Wordt de wereld nog wakker?

Zeker vier landen hebben bezwaar gemaakt tegen de ISO certificering van OOXML, het bestandsformaat van Microsoft en het zijn vooral opkomende markten, zoals India, Brazilie en Zuid-Afrika.

De verhalen over wat er gebeurd is  zijn niet mis en zijn ook hier al regelmatig aan de orde geweest.  En nu kwam ik deze open brief tegen van professor Deepak Phatak van het Indiase Instituut voor Technologie in Bombay die zitting had in de commissie die voor India de ISO-certificering moest behandelen. De man heeft twee maanden gewacht om zijn boosheid wat te laten zakken voordat hij de brief heeft geschreven.

Deze Indiase commissie heeft de standaard uitgebreid bestudeerd en had aanvankelijk zo´n 200 bezwaren. In samenwerking met Microsoft zijn daarvan uiteindelijk ruim 100 opgelost. Maar in augustus 2007 bleek dat er op 82 punten nog steeds problemen met de standaard waren en dat de commissie dus tegen goedkeuring zou stemmen als deze problemen niet zouden worden opgelost.  Deze commentaren zouden behandeld worden tijdens de vergadering in Geneve in maart van dit jaar, samen met de ongeveer 1000 commentaren van andere landen.

Tijdens die vergadering bleek dat 5 dagen lang niet voldoende waren om alle commentaren allemaal inhoudelijk te behandelen.  Een paar problemen werden wel behandeld en vervolgens werden alle andere commentaren op een hoop gegooid en mocht men voor of tegen de goedkeuring van OOXML stemmen. 6 landen stemden voor, 4 tegen en 18 landen onthielden zich van stemming. OOXML had daarmee voldoende stemmen behaald om goedgekeurd te worden als standaard omdat de onthoudingen niet meetellen in de uitslag.

Een bizar detail is dat de commentaren die wel zijn behandeld inmiddels nog steeds niet zijn verwerkt en gepubliceerd in de nieuwe vorm en dat terwijl de publicatietermijn en zelfs al de  bezwaartermijn zijn verlopen. Waar nu precies bezwaar tegen kan worden gemaakt, weet dus niemand.

Toen in maart bleek dat de Indiase commissie het standpunt niet zou veranderen ging Microsoft achter de rug om van de commissie lobbyen bij de Indiase departementen en de regering. Daarbij beweerden ze dat een aantal van de organisaties die in de commissie vertegenwoordigd zijn een vooringenomen standpunt zouden hebben tegen OOXML omdat ze ook zitting hebben in de organisatie die bezig is met  het open document formaat (ODF). Dit aspect was nooit eerder door Microsoft naar voren gebracht terwijl dat al die tijd bekend was en Microsoft bij vele voorgaande besprekingen aanwezig was.

Ook beweerde Microsoft dat een nee tegen OOXML tegen het nationale belang van India zou ingaan en in feite dus dat de Indiase commissie tegen het nationale belang zou zijn en oefende druk uit om de Indiase regering het besluit van de commissie te laten overrulen.

Hoog spel van Microsoft en in India bleek men daar gelukkig niet vatbaar voor. Je schaamt je haast om in een land als Nederland te wonen waar de moed niet aanwezig is om nee te zeggen.

De professor heeft er vele slapeloze nachten van gehad en voelt zich  niet alleen persoonlijk beledigd maar vindt ook  dat de goede naam van zijn inistituut door het slijk is gehaald. Het Instituut wacht nog steeds op excuses van Microsoft maar kan daar waarschijnlijk nog heel lang op wachten.

Het ISO heeft nu  één maand om de bezwaarschriften te bekijken en om een compromis te bereiken met de organisaties voor standaardisatie in de bezwaar makende landen. Wordt dat compromis niet bereikt dan worden de bezwaarschriften doorgespeeld aan de Standards Management Board bij IEC en de Technical Management Board (TMB) bij ISO, die een oplossing zullen zoeken.

Afwachten dus maar weer. Microsoft zelf maakt zich intussen steeds ongeloofwaardiger. Ze hebben nu toegezegd dat Office 2007 wel ODF zal ondersteunen maar niet het eigen OOXML. Kunnen jullie het nog volgen?

ooxml.jpg

4 juni 2008     Vrij en Open, Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

8 reakties

 1. 1 Vincent:

  Tsja, no way dat de ISO standaardisering nog wordt teruggedraaid.

  En ik snap Microsoft ook wel dat ze ODF gaan ondersteunen: ze hoeven maar een halfbakken ondersteuning te bieden en dan kan je Microsoft’s ODF alleen maar met MS Office openen…

 2. 1 Thierry:

  @ Vincent:

  Dat zit er dik in, maar als ODF-jes van andere programma’s wel onderling uitwisselbaar zijn, zal het duidleijk zijn dat het aan MS Office ligt en niet aan die andere programma’s (wat ze met de huidige .doc, .xls, enz. wel kunnen zeggen).

 3. 1 Vincent:

  @Thierry – ja, probleem is alleen dat iedereen MS Office gebruikt en het hun verder niet uitmaakt aan wie het ligt, als het maar werkt. Als ik mijn vriend een “echt” .odt’je (nou ja, echt, geen enkel programma maakt ze natuurlijk perfect) stuur en hij kan het niet openen met zijn MS Office, dan zal ik het toch echt in .doc of .docx moeten sturen… No way dat hij een echte tekstverwerker gaat installeren. Helaas.

 4. 1 Thierry:

  @ Vincent:

  Gewoon andere vrienden zoeken 😉

  Je hebt inderdaad een punt, maar ik bedoelde meer dat de PR-machine van Microsoft wel heel erg zijn best moet doen om te verklaren dat iedereen ODF-jes van elkaar kan lezen, behalve als je ze uitwisselt met mensen die MS Office gebruiken.

 5. 1 Vincent:

  Ja maar let even op, je zegt “iedereen kan ze van elkaar lezen”.

  “Iedereen” slaat meestal op mensen die MS Office gebruiken. Die mensen kunnen allemaal prima elkaar’s ODF-jes lezen – de mensen die niet MS Office gebruiken (en die ver in de minderheid zijn) kunnen dat zien. Zo zien de meeste mensen dat dan tenminste.

 6. 1 Thierry:

  ODF is vooral belangrijk voor overheden, bedrijven (enz.) waarbij het van belang is dat documenten uitwisselbaar zijn en niet afhankelijk van één leverancier (om verschillende redenen). Dat is de plek waar de strijd gevoerd wordt (meer dan op het nivo van de “gewone man”) en daar moet MS een goed verhaal hebben.

  Of gewoon een goede implementatie van ODF leveren, dat kan natuurlijk ook 😀

  (Vreemd toch, dat dat zo onwaarschijnlijk klinkt…)

 7. 1 Vincent:

  Haha, ja, dat is inderdaad zo 😛

 8. 1 Hetkanwel.nl: Een eerlijke en groene pc – maar niet heus | Kletskous:

  […] diverse malen veroordeeld is vanwege misbruik van een monopolistische positie?  Het bedrijf wat de ISO-certificering zo goed als om zeep heeft geholpen en wat Linux dreigt kapot te maken via […]

 9. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)