Ministerie van Financien heeft lak aan open standaarden en open source

Goede berichten de laatste dagen uit bijvoorbeeld Frankrijk, waar de politie geleidelijk overstapt naar Ubuntu Linux en Duitsland waar 13000 informatiepunten van de arbeidsvoorziening overgaan naar Linux.

Uit Nederland helaas minder positieve berichten. Eind vorig jaar leek het nog de goede kant op te gaan toen het actieplan: Nederland Open in Verbinding” werd aangenomen door de Tweede Kamer. De rijksoverheid zou op basis daarvan vanaf april 2008 verplicht worden om te werken met open standaarden en bij gelijke geschiktheid de voorkeur te geven aan open source software.

Naar nu blijkt, kunnen we dat voorlopig vergeten. Volgens een bericht op Webwereld heeft het Ministerie van Financien namelijk een niet-openbare aanbesteding uitgezet voor 3000-21000 desktopomgevingen, die volledig toegeschreven is op Windows standaarden en waarbij waarbij vrijwel geen aandacht is voor open standaarden. Ik vrees dat het er praktisch gezien op neer komt dat alleen Microsoft leveranciers aan de aanbesteding kunnen deelnemen.

Verder wordt de voorkeur uitgesproken voor de Trusted Platform Module (TPM), speciale beveiligingschip. De TPM is sterk omstreden omdat hij gebruikt kan worden om digital rights management af te dwingen. Daarmee zou een besturingssysteem bepaalde applicaties buiten de deur kunnen houden en wordt weer een vendor-lockin gecreeerd.

Webwereld heeft beslag kunnen leggen op het vertrouwlijke aanbestedingsdocument maar durft het niet aan het te publiceren omdat er expliciet in wordt gesteld dat het copyright bij het Ministerie van Financien ligt. Webwereld probeert het document nu op te vragen met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur.

Zo langzamerhand krijg ik toch ook wat een raar gevoel bij de Nederlandse aanbestedingpraktijken en die al dan niet dubieuze stichtingen.

Zo werd deze week ook bekend dat twee topambtenaren bestuurslid zijn van de Stichting Ictu, maar ook van de Stichting HEC (Het Expertisce Centrum). Zes van de negen ICT contracten die vorig jaar door de stichting Ictu zijn aanbesteed zijn mede in de wacht gesleept door een gelegenheidscombinatie van het Zoetermeerse bedrijf Verdonk, Klooster & Associates (VKA) en HEC.

En dan hebben we nog het gedoe met de stichting Surf Diensten, die als dealer voor Microsoft voor het onderwijs optreedt en waarnaar de Nederlandse Mededings Autoriteit weigert onderzoek te doen.

Kortom, het wordt tijd dat de onderste steen eens boven komt en wat mij betreft voor een parlementaire enquete. De altijd alerte Arda Gerkens van de SP heeft inmiddels een kamerdebat aangevraagd over deze zaak en ook over de HEC affaire komt een debat.

30 januari 2008     Vrij en Open, Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

11 reakties

 1. 1 Vincent:

  Hopen dat dit kinderziektes zijn – het zou wel mooi zijn als er ook daadwerkelijk wat van dat actieplan terechtkwam šŸ˜‰

 2. 1 Herman Bos:

  hoezo is het een niet-openbare aanbesteding als hij op de site staat waar alle openbare aanbestedingen staan?

 3. 1 Catharina:

  @Vincent
  Dat is inderdaad de vraag nu. De overeenkomst duurt in ieder geval tot 1-1-2010 en kan daarna 4 x met een jaar worden verlengd.
  @Herman
  Hij staat onder de niet-openbare aanbestedingen aangekondigd. Dat houdt in dat alleen partijen, die aan bepaalde criteria van het ministerie voldoen, het bestek kunnen opvragen en mee mogen doen.

 4. 1 Herman Bos:

  De criteria zijn toch gewoon openbaar? Bij bijna elke aanbesteding zijn criteria voor deelnemende partijen. Bijv minimale omzet, etc. Opzich niet raar als je 21000 werkplekken laat uitrollen, wil je toch wel een beetje zekerheid.

 5. 1 Catharina:

  Mijn punt is ook niet dat het een niet-openbare aanbesteding is, maar vooral dat het bestek is toegeschreven op Windows standaarden (volgens Webwereld dan, want het bestek heb ik zelf uiteraard niet gezien).

 6. 1 ikkefc3:

  De Franse politie gaat helemaal niet overstappen op Ubuntu Linux, maar de Gendarmerie. Dat is zoiets als de Marechaussee in Nederland.
  En dat overstappen van Nederland op open standaarden klonk natuurlijk te mooi om helemaal waar te zijn, vooral omdat ze ook met programma’s werken die alleen voor Windows zijn (bij defensie wordt nog veel met Windows 95 gewerkt) en apparatuur die alleen op Windows werkt.

 7. 1 Catharina:

  Inderdaad, maar het gaat wel over 70.000 werkstations:
  http://jonathancarter.co.za/70-000-ubuntu-workstation-migration-for-french-police

  Verder snap ik ook wel dat een volledige overstap in een keer geen optie is, maar je zou toch wel wat stappen in die richting mogen verwachten. Oudere apparatuur werkt overigens meestal juist heel goed met Linux. Probeer daar maar eens Vista op te draaien.

 8. 1 ikkefc3:

  met oudere apparatuur bedoel ik vooral dingen als radars, motoren en dat soort dingen. En ze hebben windows xp , niet Windows Vista. Ook renderen browsers op linux trager dan die op Windows en werkt de linux flash plugin slecht. Waarom dit zo is snap ik niet, omdat browser voor mac os x wel fatsoenlijk renderen en er een fatsoenlijke flashplugin voor is.

 9. 1 Thierry:

  @ ikkefc3:

  Hoe goed browsers en flash op Linux werken is wel een beetje off-topic, niet?

  Overigens gaat de aanbesteding over Desktops binnen de overheid en die hebben normaal gesproken weinig met radar, motoren en dat soort dingen te maken šŸ™‚

 10. 1 ikkefc3:

  Nouja, mijn broer werkt bij de overheid (sysadmin) en die heeft met dat soort dingen best veel te maken.

 11. 1 Werner:

  Bij defensie wordt nog veel met Windows 95 gewerkt?
  Bedankt, zo’n bericht komt m’n gevoel van veiligheid weer ten goede.

 12. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)