – Hans-Rudolf Thomann- het. Hij stelde vooraf dat zij er zaten om standaarden te creeeren, niet om ze af te keuren en stelde de regels als volgt vast:

Als er meer dan 75% voor Microsoft is, stemmen wij voor Microsoft (consensis)
Als er meer dan 50% voor Microsoft is, stemmen wij voor Microsoft (meerderheid)
Als er minder dan 50% voor Microsoft is, stemmen wij voor Microsoft
Als er minder dan 75% tegen Microsoft is, onthouden wij ons van stemming

Wat mij bevreemd is dat het ISO standaardiserings proces dit soort toestanden allemaal maar toelaat, want wat is dan nog de waarde van zo’n certificering? Toch vraag ik mij af of Microsoft ziijn hand nu niet een keer overspeelt. Zo heeft de Minister van Economische zaken van Hongarije inmiddels de commissie opdracht gegeven tot herstemming, nadat daar allerlei onregelmatigheden waren geconstateerd en schijnt men inmiddels ook in Denemarken wakker te worden omdat zich daar dezelfde soort toestanden afgespeeld hebben als in Zweden.

Dit zijn nog maar een paar voorbeelden maar op Internet gonst het van de verhalen en lopen de gemoederen steeds hoger op. Zo zegt Andy Updegrove van Consortium op zijn blog het volgende:

As someone who has spent a great part of my life working to support open standards over the past 20 years, I have to say that this is the most egregious, and far-reaching, example of playing the system to the advantage of a single company that I have ever seen. Breathtaking, in fact.

Voor meer gruwelijke details en de actuele stand van zaken, hier een aantal interessante links om het weekend mee door te komen:

No Open XML

Free Software Daily

OOXML Defective By Design

Groklaw

31 augustus 2007     Vrij en Open, Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

7 reakties

 1. 1 Vincent:

  Als er minder dan 75% tegen Microsoft is, onthouden wij ons van stemming

  Dus Microsoft gaat alleen stemmen als tenminste 75% tegen ze is? 😛

  Ik neem trouwens aan dat we in Nederland ook zo’n commissie hebben? Zo ja, dan vraag ik me af wat daar gaat gebeuren, want wat open standaarden betreft vertrouw ik het hier niet zo erg…

 2. 1 bartek:

  Ik vraag me af wat de waarde van de ISO commisie is als er plots tig nieuwe leden mogen binnenkomen om mee te stemmen. Je zou toch verwachten dat de ISO commisie voor de regering werkt omdat deze de standaard moet invoeren en niet het bedrijfsleven?

 3. 1 Vincent:

  Ik neem trouwens aan dat we in Nederland ook zo’n commissie hebben? Zo ja, dan vraag ik me af wat daar gaat gebeuren, want wat open standaarden betreft vertrouw ik het hier niet zo erg…

  Toevallig lees ik net in de Computable dat de NEN (het Nederlands Normalisatie Instituur) zich onthoudt van een stem omdat ze het niet unaniem eens kunnen worden (duh). Lijkt me aan de ene kant goed omdat we zo ook geen omkopingsschandalen kunnen krijgen, maar aan de andere kant is dit natuurlijk te belangrijk om niet tegen OOXML te stemmen… Ik vrees helaas dat het er wel doorheen gaat komen.

 4. 1 Vincent:

  O, op de site van Computable lees ik dit:

  De stemonthouding van de Nederlandse commissie is overigens maar nipt bereikt. Volgens Leenaars wilden de leden, met uitzondering van Microsoft, tegenstemmen mét voorwaarden. Die ‘nee, tenzij’-stem zou eisen voor aanpassingen neerleggen. Microsoft streefde naar een ‘ja, mits’-stem.

  http://www.computable.nl/nieuws.jsp?id=2103169

  Hoe kan je dan in hemelsnaam het unaniem eens worden over iets ten nadele van een van de leden?!

 5. 1 Microsoft: gegokt en verloren - Open XML geen versnelde ISO standaard | Kletskous:

  […] Helaas betekent dit nog niet het einde. De ingediende commentaren zullen nu worden moeten bekeken en dan volgt in februari een herstemming. Maar in eerste instantie heeft Microsoft gegokt en verloren. Dit betekent dat de soap het komend half jaar vervolgd wordt en het zal me benieuwen met wat voor onfrisse praktijken het bedrijf nog meer op de proppen komt. […]

 6. 1 10 redenen om Microsoft te boycotten | Kletskous:

  […] Hierdoor is het uiteindelijk niet gelukt om in de eerste stemming het vereiste aantal stemmen te krijgen voor het Open XML formaat maar er komt in februari nog een tweede stemming en als MS doorgaat met dit soort praktijken is het zeker niet uigesloten dat de standaard alsnog erkend wordt. Gevolg daarvan zou zijn dat standaardisatie een lachertje wordt. Open XML is niet open en communiceert niet goed met andere open formaten.  Hier en hier nog een aantal afleveringen uit deze soap. […]

 7. 1 Overheid moet aan Open Standaarden en Vrije Software « Ubuntu Demon’s blog:

  […] Vervolg van de Open XML soap […]

 8. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)