10 redenen om Microsoft te boycotten

Ik heb het gehad met Microsoft. Ik ergerde me al jaren aan ze maar nu is de maat vol. De druppel die de emmer over doet lopen is de verkrachting van de ISO standaardisatie procedures, maar er zijn veel meer redenen om geen gebruik te maken van de producten van dit bedrijf.

Tien redenen om Microsoft te boycotten:

1. De verkrachting van de ISO standaardisatie procedures

Microsoft heeft een format ontwikkeld wat dienst moet doen als open document standaard en heeft deze aangeboden voor een versnelde ISO certificeringsprocedures. Dit is nergens voor nodig want er is al een open document standaard, die gecertificeerd is, maar daar weigert Microsoft zich aan te houden. De door Microsoft ontwikkelde standaard beslaat een document van maar liefst 6000 pagina’s en deugt van geen kanten.

Tot op heden bemoeiden een beperkt aantal landen zich met standaardisatie. De meeste landen hadden er geen belangstelling voor. Totdat Microsoft een standaard indiende… Vanaf het begin was duidelijk dat de standaard er nooit door zou komen maar ineens traden allerlei landen toe tot de ISO en vrijwel al deze landen hebben voor de standaard gestemd. In de landen die al wel meededen traden ineens allemaal Microsoft gecertificeerde partners toe en ook in die landen werd een aanvankelijk “nee” vaak omgevormd tot een “ja”. De Nederlandse commissie heeft zich van stemming onthouden omdat er geen unanimiteit was. Iedereen was namelijk tegen, behalve Microsoft.. In een aantal landen is de stemming zelfs ongeldig verklaard vanwege omkopingsschandalen.

Hierdoor is het uiteindelijk niet gelukt om in de eerste stemming het vereiste aantal stemmen te krijgen voor het Open XML formaat maar er komt in februari nog een tweede stemming en als MS doorgaat met dit soort praktijken is het zeker niet uigesloten dat de standaard alsnog erkend wordt. Gevolg daarvan zou zijn dat standaardisatie een lachertje wordt. Open XML is niet open en communiceert niet goed met andere open formaten. Hier en hier nog een aantal afleveringen uit deze soap.

Deze eerste reden moet al reden genoeg zijn om geen producten meer van dit bedrijf te gebruiken, maar er zijn er nog wel een aantal.

2. Microsoft’s producten zijn inferieur qua veiligheid

Microsoft beweert dat Vista het veiligste besturingssysteem is maar waarom is het dan nodig om allerlei spyware- en virsusscanners op een Windows computer te installeren? Velen beweren dat Linux net zo onveilig is, als maar meer mensen het gaan gebruiken maar dat is domweg niet waar. Linux zit op dit gebied veel beter in elkaar en ook al zou het lukken om een systeem te besmetten, dan is de schade minimaal ten opzichte van wat er met een Windows computer kan gebeuren.

3. Microsoft jaagt gebruikers op kosten

De kosten van het Microsoft besturingssysteem zijn niet herkenbaar voor de gebruiker omdat ze worden verwerkt in de kosten van de computers. Het besturingssysteem is echter erg kaal en om iets met de computer te kunnen, zul je al snel een Office pakket moeten aanschaffen. Afhankelijk van de versie, kost dit zo’n € 300,– tot € 600,–. Microsoft zorgt er verder voor dat een eenmaal gekocht besturingssysteem op een gegeven moment niet meer wordt ondersteund, zodat je of een nieuwe computer of een nieuw besturingssysteem moet kopen.

4. Microsoft doet niet aan comptabiliteit

Heb je eenmaal je dure Office pakket aangeschaft, dan zul je een aantal jaren later weer een nieuw pakket moeten kopen. Microsoft zorgt er namelijk voor dat bestanden die met de nieuwe versie worden gemaakt niet uitwisselbaar zijn met die van de oude. Hierdoor kunnen gebruikers van de oude en de nieuwe versie op een gegeven moment geen bestanden meer met elkaar uitwisselen.

5. Microsoft concurreert niet op kwaliteit maar met bedreigingen

Microsoft dreigt al jaren met het vervolgen van mensen die kiezen voor het gebruik of de ontwikkeling van vrije software produkten. Dit terwijl ze zelf meester zijn in het overtreden van patenten. Volgens deze Wikipedia pagina heeft ze dat in de jaren 2004 tot 2007 ruim 4,3 miljard gekost.

