Kansen en bedreigingen voor bedrijven met affiliate marketing

Er is de laatste tijd veel te doen over affiliate marketing en affiliate netwerken. Niet altijd positief, maar wel duidelijk is dat affiliate marketing een enorme groeimarkt is. Affiliate marketing is eigenlijk niks anders dan het promoten van de producten of diensten van iemand anders, meestal door het plaatsen van links of banners op de eigen website, maar ook wel via Google AdWords campagnes en/of e-mail marketing. Bij resultaat staat daar een vergoeding tegenover. Dat resultaat kan zijn een klik naar een website van de aanbieder, een lead zoals bijvoorbeeld het invullen van een online formulier voor een hypotheek aanvraag of een verkoop van een product of dienst die verkocht worden via een promotie campagne door de affiliate.Op Marketingfacts werd het laatst vergeleken met het geven van een vergoeding aan een taxichauffeur die een klant bij het vroegere Yab Yum afzet. Een beetje een ranzige vergelijking, maar wel simpel te begrijpen voor iemand die niks van het onderwerp afweet.

Zelf denk ik dat affiliate marketing veel potentie heeft, zowel voor affilates als voor bedrijven om er hun omzet mee te vergroten.  Professionele marketiers doen er vaak wat lacherig over, maar dat komt misschien doordat ze het als een bedreiging zien van hun professie. Het is niet voor niks dat grote bedrijven zoals Wehkamp, Bol, Dell en een groot deel van de reiswereld al jaren succesvol investeren in deze vorm van marketing.

Als je als bedrijf affiliate marketing wilt inzetten heb je een aantal  opties:

Je zet zelf een affiliate programma op of je stapt naar een affiliate netwerk. De derde mogelijkheid is het inschakelen van een tussenpersoon die het voor je regelt. Omdat ik van dit laatste  onvoldoende kennis  heb, ga ik daar verder niet op in.

Zelf regelen:

Als je het zelf wilt regelen heb je software nodig om op je website te installeren. Hiervoor zijn kant en klare scripts beschikbaar of je kunt het laten ontwerpen/aanpassen door een website ontwikkelaar. Je zult dan ook zelf affiliates moeten werven  die zin hebben om je product of dienst te promoten, terwijl bij het netwerk al een groot aantal affiliates zijn aangesloten. Bovendien moet je zelf de communicatie met-  en de  betalingen aan de affiliates regelen.

Voor de meeste bedrijven zal dit geen optie zijn en  zij kunnen kiezen voor een affiliate netwerk dat dit werk voor hen overneemt. Het affiliate netwerk fungeert dan als tussenpersoon tussen de affiliates en de bedrijven. De provisie die de bedrijven bieden wordt gedeeld tussen de netwerken en de affiliates. Het netwerk handelt de administratie af en de meeste contacten met de affilates.

Aan bedrijven die zich oriënteren op de vraag of ze affiliate marketing willen inzetten, wil ik een aantal dingen meegeven:

Moet ik affiliate marketing gaan inzetten als onderdeel van mijn marketingstrategie?

Persoonlijk denk ik dat affiliate marketing voor de meeste bedrijven een goede techniek is om meer omzet te maken.  De kosten en risico´s zijn relatief laag en als je helemaal geen risico wilt, kun je ervoor kiezen om alleen te betalen bij een sale, zodat het eigenlijk altijd uit kan. Je moet je wel vooraf realiseren dat het inzetten van affiliates kan leiden tot een plotselinge groei van de verkopen en die moet je wel op kunnen vangen.

Wie zijn de affiliates die aangesloten zijn bij de netwerken?

Affiliates zijn mensen die mogelijkheden zien in het verdienen van geld via het Internet, concreet via affiliate marketing.  Sommigen zien het als een interessante bijverdienste en anderen maken er hun broodwinning van of denken die ervan te maken. De meesten onderschatten vooraf hoe lastig het is en en veel daarvan haken na een tijdje teleurgesteld af, maar een klein en groeiend deel is zeer succesvol en professioneel.

Hoe ga je om affiliates?

