Microsoft: gegokt en verloren – Open XML geen versnelde ISO standaard

Ondanks dat het ISO nog geen officieel resultaat heeft gepubliceerd, zijn er toch een paar betrouwbare bronnen – hier en hier – die met zekerheid stellen dat de stemming in het nadeel van Microsoft is uitgevallen.

De uitslag van de stemming is als volgt:

 • P-Members 17 voor, 15 tegen  en 9 onthoudingen (waaronder Nederland)  =  53.12%  (nodig is = 66.66%) – onthoudingen worden niet meetegeld.
 • O-leden: 69 stemmers, waarvan 18 tegen  = 26.08% (nodig is minder dan 25%)

Het ISO zal zich ondertussen nauwelijks beseffen wat ze overkomt.

Zo kent het ISO P en O leden. De P-leden hebben een grotere invloed op de stemmingen. Het aantal P-leden bestond al jaren uit ca. 30 leden  maar inmiddels zijn dat er zo’n. 41. Allerlei landen die zich voorheen nooit om enige standaard hebben bekommerd, zoals Ivoorkust, Malta en Cyprus stonden ineens in de rij om lid te worden en zo snel mogelijk de P-lid privileges te krijgen.  Een subcommissie die de standaarden beoordeeld bestond ook al jaren uit een stabiel aantal leden, maar ook deze is het afgelopen half  jaar gegroeid van 24 naar 48 leden. Vrijwel alle nieuwe leden hebben voor Microsoft gestemd.

Ondanks deze enorme toename, is het Microsoft dus nog niet gelukt haar standaard er door te drukken.

Helaas betekent dit nog niet het einde. De ingediende commentaren zullen nu worden moeten bekeken en dan volgt in februari een herstemming. Maar in eerste instantie heeft Microsoft gegokt en verloren. Dit betekent dat de soap het komend half jaar vervolgd wordt en het zal me benieuwen met wat voor onfrisse praktijken het bedrijf nog meer op de proppen komt.

Microsoft doet ondertussen alsof haar neus bloedt en heeft een persbericht uitgebracht waarin wordt gesuggereerd dat er geen vuiltje aan de lucht is en er  wereldwijd grote steun is voor Open XML

Misschien moet het ISO het komende half jaar ook eens haar eigen toelatinsprocedures d.m.v een versneld proces laten ISO certificeren want als dit zo doorgaat blijft er van de geloofwaardigheid  van dit instituut niets meer over.


* De bronnen bleken te kloppen: de negatieve uitkomst voor Microsoft  wordt nu op de website van het ISO bevestigd!

4 september 2007     Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

3 reakties

 1. 1 10 redenen om Microsoft te boycotten | Kletskous:

  […] Hierdoor is het uiteindelijk niet gelukt om in de eerste stemming het vereiste aantal stemmen te krijgen voor het Open XML formaat maar er komt in februari nog een tweede stemming en als MS doorgaat met dit soort praktijken is het zeker niet uigesloten dat de standaard alsnog erkend wordt. Gevolg daarvan zou zijn dat standaardisatie een lachertje wordt. Open XML is niet open en communiceert niet goed met andere open formaten.  Hier en hier nog een aantal afleveringen uit deze soap. […]

 2. 1 steentje:

  niet zo vreemd, standaard is datgeen wat in de huiskamer staat en als je bij 1000 mensen op bezoek komt zul je 999,9 keer Windows tegenkomen …. dat is de standaard rest is standaard op papier

 3. 1 Overheid moet aan Open Standaarden en Vrije Software « Ubuntu Demon’s blog:

  […] Microsoft: gegokt en verloren – Open XML geen versnelde ISO standaard […]

 4. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)