6. Microsoft is lui

Microsoft is lui als het gaat om softwareontwikkeling. Zo zat er tussen het uitbrengen van Windows XP en Windows Vista maar liefst 5 jaar, terwijl Vista eigenlijk niet veel meer is dan een opgepoetste versie van Windows XP. Een besturingssysteem als Ubuntu, brengt ieder half jaar een verbeterde versie uit. Verder heeft Microsoft veel van de producten die ze uitbrengen niet zelf gemaakt maar opgekocht of gebruik gemaakt van andermans producten.

7. Microsoft’s producten bellen naar huis

Microsoft’s Genuine Advantage is ingebouwd in het besturingssysteem en “belt” regelmatig naar Redmond, zodat Microsoft weet wat de gebruikers op hun computers uitvoeren. Zo wordt er gecheckt of de gebruiker een legale versie gebruikt maar er zijn sterke geruchten dat er ook andere gegevens worden verzonden. Mocht je moederbord een keer kapot gaan dan schijn je bovendien verplicht te zijn om weer een nieuwe licente te kopen.

8. De beperkingen van de gebruikersovereenkomst (Eula)

Microsoft software komt met een gebruikersovereenkomst die veel dingen aan de gebruiker verbieden. Zo mag je het maar op een beperkt aantal computers installeren en ook staat er bijvoorbeeld in de Faq op de website van Microsoft:

“Kan ik een ander besturingssysteem installeren na aankoop van een pc met vooraf geïnstalleerde software?

Alleen in het geval van Windows XP Professional OEM is het mogelijk om een andere versie van het besturingssysteem te installeren, namelijk Windows 2000 Professional of Windows NT 4 Workstation of Windows 98 Second Edition. In alle andere gevallen is het niet toegestaan.”

Als je dus een computer koopt waarop Windows voorgeinstalleerd is, mag je dus bijvoorbeeld op je eigen computer geen Linux meer installeren, ook niet via een dual-boot. 😀

9. Microsoft voert agressieve marketingscampagnes in ontwikkelingslanden

In ontwikkelingslanden geeft Microsoft haar software zo goed als weg. Op het eerste gezicht een nobel gebaar, maar dat is maar tijdelijk. Als de licenties verstrijken moet men daar ook gewoon betalen en dan is men inmiddels net zo afhankelijk als velen hier denken dat ze zijn. Dit gaat zelfs zo ver dat in een aantal landen in het curriculum voor het onderwijs is opgenomen dat de studenten moeten leren omgaan met Microsoft Word en Microsoft Excel in plaats van dat ze moeten leren tekstverwerken en spreadsheets maken.

10. Er zijn prima alternatieven voor Windows

Naar aanleiding van alle klachten over Vista, adviseert de Consumentenbond inmiddels ook al om eens te kijken naar gratis alternatieven, zoals Ubuntu Linux. Ubuntu komt met uitgebreide gratis software, zoals Open Office, diverse webbrowsers, zoals Firefox, diverse e-mail programma’s en duizenden andere gratis en vrije software programma’s

Oproep:

Als je ook vindt dat het mooi geweest is, doe dan mee aan de boycot van Microsoft! Er zijn verschillende manieren om mee te doen:

 • Koop geen computer meer waar Windows op voorgeinstalleerd is maar kies voor een lege computer of een voorgeinstalleerde Linux computer. Als de winkelier die niet wil leveren, ga dan een deur verderop of kijk eens bij Mingos. (reclame)
 • Als je door werk of school gedwongen wordt tot het gebruiken van Windows, zet je dan in om de bedrijfs- of schoolleiding op andere gedachten te brengen
 • Vervang je Windows besturingsysteem door bijvoorbeeld Ubuntu Linux; als je nog niet zonder Windows kunt, ga dan voor een dual boot systeem. Als je dit zelf niet aandurft, vraag dan om hulp op het Ubuntu Linux forum; velen daar zijn graag bereid om te ondersteunen en zelfs om desnoods bij je langs te komen. Een andere mogelijkheid is om op 27 oktober naar de release party in Hilversum te komen van de nieuwste Ubuntu versie” Gutsy Gibbon. Download de flyer hier.
 • Als je je Windows besturingssysteem nog niet wilt vervangen, kies dan voor het gebruik van zo weinig mogelijk Windows software. Vervang Internet Explorer door Firefox, Outlook door Thunderbird en Microsoft Office door Open Office. Hier vind je een lijst van allerlei vrije programma’s voor Windows.

