Hetkanwel.nl: Een eerlijke en groene pc – maar niet heus

De klauwen van Microsoft reiken ver. Zo kwam ik terecht op de website hetkanwel.nl, een website die naar eigen zeggen dagelijks blogt over hoe we de wereld groener, eerlijker en duurzamer kunnen maken. Dat interesseert mij en zeker toen ik zag dat ze bezig waren met een project om een eerlijker en groenere pc te bouwen.

Maar wie schetst mijn verbazing toen ik daar las dat Microsoft betrokken was als samenwerkingspartner binnen dit project..

Over groener en duurzaam gesproken:

Microsoft, is dat niet het bedrijf waardoor mensen steeds nieuwe pc’s moet kopen, niet omdat die stuk is, maar omdat ze weer eens met een nieuw besturingssysteem komen, wat de pc niet meer trekt?

Over eerlijk gesproken?

Ja, waar te beginnen? Microsoft is dat niet het bedrijf wat diverse malen veroordeeld is vanwege misbruik van een monopolistische positie?  Het bedrijf wat de ISO-certificering zo goed als om zeep heeft geholpen en wat Linux dreigt kapot te maken via patenten?

Met zo’n bedrijf doet hetkanwel.nl dus zaken en overigens ook Ode en Duurzaamnieuws.nl. Ode en hetkanwel.nl  zijn zelfs partner van en promoten msn.nl Allemaal doen ze zich voor alsof ze staan voor een eerlijker en betere wereld,  maar bewust of onbewust laten zij zich dus gebruiken en leiden ze ook hun publiek om de tuin. Voor het groene pc project organiseren ze zelfs een wedstrijd, waar o.a. studenten en consumenten gratis mee mogen helpen aan het ontwikkelen ervan. Je krijgt ook nog gratis voer op de begeleidende evenementen.. Het winnende concept ligt zo snel mogelijk  in de winkel en de opbrengsten daarvan zijn voor….??

Als je echt voor groen, eerlijk en duurzaam gaat dan ga je voor vrije en open source software, software, waarvan je weet wat  die op je computer doet, die van ons allemaal is en die ook al lang kan waar hetkanwel.nl op softwaregebied om vraagt: Geen virussen en dat zonder virusscanner en software naar keuze installeren om het energieverbruik te verminderen. Met een keuze voor Linux, bijvoorbeeld Ubuntu, heb je dan helemaal geen Microsoft als partner nodig.. Je moet dan alleen wel zelf je eten betalen..

16 reakties

 1. 1 Jos:

  Wat een heerlijke uitsmijter op het einde. 🙂

 2. 1 rolfman:

  ok…….maar ik zie op deze site ook een affiliate overzicht…dat zijn niet echt groene duurzamen bedrijven waar je mee samenwerkt dus als je echt puur wilt zijn…………

  😉

  geef het goede voorbeeld en klaag niet over de rest 🙂

 3. 1 Catharina:

  @rolfman – Je opmerking zou ergens op slaan als ik zou beweren dat ik alleen iets koop bij of doe met groene en duurzame bedrijven, maar dat doe ik nergens.

  hetkanwel.nl beweert daarentegen wel dat ze een eerlijke en groene pc gaan bouwen.

  In jouw visie zouden er trouwens nog maar heel weinig mensen ergens iets van mogen vinden..

 4. 1 rolfman:

  eh ja zo zou je het ook kunnen opvatten…maar ik bedoel dat het best moeilijk is om helemaal goed/puur te zijn….dus dan kom je al snel op…wie zonder zonden is gooie de 1e steen…
  anyway dont worry be happy and
  forgiveness is the key
  peace and love.

 5. 1 Appelboor:

  Catharina, nergens staat dat je oplossing voor een Groene PC gebruik moet maken van Microsoft -spullen. Dus schrijf je in met jouw idee voor een Groene PC, bijvoorbeeld op basis van Chantals oplossing met hergebruik van bestaande PCs met daarop een lichtgewicht (Kiosk) Ubuntu. Dat is behoorlijk groen: je hoeft geen nieuwe materialen te gebruiken. Het is dan wel goed om het energieverbruik mee te nemen; hopelijk gebruiken oude PCs niet veel meer elektra dan nieuwe PCs.

 6. 1 Appelboor:

  PS: heel groen kan zijn dat je in de winkel USB-sticks verkoopt van 10 – 20 Euro, met daarop een compleet werkende Ubuntu. De enige eisen aan de PC zijn dan dat hij kan booten vanaf USB en dat hij minimaal 512 MB RAM heeft. Dat zijn weliswaar geen PC’s uit 1995, maar wel PCs uit 2002 – 2005; prima voor Ubuntu. Prima groen.

