Zorgen over Vista doen bedrijven omzien naar alternatieven

Het lijkt erop dat Microsoft zich met Vista toch de das heeft omgedaan. Volgens een onderzoek, gepubliceerd op Netwerkworlds onder 961 IT professionals, maakt 90% van de professionals zich zorgen over een overgang. Meer dan de helft begint er voorlopig niet aan en 44% bezint zich op alternatieven. Van die 44% denkt 69% aan een overgang naar Linux en 29% aan OSX (Mac). 9% daarvan is al bezig met de overgang en 25% ervan denkt het komend jaar te migreren.

Het is een onderzoek onder Amerikaanse bedrijven maar het is duidelijk dat Linux nu serieus wordt genomen als alternatief voor bedrijven.

23 november 2007     Vrij en Open, Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

7 reakties

 1. 1 savage:

  Ik zou graag op mijn werk Linux als alternatief op de desktop willen aanbieden. Dat is echter schier onmogelijk door de software die gebruikt wordt. Sommige pakketten zitten zo onmogelijk in elkaar dat het al lastig is onder Windows. Een gedeelte zou op een terminal server kunnen draaien maar het grootste deel is daar niet geschikt voor en een Linux versie bestaat niet.

  Dat is het probleem. Er zit meer aan vast dan het inruilen van MS Office voor Open Office. Software zou eigenlijk OS onafhankelijk moeten zijn…

 2. 1 thierry:

  Sommige pakketten zitten zo onmogelijk in elkaar dat het al lastig is onder Windows.

  Dan ligt dat toch vooral aan de kwaliteit van die pakketten en niet aan de vraag of Linux een alternatief is voor Windows ?

 3. 1 Savage:

  Maar dat heeft toch met elkaar te maken? Als de benodigde software niet onder Linux werkt is het lastig overstappen. Daarom zeg ik dat software eigenlijk OS onafhankelijk moet zijn.

 4. 1 Catharina:

  Ik zag dat je bij een scholengemeenschap werkt Savage. Misschien moet je eens informeren bij Roeland Smeets van het Barleaus College, zij hebben de mediatheek in ieder geval over op Linux op de desktop en Moodle:
  http://www.barlaeus.nl/onderwijs/12juni.html
  Geen idee of deze situatie vergelijkbaar is met die van jullie maar misschien is het interessant. Hier staat ook nog een interview met hem: http://www.source21.nl/2007/11/
  Verder denk ik dat het vooral belangrijk is dat het management in gaat zien dat vrije software meerwaarde heeft en van leveranciers wordt geeist dat er software wordt aangeboden die op alle platformen werkt.

 5. 1 Savage:

  Er is ooit door het CvB wel een principeuitspraak gedaan dat OSS voorkeur heeft, maar in de praktijk heeft dat geen waarde. Ik ga dat artikel zeker bekijken en mocht de kans zich voordoen dan zal ik OSS hier zeker invoeren.

 6. 1 thierry:

  Als de benodigde software niet onder Linux werkt is het lastig overstappen

  Mijn punt was dat je dan misschien beter naar alternatieven kunt kijken, in plaats van de betreffende programma’s binnen Linux te willen draaien; dan ben je ook meteen van die ‘onmogelijke’ programma’s af.

  Of alle software ‘OS-onafhankelijk’ moet zijn weet ik niet en ik denk ook dat dat technisch onhaalbaar gaat zijn. Ik vind wel dat alle programma’s open protocollen zouden moeten gebruiken, zodat je zelf kunt kiezen welke programma’s je gebruikt (en op welk besturingssysteem).

 7. 1 Savage:

  @thierry
  Dat is vaak heel moeilijk omdat je te maken hebt met software die in samenwerking met meerdere ROC’s of vanuit het ministerie ontwikkeld worden. Daar hebben wij weinig over te zeggen helaas.

 8. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)