Tenslotte:

Het overstappen naar Linux is veel gemakkelijker dan de meesten denken en bij problemen staat er een grote community klaar die graag bereid is om te helpen. Als je meedoet, laat dan hier een reactie achter en laat je ervaringen weten. Meehelpen kan ook door deze oproep tot een boycot zoveel mogelijk te verspreiden en te promoten. Promoten kan o.a. door een stem achter te laten op Ekudos (button hieronder) en op NuJij.

7 september 2007     Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

27 reakties

 1. 1 MC:

  Heel simpel, koop dan lekker geen Microsoft producten en doe lekker dwars.

  Wat een onzin om Microsoft te boycotten.

  1. Bent niet verplicht tot aankoop van Microsoft producten

  2. Bent niet verplicht om een ‘echte’ PC te kopen

  3. Men zal niet naar andere wijzen eer men naar zich zelf kijkt

  4. Waarom niet kleskouts boycotten???

 2. 1 komodo:

  Tien waarheden al koeien.
  Netjes op een rijtje gezet en goed onder woorden gebracht.

 3. 1 Vincent:

  Sorry, maar dit komt op mij weer over als een typisch “Hate Microsoft, Love Linux” artikel. Natuurlijk kloppen sommige dingen die Microsoft doet niet, maar de meeste punten die je hierboven beschrijft kun je samenvatten onder de naam “business”. Keiharde zaken, dat zijn het.

  Verder kloppen de punten 3, 4 en 6 niet. Erg kaal is onzin, er zijn voldoende programma’s meegeleverd om de computer functioneel te kunnen gebruiken. Uiteraard niet al te uitgebreid, maar dat is ook niet het geval bij sommige Linux distro’s of Mac OS X, maar er zijn zat gratis programma’s beschikbaar. Wat betreft de uitwisselbaarheid tussen Office-documenten: hier zit je compleet fout: Zelfs documenten van 10 jaar terug gemaakt in MS Office 97 kunnen nog bewerkt worden in MS Office 2007 en in MS Office 2007 opgeslagen documenten kunnen ook nog steeds prima bewerkt worden in MS Office 97. Ten slotte; punt 7: het is niet het geval dat wanneer je simpelweg een nieuw moederbord installeert ook een nieuwe licentie moet kopen: je moet ‘m misschien wel opnieuw activeren (niet dat dat wel een mooie optie is).

  Verder wil ik nog even kwijt dat ik zelf niet zoiets als een Microsoft-fan ben. Wel gebruik ik zelf Windows, en uiteraard zitten daar minpunten aan, maar om vervolgens iedereen om te praten naar een Linux distro, is weer een tikkie overdreven.
  Probleem is dus alleen dat Microsoft en hun programma’s een beetje de gedwongen standaard zijn geworden op de wereld: het probleem wat jij ook onder de aandacht wilt brengen, maar bijvoorbeeld Linux, een systeem met ongekend veel mogelijkheden, wordt steeds gebruiksvriendelijker, maar is nog steeds niet makkelijk bruikbaar voor een huis-tuin-keuken gebruiker. Een voordeel wat Windows wel in de pocket heeft.

  Zo, tot zover mijn preek. Hoop dat je er iets mee kunt. 😉 Succes met je actie.

  V.

 4. 1 Bill:

  Een amusante tirade, maar alhoewel ik na ruim 10 jaar werkzaam te zijn geweest in de IT (voornamelijk ontwerpen en bouwen op en voor het Windows platform, zowel kantoor als industrieel) ook tegen wat vervelende zaken ben aangelopen is het NIET zo dramatisch als jij het hier schetst.

  “Microsoft is lui” – ja, vast. Het probleem (wat mij betreft) is eigenlijk het OS dat Microsoft initieel heeft afgeleverd. Ze zitten helaas met een relatief brakke basis, en plakken daar met elke Windows release weer een pleister bovenop. Maar wat er *op* Windows draait (en wat Bill en kameraden zelf maken) is toch veelal prima in orde. Het hele .NET Framework bijvoorbeeld. Office, SQL Server. Server omgevingen als Sharepoint. Voor mij persoonlijk is softwareontwikkeling nog nimmer zo interessant geweest. Hulde, Windows is wat dat betreft een prima omgeving met veel mogelijkheden.

  De consumentenbond adviseert Ubuntu voor thuisgebruikers? Mag ‘die handige buurjongen van hiernaast’ dan weer elke zondag helpdesk gaan spelen? De consumentenbond, laat me niet lachen.

  “Er zijn prima alternatieven voor Windows” – ja, met mate voor de meer ‘geavanceerde’ computergebruikers. Alhoewel Linux Desktop de laatste tijd prima aan de weg timmert is het imho nog steeds niet geschikt voor huis, tuin- en keukengebruik door ‘niet-deskundigen’, zullen we maar zeggen. Zoals gezegd, een Ubuntu bijvoorbeeld maakt zeer goede en grote stappen, maar er is nog veel werk te verzetten.