 7. 1 Frissewind:

  @Appelboor: zeer goede suggesties, dankjewel!

  Inderdaad staat nergens dat je Microsoft software moet gebruiken. Het is een open zoektocht in een vrije wereld naar een groene pc waarmee Ubuntu- en Windows-gebruikers de planeet verder kunnen helpen.

 8. 1 Catharina:

  @Appelboor – Nee, nergens staat dat er Windows software op komt, maar aangezien Microsoft de enige partner is op software gebied, lijkt mij die kans toch redelijk groot 🙂

  En het gaat niet om hergebruik, maar om het ontwikkelen van een nieuwe pc, die ook milieuvriendelijk/gifvrij wordt gebouwd en energiezuinig werkt. Bij het alleen betrekken van Microsoft is het risico dan weer groot dat de hardwareproducenten “vergeten” om fatsoenlijke drivers voor Linux te leveren.

 9. 1 rolfman:

  ik vraag me ineens af, hoe kan microsoft dat zelf met stelen is begonnen een bedrijf of persoon aanklagen dat ze microsoft patenten gebruiken?? dat kan nooit de bedoeling van DE WET geweest zijn toch…..

  lang leve LINUX 🙂

 10. 1 Arie:

  @rolfman :
  ” ik vraag me ineens af, hoe kan microsoft dat zelf met stelen is begonnen een bedrijf of persoon aanklagen dat ze microsoft patenten gebruiken?? ”

  een behoorlijk suggestieve opmerking die totaal nergens op slaat. dit is hetzelfde soort fud waar Microsoft mee loopt te gooien. misschien moet je je eens wat meer verdiepen in feiten ipv fabels.

  en nee, ik ben geen MS fan, ik gebruik Linux al jaren

 11. 1 rolfman:

  iedereen weet dat ms apple software heeft proberen na te maken…maar daarna geld ermee verdienen dat is een ander verhaal….ok dat software op elkaar lijkt en raakvlakken heeft is onvermijdelijk…..daarom moet het ook open zijn zodat iedereen ervan kan profiteren…..@arie dat is wat ik bedoel 🙂

 12. 1 Pablo:

  De manier waarop het milieubewustzijn wordt uitgebaat is ronduit walgelijk. Wat denk je van Nuon en Eneco die op grote schaal biomassa van Staatsbosbeheer opkopen en zo dus grootschalig gekapte bossen uit het al weinig groene Nederland opstoken; tja en dan denk je het milieu te steunen door groen energie af te nemen.
  En zo kun je doorgaan. We zitten allemaal vast in een economisch systeem dat alles opgebruikt en vernietigd omdat het steeds moet groeien.
  Bladen als Ode verkopen een individualistische illusie van bewust leven als oplossing van het milieuprobleem en sluiten ondertussen een pact met de duvel.
  Ik kan niet geloven dat dit een geval is van onwetendheid, nee dat is gewoon weer een voorbeeld van de alomtegenwoordige corruptie.

 13. 1 If you see something and you think it’s broken you build a patch and fix it. This is one way to tackle the big brother society. | Kletskous:

  […] week heb ik me weer opgewonden over “de groene en eerlijke pc“, een initiatief van een aantal organisaties (o.a. hetkanwel.nl en tijdschrift ODE) die zich […]

 14. 1 Peter Staal:

  Greencomputer (http://greencomputer.nl/) is een particulier initiatief dat zeer duurzame computers levert. Behuizing, energieverbruik, enzovoort. En voor 10 euro zetten ze er linux op. Vrienden van me hebben er een en zijn zeer tevreden.

  (Maar Mingos levert ook goede spullen hoor Catharina 🙂 )

 15. 1 Catharina:

  @Peter: mooi initiatief en dank je wel.

 16. 1 Frits Hoff:

  Leuke en nuttige discussie. Onze stichting heeft sinds december 2007 veel ervaring opgedaan met de XO laptop van OLPC, in Nederland en 9 andere landen. We werken ook met andere laptops als de Classmate van Intel en ASUS laptops. Iedere keer blijkt er nog steeds maar een echte groene laptop te zijn, de XO (en niet alleen omdat die echt groen gekleurd is). Ik heb 2 reacties geschreven op Hetkanwel:
  http://www.hetkanwel.net/2010/06/28/als-er-een-eerlijke-en-groene-pc-in-de-winkel-ligt-ben-ik-de-eerste-die-m-koopt%E2%80%9D/
  http://www.hetkanwel.net/2010/06/28/als-er-een-eerlijke-en-groene-pc-in-de-winkel-ligt-ben-ik-de-eerste-die-m-koopt%E2%80%9D/

 17. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)