Vrije en open source software door het Rijk bij voorbaat uitgesloten

Uit nog meer uitgelekte stukken van het Ministerie van Financien blijkt dat vrije en open source software op voorhand wordt uitgesloten. Het is de leveranciers namelijk verboden om software zonder licentiekosten aan te bieden. Ook leveranciers die een oplossing leveren voor minder dan € 100,– per desktop, zoals bijvoorbeeld Suse Linux Enterprise, worden op voorhand met uitsluiting bedreigd.

Zelfs al zou het dus lukken om op alle Microsoft formaten aan te sluiten, dan nog wordt vrije software tot 2012 uitgesloten. Vanaf 2012 worden wel open standaarden toegepast en waar mogelijk open source. Als belangrijkste reden wordt aangevoerd dat er ruim 1300 applicaties zijn die moeten werken en dat er geen Big Bang gecreerd moet worden. Maar kan dat in 2012 dan ineens wel?

Want nergens wordt vastgelegd dat er tot 2012 een overgangssituatie is en worden leveranciers bijvoorbeeld verplicht om daar waar mogelijk een open source oplossing te realseren? Nee, open source software wordt juist tot 2012 nadrukkelijk uitgesloten en de Microsoft only afhankelijkheid wordt doelbewust in stand gehouden. Voor na 2012 verwacht ik dat er van de open standaarden misschien nog wel wat terecht komt, maar voor open source vrees ik het ergste. Behalve dan in het onwaarschijnlijke scenario dat Microsoft besluit haar software te openen.

Ongelooflijk en arrogant dat het Kabinet het door de Tweede Kamer aangenomen actieplan open standaarden en open source hiermee grotendeels naar de prullenbak verwijst. Ongelooflijk ook, dat men kiest voor het nog jarenlang verprutsen van geld en het in stand houden van afhankelijkheid.

Zie ook: brief Minister Bos aan Tweede Kamer

1 februari 2008     Politiek, Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

9 reakties

 1. 1 Jan Stedehouder:

  Dit is echt van den gekke. Tegelijkertijd wordt begonnen met de werving voor het nieuwe programmabureau Nederland Open in Verbinding. Wie wil daar nu nog voor gaan werken? Je bent de risée op open source evenementen voor de komende paar jaar.

 2. 1 Catharina:

  Ja, het is te gek om los te lopen, maar wat doen we eraan?? Met uitzondering van Arda Gerkens lijkt de Tweede Kamer er ook niet echt van wakker te liggen.

 3. 1 Vincent:

  Ongelooflijk inderdaad. Maar ik begin me toch af te vragen waar die steun vandaan kwam voor dat actieplan – het lijkt wel alsof de heren en dames regering ondoordacht voor hebben gestemd, wat een bedrijf als Microsoft natuurlijk weer in de kaart speelt…

 4. 1 savage:

  Het is al lang duidelijk dat dit absoluut geen prioriteit heeft voor welke overheid dan ook in Nederland. Waarom ook? De mensen die de beslissingen nemen schieten er niets mee op. Het is veel eenvoudiger om bij het bekende Microsoft te blijven. Ik ben bang dat er nog wel een generatie overheen gaat voordat open source uberheupt overwogen gaat worden.

 5. 1 savage:

  Uberhaupt natuurlijk…

 6. 1 Ernst:

  Ik word hier simpelweg verdrietig van… Ik raak zo gefrustreerd omdat het lijkt alsof er niets tegen te doen is. Iedereen die ik vertel over de overheid, opensource en open standaarden zijn het volledig met mij eens…

 7. 1 Vincent:

  @Ernst – dan kies je zeker selectief die mensen uit, vrijwel iedereen die ik ken zou, als ik zoiets zou vertellen, meteen demonstratief gapen 😉

 8. 1 Catharina:

  @Vincent: misschien kan Ernst beter vertellen 🙂

 9. 1 Nederland: democratie of bananenrepubliek? – Spoeddebat Goud vanmiddag live te volgen | Kletskous:

  […] spoeddebat in de Tweede Kamer over de aanbesteding “GOUD”. In deze aanbesteding wordt feitelijk geen ruimte gelaten voor andere software dan die van Microsoft en worden de open standaarden weer op de lange baan […]

 10. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)