  Microsoft heeft zijn vele flaws, ik ben dat met je eens. Ik heb zelf mijn oude Windows-desktop een aantal maanden geleden de deur uitgeschopt en ben overgestapt naar een Mac met OS X. Beste beslissing ooit, het voelt als een heerlijke fris windje in de zomer. Als ik zou moeten kiezen voor een OS voor ‘casual users’ dan is het Windows of OS X, niet een of andere Linux distributie.

  Voor mijn werk zal ik gebruik moeten blijven maken van Windows, maar eigenlijk is dat helemaal geen ramp. De ontwikkelomgevingen en platformen die Microsoft daar aanbiedt worden momenteel, naar mijn mening, door geen enkel ander platform geëvenaard.

  Succes met de boycot.

 5. 1 bartek:

  Goed dat je alle punten op een rijtje zet. Let wel op dat je niet te agressief anti-Microsoft overkomt. De meeste gebruikers merken weinig of niets van de nadelen die je opsomt en het kan hun waarschijnlijk ook weinig schelen.

 6. 1 Freek hoekstra:

  Leuk Ubuntu,
  maar hoe zit het met Games de jeugd wil deze ook graag op de PC spelen?
  Ik denk dat de game industrie ook spelen voor Linux zal moeten ontwikkelen met de performance van MS dit om Linux tot een groter zucces te laten worden deze games zouden semi open source kunnen zijn.
  En gewoon in de winkels te koop moeten zijn voor een redelijke prijs.
  Ik weet nog tewijnig van Linux, maar als ik de spelletjes op bv een Knoppix DVD zie dan stap je terug in het commodore tijdperk.
  Het streven om een totaal gratis open systeem is goed maar ik gebruik niet de PC alleen voor mijn administratie en media.
  de enige besparing is office outlook ed, maar ik gebruik nu al firefox mozilla thunderbird open office. maar een presentatie in open office geschreven is niet helemaal compatible met powerpoint.
  Wat ik me voor kan stellen is maak een zo perfect mogelijk emulatie programma waar in je games van MS kunt draaien ook die van de Xbox en je hebt de jeugd aan je hand.
  Of is die er al? want dan ga ik meteen over.

 7. 1 reekje:

  ik ben zo goed als over.

  er zijn maar twee a drie proggramma;s die alleen onder windows werken die ik niet kan missen

  daar vor houd ik alleen een zogoed als ofline comp.
  de rest gaat op Ubuntu
  rede
  1geen geld om een nieuwe licentie te kopen
  2win98 en ME worden niet meer ondersteund
  reekje

 8. 1 Exuimtum:

  Hoi, ik las je reactie op webwereld over Windows Vista

  Mag ik deze 10 punten ook gaan boycotten als systeembeheerder?
  Zie het als gezonde kritiek en NIET als aanval, want dan heb je het mis.

  1. ISO standaarden zijn voor Jan Modaal helemaal niet van belang. Zint je het niet dan zet je er gewoon simpelweg OpenOffice op. Gratis én je bent van het gezeur af
  2. Bij standaard configuraties is MS niet de beste met beveiligen. Echter bestaat er zoiets als het eventvwr.msc commando waar je vrijlijk de door MS aangeleverde diensten de das om kunt doen. Veiligheid bepaal je met instellingen, niet per OS!
  3. Natuurlijk jaagt MS gebruikers op kosten. ZOu ik ook doen, maar ze geven je wel de mogelijkheid om via legale wegen je WIndows Vista versie 180 dagen in de lucht te houden zonder activatie. Dan kun je nog bellen en de zaak uitleggen. Oké, op dit punt is Linux beter!
  4. Hiervoor zijn meer dan genoeg Opensource programma’s beschikbaar en helemaal niemand verplicht je Office te gebruiken. Persoonsgebonden dus.
  5. Een roerig bedrijf, dat ben ik met je eens.
  6. De ontwikkeling van Vista heeft 26 maanden geduurt en MS is alles behalve lui. Je vat de term lui verkeerd op. Ze zijn juist té inovatief.
  7. Validatie is een gebeurtenis die is voortgekomen door illegaal gebruik. Hier is de persoon met het langste stokje de winnaar. Als MS niet ingrijpt krijgen ze inkomstenderving, verval op de beurs en worden andere producten juist duurder [economie]
  8. Ik ben het ook niet helemaal eens met de eula, een goede reden voor een boycot, jawel!
  9. Ook mee eens, waardeloos!
  10. Mis! Ik wacht al 3 jaar op een WIne versie die LOTR BFME II aan de praat krijgt en toekomstige games. Ik ben een gamer en ik ben helaas gebonden aan Windows.

