OOXML – een Pyrrusoverwinning voor Microsoft?

Ik had het hier in een update al vermeld. Microsoft heeft zijn zin gekregen want OOXML is een ISO standaard geworden.  Natuurlijk schreeuwt Microsoft dat inmiddels van alle daken en doet het voorkomen als een glorieuze overwinning.

De vraag is of dat zo is. Microsoft heeft met het pushen van de versnelde ISO-certificering niet bepaald vrienden gemaakt en zichzelf qua beeldvorming een erg slechte dienst bewezen.  Zo gaat de Europese Commissie een onderzoek doen naar hoe de besluitvorming in deelnemende landen is verlopen.  Grote landen als China, India, Brazilie en Canada hebben tegen gestemd en het valt dan ook niet te verwachten dat in deze landen de invoering van OOXML zal worden ondersteund. Het gaat hier om meer dan een derde van de wereldbevolking.

Ook hebben de landen nog twee maanden om in beroep te gaan tegen de goedkeuring.

Hoe het verder moet met het ISO weet niemand. Deze tot voor kort keurige standaarden organisatie is volledig lamgelegd. De nieuw toegetreden landen blijken zich namelijk voor niks anders te interesseren dan voor Microsoft en komen bij geen enkele andere stemming opdraven, waardoor er geen besluit meer kan worden genomen.

Zo op het eerste oog dus een overwinning voor Microsoft, maar wie weet blijkt het een Pyrrusoverwinning.

ooxml.jpg

6 april 2008     Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

3 reakties

 1. 1 Vincent:

  Tsja, je weet wat ze zeggen: no publicity is bad publicity. Of andersom: all publicity is good publicity.

  Ik denk ook niet dat die tegenstemmen veel uitmaken. Dat zijn dan misschien grote landen, maar de ISO-certificering is er vooral voor bedoeld dat overheden het gaan gebruiken. Die overheden zijn niet degenen die hebben gestemd. Zij kijken alleen naar of het een ISO standaard is, niet hoe het dat is geworden.

  Ook van het beroep zal waarschijnlijk niet veel terechtkomen – het hele ISO moet nu op de schop om dit probleem te verhelpen.

  Maarja, ik had eigenlijk niet echt verwacht dat OOXML geen ISO standaard zou worden. Het verbaasde me nog dat het de eerste keer niet werd. Noem me een pessimist 😉

  Trouwens,

  De nieuw toegetreden landen blijken zich namelijk voor niks anders te interesseren dan voor Microsoft

  Je bedoelt zeker “leden”?

 2. 1 Catharina:

  Ik denk dat dat toch wel tegen zal vallen. Veel overheden kijken tegenwoordig niet meer alleen naar of het een ISO standaard is maar ook naar of het een open standaard is. Zo staat OOXML hier niet op de lijst van open standaarden en als het goed is blijft dat zo.

  Oh ja en ik bedoel leden-landen 🙂

 3. 1 Ubert:

  Wel een grappig stripje. Ik denk dat overheden dit niet belangrijk vinden,en gewoon achter Microsoft aan lopen.

  Ps: weet iemand toevallig hoe het met GOUD is? en zo ja, welke distro (als basis) nou gebruikt gaat worden?

 4. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)