Benader ze alsof ze allemaal succesvol zijn. Professionele affiliates zien zichzelf als een – weliswaar bescheiden – partner/promotor van het bedrijf. Ze doen werk voor het bedrijf en krijgen daarvoor bij resultaat betaald, terwijl de gezagsverhouding ontbreekt.  Stel je wilt als bedrijf een bepaalde actie promoten en daar affiliates bij betrekken dan is het goed om ze daarvan op de hoogte te stellen, maar wel op een professionele en respectvolle manier.

Zo kreeg ik van de week een e-mail van een nieuwe partner van een van de affiliate netwerken,  met de volgende inhoud:

¨Beste Affiliate,

Dank voor uw aanmelding om mee te doen met de Vaderdag-actie van …
Vaderdag is op 15 juni en we hebben dus nog 1 week de tijd om een leuke omzet te maken met de unieke en originele actie.

Speciaal voor u en deze actie hebben we leuke banners ontworpen  en een actie voor onze affiliates. Want iedereen die meedoet aan deze actie krijgt naar keuze een vaderdag cadeaubon voor een .. of een ..

U hoeft alleen maar een mail te sturen aan .. onder vermelding van uw accountnaam bij ¨het affiliate netwerk¨  en de link waar we de vaderdag-actie op uw website kunnen terugvinden. En vergeet niet te vermelden welke … u op uw cadeaubon wilt hebben en waar we die heen moeten sturen!

Deze actie sluit op donderdag 12 juni om 24:00 uur. Vrijdag worden alle ontvangen mails verwerkt en worden de cadeaubonnen aan u toegestuurd. Op tijd voor vaderdag dus!

Kortom, een reminder voor deze actie en de leuke verdienste die u kunt scoren met deze actie. Via uw website of door middel van mail, text-ads of banner. Aan u de keus. Een leuke kennismaking voor verdere samenwerking. Maar daarover hoort u spoedig meer…

Met vriendelijke groeten,¨

Tja ik weet het niet maar als affiliate voel ik me in ieder geval hierdoor als een onbenul behandeld. Zeker geen leuke kennismaking, laat staan een uitnodiging tot verdere samenwerking. Alsjeblieft zeg..

Beter is het om de correspondentie uitnodigend te houden, maar wel  zakelijk en respectvol.

Hoe kun je beïnvloeden op welke websites affiliate links naar je bedrijf komen te staan?

Als bedrijf kun je er voor kiezen om iedere aanmelding voor iedere website apart goed te keuren. Als je daarvoor kiest, zorg er dan voor dat het goedkeuringsproces snel verloopt, het liefst nog dezelfde dag en bij voorkeur binnen een uur. Zoals veel anderen, heb ik zelf ook meerdere websites waarop ik gebruik maak van affiliate marketing. Deze sites probeer ik op een gestructureerde manier regelmatig te onderhouden. Als onderdeel van dat proces, loop ik ook door de affiliate netwerken en bekijk ik of er geschikte aanbieders zijn om voor te adverteren. Als dat zo is, meld ik me aan maar regelmatig hoor ik dan dagen of zelfs weken niks. Erg frustrerend en niet productief.

Het is logisch dat je als bedrijf niet zonder meer aan iedere site gelinkt wilt worden, maar er is ook een tussenweg. Affliate netwerken hebben vaak methodes, waarbij je aan kunt geven op wat voor sites je niet gelinkt wilt worden, zoals bijvoorbeeld erotische sites. Een netwerk als TradeTracker heeft dat selectieproces volgens mij op dit moment het beste voor elkaar. Als ik me daar bij een nieuw programma aanmeldt, wordt dit vrijwel altijd direct goedgekeurd en dat werkt  verreweg het prettigst.

Goedkeuring kliks, leads en sales:

Veel bedrijven kiezen er voor om zelf alle kliks, leads en sales goed te keuren. Voor sales is dat logisch, omdat kopers een bedenktijd hebben, maar toch duurt het soms maanden voordat een lead of sale wordt gekeurd en dat is voor affiliates niet bepaald motiverend, zeker niet als er na maanden, zonder opgaaf van redenen een afkeuring wordt gegeven.

Is affiliate marketing betrouwbaar?