  Op 3 punten ben ik het met je eens, maar op de andere 7 punten creëer jij geen boycot, ook niet met een schaarste.

  Zelf ben ik een tevreden gebruiker van Vista en ik heb mazzel want ik hoor het inderdaad om me heen dat er veel problemen zijn. Echter leg ik de schuld bij de kennis van de mens over computers en bij MS zelf. Beide partijen dienen beter op de hoogste te zijn van elkaars wensen als je snapt wat ik bedoel?

  Dat is de reden dat Linus Torvalds Linux ontwikkelde en ik heb ook kennis van Linux, maar het treft een andere doelgroep dan Windows gebruikers. Ik denk dat menig Windows gebruiker al op tilt slaat bij het Linux commando SUDO bijvoorbeeld en dat je C schijf geen C meer heet.

  Je probeert dus een boycot te starten vanaf een zijde van de medaille. Neem kennis van de andere zijde en verruim je blik. Niet dat hij beperkt zou zijn, maar hij is nooit breed genoeg, snap je?

  Ik ben Exuimtum op Gathering of Tweakers

 9. 1 ml2mst:

  Hallo kletskous,

  Fijn om te zien, dat er gelukkig weer iemand het licht heeft gezien.

  Ik werk reeds sinds 1998 met diverse Linux distributies, als dualboot systemen. Met de introductie en verplichte installatie van WGA, was voor mij de maat vol. Sinds die tijd draai ik nog uitsluitend, Linux, MINIX3 en FreeDOS op mijn machines.

  Ter informatie, hieronder een selectie uit de lijst van Boycott Microsoft sites:

  http://www.boycottnovell.com

  http://www.vcnet.com/bms

  http://www.microsuck.com

  http://www.kmfms.com

  http://www.vanwensveen.nl/rants/microsoft/IhateMS.html

  Zo, daar kunnen geïnteresseerden voorlopig wel even mee vooruit.

  Hartelijk dank voor je initiatief, mensen hebben recht op de waarheid!

  Met vriendelijke groet,

  Marti van Lin
  Maastricht

 10. 1 Sal:

  Of je koopt een mac.

 11. 1 Erik:

  Is nummer 8 niet in strijd met de monopolie wetgeving???

 12. 1 komodo:

  Sommige reacties zijn werkelijk om te gieren.
  Eentje vindt zelfs van MS : “Ze zijn juist té inovatief.”.

  Ik viel bijna van m’n stoel. 🙂
  Het laatste “innovatieve” van MS is “edlin”: een nauwelijks bruikbare line-editor die met ms-dos meegeleverd werd.

  De rest hebben ze gekocht of gejat.

  Overigens, door de monopolypositie van MS heeft ze alleen maar innovaties van anderen tegengehouden.

  Voor de mensen die nog op zoek zijn naar alternatieven voor windows-software om zich te kunnen verlossen van het kwaad, hier enkele lijsten :

  http://wiki.linuxquestions.org/wiki/Linux_software_equivalent_to_Windows_software

  http://www.linuxrsp.ru/win-lin-soft/table-eng.html

  Succes !

 13. 1 Samm:

  Beetje overdreven allemaal, wat voor zin heeft het om MS te boycotte.

  Dat Windows niet het beste OS is dat er bestaat geef ik je gelijk in maar om nu weer gelijk Ubuntu uit te roepen als de vervanger van Windows.
  Nee geef mijn maar een andere distro, en laat mensen lekker zelf kiezen welken OS ze draaien.
  Ik vind Ubuntu maar een slecht aftreksel van Knoppix, en waai maar met de winden mee distro Ik snap niet dat het niet goed wat er mis was met Debian als vaste installatie en Knoppix als live cd, maar goed dat is mijn mening.

  Zelf ben ik een tevreden gebruiker van Windows voor mijn desktops en Linux als server.
  Tevens is het nu nog zo dat niet alle hardware fabrikanten Linux ondersteunen en dat je zelf je kernel moet aanpassen om alles draaiend te krijgen, ik zie dit de standaard gebruiker nog niet doen.

  Voor de rest heb ik nog geen enkel probleem ondervonden met Windows Vista en is deze MS versie zeker wel een stap voorwaarts van MS.
  Ik ben zeker een Windows super fan maar ik denk dat Linux nog heel wat in te halen heeft om de thuis en zakelijke desktop gebruiker te bereiken.

