Gefeliciteerd! Linux passeert de 2% grens – waar gaat dit heen?

Op de W3 Counter wordt aan de hand van ruim 8000 websites bijgehouden welke besturingssystemen er worden gebruikt.  Het is bij mijn weten voor het eerst dat Linux daar de 2% passeert! Vorig jaar mei was dat nog maar 1,25% en nu staat de teller op 2,1% (februari 2008). Dit lijkt misschien marginaal gedoe maar het is toch bijna een verdubbeling. Het betekent dat nu 2 op de 100 mensen Linux gebruiken en  ik verwacht dat deze groei de  komende jaren sterk door zal zetten.

Waarom denk ik dat?

 • Microsoft stopt in juni met het aanbieden van Windows XP en Vista slaat niet echt aan bij de gebruikers. Het aandeel van Vista groeit wel, maar dat zit hem vooral in de verkoop van nieuwe pc´s, waarbij vaak standaard alleen Vista wordt aangeboden. XP wordt nog wel een tijdje ondersteund maar toch denk ik dat veel mensen geen zin hebben om nog langer met zo´n oud systeem te werken, zeker nu er moderne alternatieven zijn.
 • Ubuntu, het paradepaardje van Linux ontwikkelt zich razendsnel. In april komt er weer met een nieuwe ¨long term support¨ (lts) version uit.  Ik gebruik nu al de beta ervan en dat ziet er allemaal heel goed uit. De veranderingen in vergelijking met de vorige versie zijn niet dramatisch groot en  dat komt doordat Ubuntu zich bij de lts versies vooral richt op stabiliteit en snelheid.  In oktober verschijnt er dan weer een nieuwe versie,  waarbij meer spectaculaire veranderingen zullen worden doorgevoerd.
 • Gebruikers van Linux worden vaak als vanzelf de marketiers. Als ze zien dat alles beter werkt,  dat Linux vrijheid betekent, dat er geen virus- of spyware problemen zijn en er zoveel goede software voor is, worden ze vaak fanatieke promotors van Linux en zullen ze niet nalaten om als dat kan Linux op systemen van familie, vrienden en bekenden te installeren.
 • Firefox groeit nog steeds en zit nu volgens W3 op zo´n 28%. Een aantal van deze gebruikers zal zich realiseren dat Firefox net als Linux vrije software is en gaat verder kijken in de wondere wereld van de vrije software.
 • Linux komt steeds meer voorgeinstalleerd, Dell levert nu in veel landen laptops met Ubuntu, er zijn de kleine notebooks, zoals de Asus EeePC en in Nederland is er Mingos.

Waar gaat dit heen?

Ik waag me niet zo snel aan voorspellingen, maar laat ik maar eens een gokje wagen. Ik verwacht dat Linux volgend jaar rond deze tijd op 5% van de computers staat. Wat denk jij?

Laatste nieuws:
Tijdens een 3-daagse hackerswestrijd is het niet gelukt om een laptop met Ubuntu te hacken. De Mac Book air was binnen 8 minuten gekraakt en Vista na ongeveer 12 uur.

29 maart 2008     Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

7 reakties

 1. 1 Ubert:

  Gefeliciteerd ubuntu!!! Maar zal het niet komen doordat het marktaandeel van linux nog zo klein is, de bugs nog niet allemaal bekend zijn? Trouwens, op Tweakers stond dat de macbook air binnen 2 minuten gehackt was.

 2. 1 Catharina:

  Ik denk het niet . Ik denk dat het feit dat de code voor iedereen inzichtelijk is, bijdraagt aan de veiligheid en de stabiliteit en dat die hackers er in drie dagen niet in slagen om het systeem te hacken, zegt mij ook wel wat.
  En tsja, 2 minuten of 8 minuten, erg snel in ieder geval maar het was natuurlijk ook voorbereid.

 3. 1 Vrijdenker:

  Volgens http://www.xitimonitor.com/ komen de Linux-machines slechts aan 0,9%. Of Linux veiliger is dan Windows of Mac hangt eigenlijk van het gedrag van de gebruiker af.
  Niettemin gebruik ik Linux (Ubuntu) omdat ik niet afhankelijk wil gemaakt worden van de grillen van een grote multinational.

 4. 1 Catharina:

  De cijfers blijven altijd discutabel. Xitmonitor zegt dat de cijfers van de frankophone websites zijn. Geen idee wat dat is en bovendien zijn ze over 2007 en dus minder recent. Op onze eigen websites zijn de cijfers veel hoger, bijvoorbeeld:

  http://www.open-of-course.org: 8,6%
  http://www.freelancenetwerk.nl: 16,6%
  http://www.cursusnetwerk.nl: 4,1%
  https://kletskous.com: 18,7%

  Maar ja, die cijfers zijn natuurlijk niet erg representatief. Ben wel benieuwd naar ervaringen van anderen.

 5. 1 doan:

  Vergis je niet teveel in de cijfers, bij het aantal van twee procent zit ongetwijfeld ongeveer de helft bots die Linux draaien. Niettemin is er zeker een significante groei waar te nemen!

 6. 1 René Brink:

  De leverbaarheid van XP is verlengd:

  http://www.nu.nl/news/1253214/50/rss/Microsoft_verlengt_levering_XP.html

 7. 1 Catharina:

  Ja, had ik ook gezien inderdaad. Zo te zien zijn ze daar bij MS inmiddels behoorlijk wanhopig.

 8. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)