Een lastige vraag. Ik ga ervan uit dat de meeste affiliates te goeder trouw zijn, maar zoals overal is er kaf onder het koren. Hierover verscheen laatst een kritisch artikel van Paul Schoenmaker van Affiliate Blog, met een opvolging op Marketingfacts. O.a. naar aanleiding hiervan zijn er op dit moment  plannen in ontwikkeling voor een brancheorganisatie. 

Wat is het beste affiliate netwerk?

Een lastige vraag omdat ik zelf alleen maar als affiliate bij verschillende netwerken ben aangesloten en niet als adverteerder. Toch zijn ervaringen van affiliates natuurlijk ook belangrijk bij de beantwoording van deze vraag, dus zal ik toch een poging doen:

TradeTracker:

Van de affiliate netwerken, waar ik mee werk heeft TradeTracker het meest gevarieerde aanbod.  Dit kom waarschijnlijk door de lage drempel om in te stappen. TradeTracker werkt op basis van no cure no pay. Adverteerders betalen dus pas bij daadwerkelijk resultaat. (Hiernaast wordt waarschijnlijk wel een vergoeding voor de software licentie gevraagd, maar helaas heb ik van TradeTracker geen reactie gehad op een verzoek om meer informatie).

TradeTracker heeft ook een eigen systeem ontwikkeld waarbij adverteerders kunnen aangeven op welke websites zij al dan niet willen adverteren. Voor affiliates is dat erg prettig omdat je vrijwel altijd meteen na aanmelding bij een programma met adverteren kunt beginnen.

Een overzichtelijke website, vaak nieuwe en verrassende aanbieders, een gemakkelijke manier om links te maken, niet iedere keer op goedkeuring van een aanbieder hoeven te wachten, inzichtelijke statistieken en je krijgt bij iedere omzet een e-mail van ze. Vooral dit laatste vind ik belangrijk en volgens mij biedt TradeTracker dit als enige.

Wat TradeTracker ook als enige biedt is een zogenaamd 2-tier programma. Dat wil zeggen dat als een affiliate een andere affiliate aanmeldt bij TradeTracker, hij zij een provisie krijgt over de toekomstige omzet van de tweede affiliate.

M4N

Bij M4N hebben ze een prima helpdesk maar de statistieken en de web interface  zijn minder inzichtelijk dan die van TradeTracker. Het aantal adverteerders ligt ook niet zo hoog en het aanbod is over het algemeen een beetje saai. Sinds kort moet je bij M4N ook nog aan ieder bedrijf  apart per e-mail toestemming vragen om affiliate voor ze te mogen worden en de reacties daarop komen vaak niet snel.  Het voordeel van M4N is dat ze een forum hebben waar affiliates en aanbieders met elkaar contact kunnen hebben. Een ander belangrijk pluspunt is dat M4N een degelijke en betrouwbare indruk maakt, voor zover ik in de contacten heb ondervonden. M4N werkt ook op basis van no cure, no pay voor de adverteerder.

Daysycon:

Daisycon, voorheen affiliates.nl en kliks.nl heeft een eenvoudig systeem, goede statistieken, een groot (ruim 400),  maar wat smal aanbod (voornamelijk reizen, dating, mode en abonnementen.  Irritant is dat je de laatste tijd op hun website steeds wordt uitgelogd als je een tijdje niet actief bent. De tarieven voor bedrijven zijn alleen op aanvraag beschikbaar.

Testnet:

Testnet richt zich vooral op proefabonnementen, proefproducten, prijsvragen e.d. De website en statistieken zitten redelijk in elkaar. De tarieven voor bedrijven zijn alleen op aanvraag beschikbaar.

TradeDoubler vind ik persoonlijk een ramp, maar anderzijds is het een grote internationale speler en ik weet dat er ook affiliates zijn die hier heel tevreden over zijn.  Bij mij gebeurt regelmatig dat ik ongevraagd een uitnodiging krijg voor een bepaald programma en dan een paar weken later ineens bericht krijg dat het bedrijf de samenwerking heeft beëindigd.  Zonder enige opgaaf van reden. Vaak zelfs zonder dat ik er nog iets mee gedaan heb. Gelukkig maar want als dat wel het geval is, moet ik vervolgens weer aan de slag om alle promotiemateriaal te verwijderen.  De website van TradeDoubler vind ik erg onoverzichtelijk  en de affiliate links die je op je site moet plaatsen  zijn vaak alleen in Javascript en vanwege de onveiligheid daarvan, werk ik daar niet graag mee. Tekstlinks zijn vaak niet beschikbaar of onvindbaar.