  Tevens draait er naast Windows als OS voor mijn desktops niet anders dan Open Source software op mijn desktops zoals Open Office, Gimp, Osfinals en Alvast dus het is degelijk wel mogelijk om kosten te besparen op programatuur en de kosten van een enkele OEM licentie vallen ook wel mee.

 14. 1 DORRE:

  BULLSHIT…

  OA:
  2: IS dat een eigen inschatting of heb je bewijzen dat dat zo is?
  3 Een Linux versie inc ondersteuning is net zo duur… wil je geen ondersteuning dan koop je de vele malen goedkopere OEM versie.
  4: Met Office 07 kun je gewoon bestanden maken die in alle andere versies te gebruiken zijn … en andersom idem.
  7: Er wordt niks anders gedaan dan een check om te kijken of je licentie ok is… verder NIKS.
  8: Kompleet uit je duim gezogen? Zo niet waar staat dat een dualboot verboden is?
  9: Dat heet RECLAME,,, iedere aanbieder van wat dan ook brengt zijn product eerst aan de man, om er vervolgens geld aan te verdienen…..

  Voor de rest..s6 met je actie.

 15. 1 Gandyman:

  Naast wat enkele goed ondebouwde argumenten, zie ik helaas toch vooral veel opmerkingen van typische windoos gebruikers die volledig gehersenspoelt zijn door M$.

  En helaas niet weten wat er nog meer te koop is en nog nooit iets anders (serieus) geprobeerd hebben.

  Als klein voorbeeld neem ik alleen een paar dingetjes van Dorre, voel je niet aangevallen Dorre tis niet naar jouw gericht.

  [quote]2: IS dat een eigen inschatting of heb je bewijzen dat dat zo is?
  [/quote]
  ik bedoel maar, nog steeds is de massa ervan overtuigd dat hun xp of viesta weilig is.
  Slechts omdat M$ dat zegt, want ondertussen zitten ze met virusscanners en tientallen antispyware proggie’s hun systeem overeind te houden.

  verder ga ik er niet over discuseren, want dit blijft eindeloos doorgaan tussen voor en tegenstanders.

  Gelukkig brengt tijd raad, en zal in de komende 5 jaar M$ dusdanig degraderen dat ook de tegenstanders van Linux heel langzaam achter hun oren gaan krabben en toch vertwijfelend gaan overstappen.

  M$ kan dan een groot en machtig bedrijf zijn.
  Echter onze Bill zal het uiteindelijk gaan afleggen omdat hij ht gewoon nooit kan winnen van de linux community en dus de hele aardbol waar vele tientallen miljoenen mensen samenwerken aan Linux.

 16. 1 komodo:

  Ook hoor ik vaak dat er geen ( goede ) games voor Linux zouden zijn.

  Zie hier de top-21.

  http://rangit.com/software/top-8-linux-games-of-2007/

  Alles opengl.

  Net even ‘ Nexuiz’ geprobeert en het werkt prima.
  Ben al 8 keer aan flarden geschoten… 🙂

 17. 1 ml2mst:

  Het spijt me als mijn eerste reactie wat schreeuwerig en fanboy achtig over kwam, maar het enige wat ik wou zeggen, is dat ik dit initiatief van Kletskous zeer waardeer, omdat (zo als blijkt uit de url’s die naar diverse Engelstalige sites verwijzen, in mijn eerste reactie) we tot de conclusie komen, dat de punten die Kletskous hier aanhaalt, al jaren bekend zijn.

  Echter tot nu toe heeft nog niemand zich de moeite genomen of het lef gehad, dit in het Nederlands te vertalen.

  Hoewel dit gewoon een persoonlijke weblog is, waar de auteur alleen maar een persoonlijk mening geeft, heeft Kletskous wel een discussie op gang gebracht, ook al was dat misschien niet haar bedoeling.

  Eindelijk heeft iemand de stilte verbroken.

  Vroeg of laat zal de waarheid toch aan het licht komen, Microsoft komt hier ook niet onderuit :-p

  Hulde Kletskous!

