Onterechte zwarte Piet van Stillpoint Media voor Open Source

Check deze link eens. Wat je daar leest is dat de website voorlopig gesloten is door spamproblemen. De schuld daarvan wordt gelegd bij de open source applicatie Scuttle, die vol met bugs en fouten zou zitten. De site is van Stillpoint Media, het bedrijf wat ook verantwoordelijk is voor Ekudos.

Maar klopt dit verhaal ook?

Scuttle blijkt  inderdaad een open source project. Het is gepubliceerd op Sourceforge. Gebruikelijk bij open source ontwikkeling is dat de code in een vroeg stadium wordt vrijgegeven in de hoop dat andere ontwikkelaars zich aansluiten en mee gaan werken aan de ontwikkeling. De ontwikkeling verloopt dan vaak van alpha, naar beta, naar stabiele versie. Dat lukt natuurlijk niet met alle projecten. De populariteit van een applicatie is o.a. afhankelijk van het nut wat de ontwikkelaars erin zien.

Ook met Scuttle is dat zo te zien nog niet gelukt. De gepubliceerde versie is zelfs nooit verder gekomen dan het alpha stadium en er werkt maar één ontwikkelaar aan.

Het verhaal klopt dus maar gedeeltelijk. Scuttle zal vast vol bugs en fouten zitten,  maar Stillpoint had natuurlijk nooit moeten kiezen voor een platform wat nog niet eens uit alpha is. Zeker naar leken toe wordt hiermee de indruk gewekt dat open source maar een rommeltje is, terwijl Stillpoint het vooral aan zichzelf heeft te wijten heeft.

Na wat nader onderzoek blijkt LinkLog al zeker een half jaar plat te liggen. Het is Stillpoint kennelijk zelf ook nog niet gelukt om in die tijd een vervangende applicatie te ontwikkelen.

Conclusie:

Als je gebruik wilt maken van open source applicaties, kies dan voor een applicatie met een grote ontwikkelgroep en die in ieder geval uit het alpha stadium is. Doe je dat niet, houd er dan rekening mee dat er problemen zullen zijn en ga zeker niet niet klagen en zwarte pieten richting open source.

21 januari 2008     Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

3 reakties

 1. 1 Werner:

  Helemaal mee eens

 2. 1 marc:

  en als je, na de beta, wilt weten of de vrije software echt vrij is:
  http://fossology.org

 3. 1 Vincent:

  …en draag desnoods zelf je steentje bij aan de ontwikkeling. Je kunt wel leuk een gratis alfa-projectje oppakken als je een website wilt starten, maar als je echt een goede website wilt maken moet je daar ook in investeren.

 4. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)