Tot slot:

Ik heb dit geschreven op basis van mijn persoonlijke ervaringen en vanuit het perspectief van de affiliates. Niet alle Nederlandse netwerken zijn meegenomen omdat ik daar geen of onvoldoende ervaring mee heb. Wel ben ik benieuwd naar ervaringen van adverteerders en affiliates met de hier al dan niet besproken affiliate netwerken.

9 juni 2008     Affiliate Marketing     Trackback-URL     reageer

7 reakties

 1. 1 De 9de Online Marketing Blog Kermis - André Scholten:

  […] Kansen en bedreigingen voor bedrijven met affiliate marketing Kletskous heeft een mooi en lang artikel geschreven over affiliate marketing. Ze behandeld veel vragen en antwoorden die enorm handig zijn voor bedrijven die er mee willen beginnen. Waar moet je beginnen, welke netwerken zijn er, hoe onderhoud je een relatie met een affiliate, enz. Een lang stuk dat veel informatie biedt over de basisbegrippen rondom affiliate marketing. […]

 2. 1 De 9e online marketing blog kermis bij Andre Scholten | Enthousiasmeren:

  […] Bethlehem van Kletskous heeft interessant artikel geschreven over affiliate marketing. Het artikel is voornamelijk […]

 3. 1 Huub Koch:

  Verhelderend! en een fijne bijdrage aan de OMBK-9.

 4. 1 Sint:

  Affiliate marketing is met name interessant als je niet teveel tijd en geld in online marketing wilt stoppen om er achter te komen wat echt goed voor je werkt. Doordat je beloont op basis van leads en sales stimuleer je publishers om voor jou te adverteren op een manier die de meeste conversie oplevert. Als je dit vergelijkt met het plaatsen van banners op basis van kliks of impressies dan spoel je daarbij altijd een deel van je budget direct door het putje omdat je betaalt voor uitingen die geen harde omzet opleveren.
  Overigens ben ik enthousiaster over het zelf opzetten van een programma. Het zal altijd afhangen van je websitesoftware hoe makkelijk zoiets te implementeren is. Voordelen zijn echter dat er geen commissie blijft hangen bij het netwerk, dat het niet netwerkgebonden is en dat je als adverteerder zelf je markt goed kent en dus een beeld hebt van de websites waar jouw doelgroep zit en deze actief kunt benaderen.

  Overigens vind ik de helpdesk van M4N echt dramatisch slecht, mijn vragen werden tot op de dag van vandaag niet beantwoord. Ik heb me daar dan ook maar snel weer afgemeld als publisher.

 5. 1 Catharina:

  @Huub: dank je wel.

  @Sint: Interessant om te horen dat jij het liever zelf doet. Je argumenten zijn duidelijk, maar mij lijkt het best een heel gedoe, met name voor kleine bedrijven. Heb je ook voorbeelden van websoftware waarbij dat gemakkelijk te implementeren is?

 6. 1 De 9de Online Marketing Blog Kermis • André Scholten:

  […] te creëren. De punten die behandeld worden zijn: sociale netwerken, video, foto en nieuwsbrief.Kansen en bedreigingen voor bedrijven met affiliate marketing Kletskous heeft een mooi en lang artikel geschreven over affiliate marketing. Ze behandeld veel […]

 7. 1 Peter @ Voordelig:

  Zelf werk ik als affiliate promoter met TradeDoubler en Daisycon. Mijn ervaringen zijn positief. Als je het mij vraagt, een fantastische manier voor bedrijven om meer omzet te behalen zonder hoge kosten te betalen voor PPC campagnes die niet altijd opbrengen. Enkel betalen per verkocht product, zo simpel is dat. Ik denk dat het een markt is die nog in volle expansie zit en dus opportuniteiten biedt voor zowel promotors als bedrijven.

 8. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)