Ubuntu Hardy Heron komt eraan en ik ben beta tester!

Ubuntu brengt ieder half jaar een gratis nieuwe versie van het besturingssysteem uit. De nieuwste zal op 24 april definitief verschijnen onder de code naam ¨Hardy Heron¨ of wel de Stoere Reiger. Meestal wacht ik op de definitieve versie maar deze keer dacht ik, kom laat ik ook eens stoer doen en heb ik de beta versie geinstalleerd.

Daar werk ik nu ruim een week  mee en het gaat eigenlijk flitsend. Echt grote verschillen voor de gewone gebruiker zijn er overigens deze keer niet. De veranderingen zitten vooral onder de motorkap en in updates van software van derden, zoals bijvoorbeeld de nieuwe Firefox en de nieuwe gnome desktop. Dat komt doordat deze Ubuntu weer een zogenaamde ¨long term support¨ versie is, waarbij vooral wordt ingezet op stabiliteit. Wel merk ik dat deze versie weer iets sneller en soepeler is dan zijn voorganger ¨The Gutsy Gibbon¨.

Leuk is dat bij Ubuntu iedereen mee kan doen aan het testen van een beta versie en bugs kan melden via Launchpad. Ik ben er tot nu toe eentje tegengekomen en die had te maken met Liferea, de feedreader die ik gebruik. Deze bug heb ik toen ook gemeld, net als vele anderen en het was na anderhalve dag opgelost.

Wat ook leuk is als je de beta gebruikt, is dat je kunt volgen hoe snel alles gaat. Zo krijg ik nu dagelijks wel zo´n 50 updates binnen. Het lijkt wel alsof de ontwikkelaars dag en nacht aan het werk zijn om alles weer op tijd voor elkaar te krijgen.

Hoe druk het nu eigenlijk is bij Ubuntu, kun je heel mooi zien op Ubuntu Stats.  Daar zie je o.a. de bugs die worden gemeld, de berichten in het forum, de blog posts op de planet en de ideeen op de brainstorm en dat allemaal live. Echt grappig om even naar te kijken.

Dit soort dingen maakt Ubuntu ook bijzonder. Je maakt deel uit van een gemeenschap van mensen die allemaal bezig zijjn om Ubuntu te verbeteren en onder de aandacht te brengen. Zelfs ik als niet techneut, voel me daar bij betrokken en dat is toch een hele prestatie!

3 april 2008     Ubuntu, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

3 reakties

 1. 1 Werner:

  50 Updates per dag? Brrrrr…. ik wacht nog wel even tot het wat rustiger is geworden. Ik zit sowieso nog op de Feisty Fawn (7.04).

 2. 1 Vincent:

  Ik weet nog hoe leuk ik het vond, al die updates. Helaas ben ik niet meer zo’n snelle updater, vooral wegens tijdgebrek. Gutsy had ik ook pas bij de zoveelste alfa, en ik zit nu nog steeds op Gutsy…

 3. 1 reekje:

  erg leuk voor als je veel aan de computer kan doen, maar dor omstandigheden kan dat niet.
  er zijn een aantal probleempjes die ik wel weet hoe ze op te lossen, maar waar ik door die akelige instelling, en mijn overspannenhijd, en dergelijke voorlopig niet aan toe kom.

  hopelijk heb ik ruim 600 euro tot mijn beschikking, om een laptop te bestellen, en dat doe ik dan als de dappere vogel er op staat.
  te minste als mijn ma het goed vind.

  reekje

 4. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)