Boek voor in de vakantie: De Shock Doctrine van Naomi Klein

Op dit moment lees ik het boek de Shock Doctrine van de Canadese onderzoeksjournaliste Naomi Klein De Shockdoctrine Ik ben nog maar op de helft en leg het af en toe weg om iets luchtigers tussendoor te lezen.

De shockdoctrine gaat over hoe staten misbruik maken van crisissen, zoals natuurrampen of terroristische aanslagen. Na zo´n crisis verkeert het volk in shock en er is geen beter moment om vergaande veranderingen door te voeren. Deze leer is ontleend aan de elektro shocktherapie die vroeger veel werd gebruikt in de psychiatrie en door o.a. de CIA om bekentenissen van mensen af te dwingen. Na dit soort shocks blijken mensen meer open te staan voor verandering en beïnvloeding van buitenaf. Ze vinden alles wel best als de shocks maar stoppen.

Volgens Naomi Klein wordt deze shocktherapie gebruikt om de vrije markt door te drukken.  Grondleggers daarvan zijn Nobelprijswinnaar Milton Friedman en John Maynard Keynes. Volgens Friedman konden grote veranderingen het beste worden doorgevoerd als het volk in een toestand van chaos verkeerde, zoals bij een staatsgreep, een tsunami, een oorlog, een terroristische aanslag, een beurskrach en dergelijke. Naomi Klein geeft in het boek talloze voorbeelden van deze shocktherapie tussen de coupe van Pinochet op 11-09-1973 (die geadviseerd werd door Friedman) en de aanslag precies 28 jaar later op de Twin Towers (11-09-2001).

Friedman is een aanhanger van het zogenaamde anarchokapitalisme, waarbij het kapitalisme door geen enkele vorm van overheidsbemoeienis mag worden geremd en waarbij alle openbare diensten en voorzieningen, zoals onderwijs, gezondheidszorg en defensie  in private handen zijn.

Wereldwijd is de strategie van het rampenkapitalisme vele malen gebruikt, vaak onder aanvoering van de Amerikaanse buitenlandse politiek, met steun van het IMF, de EU en de Wereldbank en met rampzalige gevolgen.  Een kleine groep profiteert hiervan en wordt steeds rijker en machtiger.  Een indrukwekkend boek wat je de ogen opent. Hier de korte film die naar aanleiding van het boek is gemaakt, met daaronder een link om het boek te bestellen:

Bestel de Shockdoctrine

Zie ook: Crooks and Liars

13 juni 2008     Politiek     Trackback-URL     reageer

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)