Verslag bijeenkomst Media Plaza “Open Source op de Desktop”

Gisteren waren we bij Media Plaza bij een bijeenkomst over open source op de desktop. Hier een aantal hoogte- en dieptepunten:

Milieudefensie

Een prima verhaal van Paul Roeland van Milieudefensie. Bij deze organisatie werken zo’n 120 mensen en het is ze gelukt om binnen een periode van twee jaar vrijwel volledig over te schakelen naar open source.

Een aantal belangrijke (leer)punten uit dit verhaal:

 • Belangrijk is om eerst het management mee te krijgen. Bij milieudefensie was dat relatief gemakkelijk gelukt, enerzijds vanuit budgettaire overwegingen maar ook omdat de uitgangspunten van vrije software uit een oogpunt van ethiek, goed aansluiten bij die van Milieudefensie.
 • Vervolgens heeft men de medewekers via een interne nieuwsbrief uitleg gegeven over open source en vrijwilligers opgeroepen om deel te nemen aan een pilot. Daarop reageerden voldoende mensen positief, zodat de pilot van start kon gaan.
 • De deelnemers kregen bepaalde voordelen, zoals voorrang bij problemen en de mogelijkheid tot thuiswerken via Freenx.
 • Na een vergelijking van een aantal Linux distro’s, werd Ubuntu als desktop omgeving gekozen. Hierbij adviseert Milieudefensie ook nadrukkelijk om niet af te wijken van de standaard Ubuntu omgeving, dit omdat het vooral updates veel gemakkelijker maakt.
 • Bij problemen van individuele gebruikers heeft Milieudefensie gekozen voor het terugzetten van een image in plaats van het gaan sleutelen aan de problemen. Dit omdat het terugzetten binnen tien minuten voltooid is.
 • De deelnemers aan de pilot bestond vooral uit onervaren computer gebruikers en de gebruikers reageerden heel positief op de overgang.
 • Het budget voor ICT bij Milieudefensie wordt nu jaarlijks naar beneden bijgesteld.
 • Op een vraag uit het publiek hoeveel manuren de overgang had gekost voor de ICT afdeling, antwoorde Paul dat hij dit inschatte op 300. Op de vraag of dit per maand was, was het antwoord: “Nee, voor het totale traject..”. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat de servers van Milieudefensie vanwege veiligheidsredenen altijd al op Linux draaiden en die kennis dus reeds aanwezig was.

OSOSS

In vergelijking tot de vorige presentatie vond ik de presentatie van OSOSS nogal teleurstellend. OSOSS is de organisatie die de overheid moet adviseren op het gebied van open source software en open standaarden. Ze zijn al vanaf 2003 bezig maar tot op heden is het niet gelukt om zelfs een kleine pilot binnen de eigen organisatie, waarbij alleen open source wordt gebruikt te realiseren. Als problemen werden vooral problemen met MS Exchange aangevoerd, maar uit andere presentaties was al gebleken dat die oplosbaar waren.

Uit het verhaal kreeg ik de indruk dat bij OSOS vooral een gebrek aan kennis aanwezig is over de technische mogelijkheden. Wel hadden ze dit jaar een personeelslid aangetrokken met kennis van Linux en open source, waardoor er nu toch wat schot in de zaak lijkt te komen. Zo wordt er vanaf dit jaar in ieder geval gewerkt aan het invoeren van Open Office en Internet Explorer inmiddels is vervangen door Firefox.

Defensie

Een opvallende presentatie vond ik die van Defensie. Hieruit bleek heel duidelijk hoe lastig het is om een grote organisatie de overgang naar open source te realiseren. De presentatie werd gegeven door Olivier Sessink van het kenniscentrum van de Defensie Telematica Organisatie. Bij defensie is de wens vastgelegd om de leveranciers afhankelijkheid te verminderen. en vandaar dat onderzoek wordt gedaan naar de mogelijkheden van open source.

Dat het zo lastig is, ligt vooral aan de ingewikkelde structuren van dergelijke organisaties, waarbij ICT afdelingen zijn opgesplitst en onder verschillende hierarchische lagen vallen. Een klein voorbeeld: op dit moment doet de afdeling van Olivier onderzoek naar het inzetten van een open source messenger, terwijl een andere afdeling onderzoek doet naar de mogelijkheden Windows Live Messenger…

Wat ook opvallend was, is dat sinds Defensie dit nieuwe beleid heeft ingezet, medewerkers van de ICT afdelingen steeds vaker worden uigenodigd voor snoepreisjes naar Seattle. Gelukkig mogen ze daar bij Defensie niet op ingaan.

Tenslotte:

Een eyeopener voor mij uit een aantal verhalen was dat de overgang van Microsoft Office naar Open Office als veel groter wordt ervaren dan die van Windows naar Linux. Dat vooral doordat het omzetten van macro’s van MS Office naar Open Office vaak lastig en soms zelfs onmogelijk is. De bijeenkomst was verder prima georganiseerd door Nancy van Baak van Mediaplaza.

De meeste presentaties zijn hier te downloaden.

23 november 2007     Vrij en Open, Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

2 reakties

 1. 1 Vincent:

  Hieruit bleek heel duidelijk hoe lastig het is om een grote organisatie de overgang naar open source te realiseren.

  Eerder hoe lastig het is een overgang naar alternatieven in het algemeen, naar ik aanneem?

 2. 1 thierry:

  @ Vincent:

  Da’s op zich waar, maar zo’n grote organisatie heeft ook meer last van ‘vendor lock-in’ dan een kleinere. Ze kwamen er bij defensie bijvoorbeeld achter dat de Microsoft protocollen die ze daar gebruiken wel érg gesloten zijn, zodat het moeilijk is om andere applicaties te gaan gebruiken.

  Bij Milieudefensie hebben ze het hele systeem omgezet (met nog één Windows-server voor de boekhouding, geloof ik), zodat ze geen last meer hebben van die protocollen. Dat zou bij defensie ook het beste zijn, maar met 60.000 werkplekken, verspreid over heel Nederland, is dat nogal een operatie 🙂

 3. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)