 18. 1 MacMiep:

  De waarheid is hard en veel mensen willen ‘m niet horen. Goed stukje!

  grtz, MacMiep (van de Cursus Mac OS X op Macmiep.nl / Macosxtutorial.com )

 19. 1 Waarom Linux veiliger is dan Windows | Kletskous:

  […] Ik had beloofd om een aantal argumenten om op te roepen tot een boycot van Microsoft nader te onderbouwen. Een veel bekritiseerd argument is het veiligheidsargument. Veel mensen zijn er niet van overtuigd dat Linux echt veiliger is maar denken dat de enige reden, dat er nog nooit een virus- of spyware uitbraak onder Linux gebruikers is geweest, is dat Linux in verhouding tot Windows weinig gebruikers heeft, ze gaan daarbij gemakshalve voorbij aan het feit dat een groot deel van de servers van bedrijven wel op Linux draait. […]

 20. 1 Spotlight Effect - de communicatieblog van Nederland » Spotlight op MarCom Top 100: nr. 100 t/m 75:

  […] 95. Kletskous.com. Een kletskous die weet waar ze het over heeft. Zelfstandig internetonderneemster Catharina Bethlehem heeft met kletskous.com nu al anderhalf jaar een uitlaatklep: “Ik kan zeggen wat ik wil en niemand hoeft te luisteren. Maar liever wel natuurlijk”. Ze heeft het niet zo op Microsoft en wist dit ongenoegen te vertalen in een duidelijke en krachtige post. Bovendien schreef ze deze ook in het Engels. Het waren haar meest succesvolle posts waar ze tevens het meest trots op is: “De berichten brachten echt een discussie op gang en zorgden ook voor een explosieve stijging van het aantal bezoekers.” Laat je niet misleiden door de titel kletskous, want Bethlehem gaat diep op de materie in. Dit leidt tot een interessante blog die door de ‘uitleg’-pagina zeer toegankelijk is. […]

 21. 1 The Berna Blog » Blog Archive » Ten reasons to boycot Microsoft:

  […] This blogpost is based on the blogpost of Kletskous: Link. […]

 22. 1 The Berna Blog » 10 redenen om Microsoft te boycotten:

  […] Kletskous heeft een heel goed blogartikel over Microsoft geschreven. En zal ik je eens wat vertellen? Het klopt nog ook! Lees het verhaal hier! […]

 23. 1 Tom van der Vlugt:

  Zowel Linux als Windows (XP/Vista) en de bijbehorende software hebben hun eigen groepje voor- en nadelen ten opzichte van elkaar.

  Ik kan niet zeggen dat Linux beter is dan Windows of andersom. Daar zijn beide te verschillend voor.

  Waar ik het NIET met MS eens ben, is zijn OEM beleid dat het verboden is een OEM licentie naar je nieuwe PC over te zetten. Door het activeringsbeleid is het verbod goed te controleren. 🙁 Ook al is de prijs voor een OEM licentie lager dan die van een RETAIL licentie. Het verschil ligt hem in het feit dat de wederverkoper ipv MS verplicht is service te verlenen (OEM). Dit vind ik al een flinke beperking en om dan de gebruiker nog meer te ontnemen dat vind ik wel te ver gaan…

  Ik heb zowel ervaring met OpenOffice.org als met Microsoft Office. Aangezien ik een programmeur ben en een hoop ik Office geprogrammeerd heb, geef ik de voorkeur aan MS Office:

  a. het programmeermodel van MS vind ik beter
  b. de documentatie vind ik beter/prettiger te lezen bij MS
  c. de performance van MS vind ik beter
  d. VBA vind ik meer een echte programmeertaal, terwijl OpenOffice Basic meer een geavanceerde macrotaal is.

  Toch heeft OpenOffice.org ook zijn voordelen:

  a. platformonafhankelijk
  b. met Java is ook heel goed te werken en die taal vind ik beter van MS zijn VBA.
  c. Er zit een erg goed vectortekenprogramma in.
  d. OpenOffice.org is ook met andere talen (mono) en macrotalen (python , perl) uit te breiden.
  e. Open Source!

 24. 1 Benji:

  Microsoft maakt ernstig misbruik van hun monopolie.
  Als je op je computer een linux distro hebt geïnstalleerd of een windows partitie gecodeerd hebt met een niet-microsoft programma en je installeert windows op een aparte partitie dan vinden ze het nodig om toch alle niet FAT, FAT32 en NTFS partities te formatteren naar deze

 25. 1 Dario:

  2. Microsoft’s producten zijn inferieur qua veiligheid
  Heeft niks met microsoft te maken. Er zijn gewoon meer virussen gemaakt voor Windows dan voor MAC en Linux. Hetzelfde zou kunnen gebeuren met Mac of Linux, beide hebben ook hun gaten en het is zeer zeker mogelijk om daar ook spyware en virussen voor te maken. Men heeft gewoon meer voor Windows ontwikkeld. Waarschijnlijk omdat er meer keuze is om deze in te programmeren (C++, Basic, C#, etc..).

