Steun open brief aan Nederlandse Mededingsautoriteit over software in het onderwijs!

Jan Stedehouder van Opensourcelearning heeft het initiatief genomen om de NMa (Nederlandse Mededingsautoriteit) te vragen volgend jaar aandacht te besteden aan de verstoorde markt van destktops en software en dan in het bijzonder voor de ongezonde situatie in het onderwijs.

De agenda voor volgend jaar van het NMa is nog niet definitief en daarom is dit een goed moment om hier aandacht voor te vragen. Jan heeft een uitgebreide open brief met een toelichting opgesteld en deze gepubliceerd op opensourcelearning.

In het heel kort komt het erop neer dat in het onderwijs uitsluitend wordt gewerkt met gesloten software, met name Microsoft producten, die tegen dumpprijzen worden aangeboden via wazige initatieven als Surfspot en Slim. Hierdoor komen kinderen en studenten niet of nauwelijks in aanmerking met vrije en open source software en worden afhankelijk gemaakt van gesloten source software. Sabina Gazic, gemeenteraadslid in Amsterdam heeft hier onlangs ook een heel duidelijk artikel over geschreven.

Ik vind het een heel goed initatief en vraag daarom ook hier aandacht voor deze zaak. Steunbetuigingen en reacties graag op opensourcelearning.nl.

21 november 2007     Vrij en Open, Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

4 reakties

 1. 1 stelt:

  typo: “recties”

 2. 1 Steun brief aan NMa over software in het onderwijs « Open source en standaarden op de UT:

  […] door stelt op 22 november 2007 Steun de brief van Open Source learning, want de huidige situatie is een rem op je creativiteit en een aanslag op je portemonnaie of die […]

 3. 1 Jan Stedehouder:

  De NMa heeft vandaag een reactie gestuurd. Ik heb de tekst van de brief online geplaatst:
  http://www.opensourcelearning.info/osel/index.php?option=com_content&task=view&id=76&Itemid=1

  Mijn reactie zal later dit weekend worden geplaatst, maar voel je vooral vrij om op de site je eigen conclusies te trekken.

  Met vriendelijke groet,

  Jan Stedehouder

 4. 1 ICT in het onderwijs – het hoe en waarom van vrije software | Kletskous:

  […] van Dongen Gerard Dümmer Pierre Gorissen Willem Karssenberg Hans Mestrum Wilfred RubensAl eerder is hier aan de orde geweest dat het Nederlandse onderwijs volledig wordt gedomineerd door gesloten software, met name die van […]

 5. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)