Het is allemaal de schuld van de VOC

Ik heb nog nooit een aandeel gekocht. Wel heb ik mij eens een spaarloonconstructie laten aansmeren, waarbij ik een verzekeringsmaatschappij met mijn geld liet aanprutsen, tot ik er achter kwam dat die daar alleen maar zelf beter van werd en ik armer.

Ik snap ook niks van de aandelenmarkt en de verzekeringsmaatschappijen snappen er blijkbaar niet veel meer van. Maar wie snapt het eigenlijk wel? De aandelenmarkt is gebasseerd op vertrouwen. Als we maar vertrouwen hebben in een of ander bedrijf, stijgt de koers.

Het probleem is dat de mensen die al dan niet vertrouwen hebben en wel aandelen kopen, er ook de ballen verstand van hebben. Hun enige belang is geld verdienen.

Neem nu eens dit bericht op Webwereld: Vista-ellende kan  Microsoft wel eens geld kan gaan kosten.

quote:

¨In een recent rapport verlagen Sanford C. Bernstein-analisten Charles J. Di Bona, Maureen Murphy en Mariel A. Hardi hun schattingen van Microsofts inkomsten over de fiscale jaren 2008 en 2009 met respectievelijk 49 en 395 miljoen dollar.

De winst per aandeel zal in 2008 op de eerdere schatting van 1,91 dollar per aandeel blijven, maar in 2009 verwachten de analisten nu 2,17 in plaats van de eerder voorspelde 2,20 dollar. De voornaamste reden voor de lagere schatting is de “overweldigend slechte publiciteit” voor Microsofts besturingssysteem Vista.¨

De inkomsten verwachtingen voor Microsoft worden dus negatief bijgesteld, maar toch blijf de winst per aandeel in 2008 gelijk en zal die nog stijgen in 2009. Weliswaar minder dan verwacht, maar toch een stijging.

Dat op zich, snap ik al niet. Hoe kan de winst per aandeel gelijk blijven of stijgen als de inkomsten omlaag gaan? Verwachten de aandeelhouders dat Microsoft in 2010 ineens wel een fantastisch besturingssysteem op de markt zal zetten of is Microsoft aan het bezuinigen geslagen?

Rationeel is dit vertrouwen niet te verklaren. Op zich nog geen ramp, ware het niet dat de irrationele aandeelhouders eigenaar zijn van bedrijf en dus de koers bepalen. Degene die dit systeem bedacht heeft, hadden ze destijds volgens mij beter voor gek kunnen verklaren en in een inrichting moeten opsluiten. Maar helaas hebben we dit systeem te danken aan onze VOC en lijdt de hele wereld nu onder de door Balkenende zo geprezen VOC-mentailiteit.

12 juni 2008     Politiek     Trackback-URL     reageer

12 reakties

 1. 1 Savage:

  Ach ja, het systeem werkt en sommige mensen weten er een aardig zakcentje aan te verdienen. Het is in dit systeem ook niet de bedoeling dat de gewone man er veel beter van wordt. Dan werkt het systeem niet goed.
  Tsja, en hoe het beter zou kunnen… Ik ben bang dat de mens niet geschikt is voor een eerlijker systeem. Zelfs in de communistische USSR waren sommige mensen meer gelijk dan anderen.

 2. 1 Thierry:

  het systeem werkt en sommige mensen weten er een aardig zakcentje aan te verdienen.

  Het door jouw genoemde communistische systeem in de Sovjetunie ‘werkte’ ook, totdat het instortte…

 3. 1 Savage:

  Dat ontken ik ook niet. Het kapitalistische systeem zal ooit ook eens instorten. Kwestie van geduld.

 4. 1 Vincent:

  Maar wat moet daar dan in ’s hemelsnaam voor in de plaats komen?

 5. 1 Savage:

  Ik hoop dat ik me daar geen zorgen meer over hoef te maken 🙂

 6. 1 Catharina:

  @Vincent: misschien wel aandelen, maar geen zeggenschap?

 7. 1 Savage:

  Dat wil niemand natuurlijk. Als je 51% aandelen in een bedrijf hebt, dan wil je daar ook zeggenschap over. En hoe doe je het dan als iemand 100% aandelen heeft?

 8. 1 Catharina:

  Dat geeft toch niet? Dan koopt iemand maar niet 51 of 100% aandelen of misschien moet er een ander systeem komen.

 9. 1 Savage:

  Precies. Als je de zeggenschap wegneemt is een aandeel niet meer aantrekkelijk. Dan moet je iets heel anders bedenken. Maar wat dat zou moeten zijn…

 10. 1 Catharina:

  Ik weet niet of dat zo is. Het gaat de meeste mensen die aandelen kopen toch vooral om geld, denk ik. Eigenlijk lenen ze geld aan een bedrijf en spelen ze dus voor bank, maar banken besturen toch ook niet de bedrijven? Ze kunnen hoogstens de geldkraan open- en dichtdichtdraaien.

 11. 1 Arno Wingen:

  De gewone consument die aandelen koopt is volgens mij echt niet op zoek naar zeggenschap.

  Banken besturen grote bedrijven afhankelijk van de mate waarin deze gefinancierd zijn. In het boek van Richard Branson (Virgin groep) komt dat goed naar voren. Degene met het kapitaal heeft het bedrijf. Wat voor titel er ook op iemands kaartje staat (CEO, directeur etc.)

  En als je een leuk boek wilt lezen over hoe de markt écht in elkaar zit en wat koersen beinvloed, lees dan Liar’s Poker. Wel in het Engels, maar een heel leuk, goed leesbaar boek over Wall Street en beurskoersen.

  Zonder flauwekul, het is echt een leuk boekje. Niet zo’n droge rotzooi die ze je op de HEAO bij macro economie willen voeren…

  Arno

 12. 1 Sjoerd:

  “You see, the world’s falling apart at the rifts
  And surprisingly the leaders can’t make any sense of it” (quote van Bad Religion, (what can you do?)

  Vergeet trouwens niet dat de VOC ook volkeren uitbuitte, voor geld…
  Er is niks verandert, Tegenwoordig zitten we in het midden oosten jonge soldaten afgeschoten laten worden voor een beetje olie, de schuldigen? De corrupte regering van Amerika (europa trouwens ook) (niet alleen de republikeinen, ook veel democraten, de meeste democraten stemde voor de Irak oorlog en democraten zijn nog in de meerderheid in het senaat)
  De weinige politici die er wat aan willen doen (Nader, Kucinich etc..) worden doodgezwegen door de media…
  Bovendien is het ook nog een heel vuil spelletje wat gespeelt word door de oliemaatschappijen met die prijzen, 161,5 cent voor een litertje Euro95? ik mag nog niet rijden maar het blijft belachelijk, De prijzen hebben recordhoogtes, en de winsten van de oliemaatschappijen zijn nog veel hoger, Groenere Energie wil men niet aan denken, en dingen als het nulpuntsenergie en al die free energy worden opgekocht, de mensen met nulpuntsenergie apparaten verdwijnen ineens, en wie hoor je erover? Niemand!
  CDA, PvDA, VVD allemaal een stelletje populistische draaikonten!…

 13. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)