  3. Microsoft jaagt gebruikers op kosten
  Nonsense. Je hebt Office helemaal niet nodig. OpenOffice is een prima pakket die ook Office documenten kan openen. Misschien niet zo mooi als M$ Office, maar het kost niks. En als een besturingssysteem niet meer ondersteund word kan je deze nog wel prima gebruiken en nog de laatst updates downloaden. Verder is 100 euro voor Windows (OEM retail) een prima prijs voor iets waar je vele jaren gebruik van zult maken.

  4. Microsoft doet niet aan comptabiliteit
  Nonsense. Microsoft doet dit niet met opzet maar gaat met de tijd mee. De nieuwste formaat van Office is gebaseerd op XML, wat een beetje de standaard aan het worden is voor veel verschillende data omdat het super flexibel en compatible is. Je kan nog prima bestanden van een oude Office openen in de nieuwe, maar niet andersom. Dat is meestal zo met alle nieuwe software. Je kan nog wel opslaan naar een oud formaat in Office.

  5. Microsoft concurreert niet op kwaliteit maar met bedreigingen
  Doet MAC ook. Maar daar kraait niemand naar.

  6. Microsoft is lui
  Wuhahaha! MAC zit al meer dan 10 jaar op OSX en ziet er nog vrijwel exact hetzelfde uit als 10 jaar geleden. Ondertussen is Microsoft met 2000, XP, Vista en Windows 7 uitgekomen. Het MAC besturingsysteem is orgineel ook gejat van de OS van Xerox printers, en OSX komt eigenlijk van Unix.

  7. Microsoft’s producten bellen naar huis
  Checken op legale versie gebeurt ook door MAC OSX en andere dure software (Adobe, Quark, etc…). Grotendeels worden alleen crash gegevens verzameld en naar Microsoft verstuurd zodat ze deze kunnen gebruiken om bugs te fixen. Opzich niks mis mee. Of denk je dat ze zomaar foto’s van mijn album bekijken? LOL!

  8. De beperkingen van de gebruikersovereenkomst (Eula)
  Je mag dure software ALTIJD maar op een beperkte aantal computers installeren. Als dat niet het geval was konden bedrijven 1 licentie kopen voor ALLE computers in het bedrijf. Lekker goedkoop om voor 100 euro ALLE computers van Windows te voorzien. Dat je geen andere besturingssysteem mag installeren heeft te maken met garantie. Tuurlijk kan je zelf met je PC doen wat je wilt, maar dan is je garantie ook niet meer geldig.

  9. Microsoft voert agressieve marketingscampagnes in ontwikkelingslanden
  Daar heb je wel een punt. Maar die landen kunnen zelf ook slim genoeg zijn om Linux te gebruiken en OpenOffice.

  10. Er zijn prima alternatieven voor Windows
  Klopt. Zelf vind ik Linux Mint 11 erg mooi. Maar blijf toch liever bij Windows 7….ben niet echt te spreken over Windows 8….

 26. 1 Benji:

  @Dario microsoft is niet onveilig omdat windows de marktleider is. Linux bijvoorbeeld heeft gewoon een veel betere beveiliging. Overigens heeft mac ook virussen maar deze komen niet zo makkelijk het systeem binnen.

  Je hebt office wel nodig en dat laten ze blijken door het nieuwe formaat .docx en dergelijke die weer niet compatibele zijn met open office (wat ik overigens gebruik en naar mijn mening fijner werkt dan microsoft office)

  Microsoft drukt een standaard er door waar niet om gevraagd word.

  Met je vinger naar mac wijzen is een drogreden geven…

  Met elke nieuwe versie van windows gaat het meer op mac en linux lijken OSX is zo weinig veranderd omdat het WERKT!!!

  Fotoalbums niet nee maar er zijn genoeg andere dingen en hebben ze daadwerkelijk het recht je computer te vergrendelen?

  Lees de overeenkomst er staat in dat je geen andere besturingssystemen mag hebben dan degene die door microsoft zijn ontwikkelt. En dit rechtvaardigt niet alle partitie die niet FAT FAT32 of NTFS zijn te formateren.

  De enige reden dat ik niet full linux draai is omdat ik dan met mijn opleiding problemen krijg omdat we daar werken met (slecht werkende) windows hard en software.

 27. 1 Dario:

  @Benji

  Je hebt helemaal gelijk en je hebt mij overtuigd. Ik ga overstappen op Linux.

 28. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)