OOXML erop of eronder en de laatste schandalen uit het veld

Vandaag of morgen zal bekend worden of OOXML erkend wordt als ISO standaard. Als dat gebeurt zal het ISO al zijn geloofwaardigheid verliezen en zal het aanzien van Microsoft nog meer klappen te verduren krijgen.

Even een rondje blogwereld over de laatste dieptepunten:

In Duitsland werd de leden wijsgemaakt dat ze alleen voor de standaard konden stemmen of zich van stemming onthouden. De uitslag van de stemming was 6-6. Daarop stelde een lid van de adviescommissie, die normaal niet stemgerechtigd is om mee te stemmen. Zo gezegd, zo gedaan en jawel Duitsland stemt voor.

Update: de duitse Nen organisatie (Din) distancieert zich inmiddels van deze berichten en heeft een andere uitleg.

In Noorwegen waren er 21 die wilden tegen stemmen en 2 voor (Microsoft en een zakenpartner van Microsoft). Omdat men er op de afgesproken tijd niet uit was werd besloten dat er maar 3 mensen mochten stemmen. 18 mensen werden de deur uitgezet en toen bleven er 3 over. Noorwegen stemt voor goedkeuring.

Update: Noorwegen heeft gevraagd de eigen stem ongeldig te laten verklaren, vanwege de onregelmatigheden.

In Polen stemden 10 mensen tegen, 12 voor en 2 onthielden zich van stemming. Toen besloot de voorzitter ineens dat de mensen die niet aanwezig waren per e-mail zouden moeten stemmen. Wat hij er niet bij vertelde was dat als ze dat niet zouden doen, hun stem als ja opgevat zou worden. Resultaat: Polen stemt voor goedkeuring. De Europese commissie gaat hiernaar een onderzoek instellen.

In India heeft Microsoft een klacht ingediend bij het Ministerie van consumentenzaken vanwege de samenstelling van de commissie en deĀ  vermeende onpartijdigheid van de voorzitster. Dit pas nadat India had tegengestemd en het proces al maanden liep.

Het is nog niet duidelijk of de standaard erdoor komt, maar ik ben bang dat ik binnenkort op de Microsoft sites weer juichende verhalen tegemoet kan zien over wat een geweldige standaard dit toch is en de champagne kurken zullen knallen..

Update: volgens Webwereld kunnen de kurken knallen.

31 maart 2008     Politiek, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

3 reakties

  1. 1 OOXML overleeft waarschijnlijk helaas de ISO stemming « Ubuntu Demon’s blog:

    […] https://kletskous.com/2008/03/31/ooxml-erop-of-eronder-en-de-laatste-schandalen-uit-het-veld/ […]

  2. 1 Vincent:

    Hmm… Het is dat Ubuntu Demon hiernaar linkte dat ik me besefte dat ik al heel lang geen updates meer heb gehad in Google Reader… Ik abonneer me nu maar opnieuw op de feed, hopen dat ie deze keer wel blijft werken šŸ™

  3. 1 Werner:

    Yech, wat griezelig! Ik wist niet dat Microsoft zo’n eng clubje is. Maar wat een wanhopige methodes, niet? En dat ze zulke slechte publiciteit op de koop toe nemen om hun formaat er door heen te jassen lijkt me toch een veeg teken. Hun positie is minder sterk dan 10 jaar geleden. Gelukkig.

  4. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)