In de herhaling – Een gratis webwinkel, maar niet heus

De populairste post op mijn blog is al een tijdje  die over een gratis webwinkel. Blijkbaar zijn er veel mensen bezig met het idee om een webwinkel te starten en dan natuurlijk het liefst gratis. Vandaar dat ik er graag nog een keer wat verder op in ga:

De voordelen van een webwinkel:

Weinig risico:

Je hoeft geen pand te kopen of te huren. Een webwinkel run je gewoon vanuit je eigen huis en daardoor heb je dus ook niet te maken met extra vaste lasten. Verder hoef je meestal geen grote voorraden aan te houden. Het is een beetje afhankelijk van wat je verkoopt maar een levertijd tussen de 3 en 7 werkdagen is vaak acceptabel.

Continuïteit:

Een webwinkel is een continu bedrijf. Je bent 24 uur per dag open, terwijl je er zelf niet altijd hoeft te zijn.

Je mag ziek zijn:

Je kunt de winkel desnoods runnen in je pyjama of vanuit je bed (mijn ouders hadden vroeger een eigen zaak en ik kan me nog goed herinneren dat ze ook als ze de griep hadden gewoon om 4 uur ’s ochtends op moesten staan en heel de dag moesten werken)

De nadelen van een webwinkel:

Minder sociale contacten:

In een “gewone winkel” komen klanten gezellig binnen en ook als je nu een “gewone baan” hebt betekent het dat je geen collega’s meer hebt, minder sociale contacten dus.

De webwinkel is altijd open:

Je loopt het risico er altijd mee bezig te zijn: een gewone winkel gaat om zes uur dicht, maar de webwinkel is altijd open.

Veel concurrentie:

Steeds meer mensen beginnen een webwinkel en als je dus niet in een erg specifieke niche markt zit, heb je al snel veel concurrenten.

Is een gratis webwinkel een goed idee?

Kort en simpel: Nee!

Redenen:

Geen eigen domeinnaam en daarom lastiger te promoten en het maakt geen professionele indruk

Waarom worden er dan zoveel gratis webwinkels aangeboden?:

De aanbieders hebben naast de gratis mogelijkheid ook betaalde varianten, met eigen domeinnaam en met minder beperkingen of extra faciliteiten. Ze hopen dat mensen op termijn overstappen naar de betaalde varianten. Wil je toch starten met een gratis webwinkel, kijk dan ook goed naar de tarieven en de functionaliteiten die de aanbieders hanteren voor de betaalde varianten.

Gratis Webwinkel Software

Er is wel gratis professionele  software om zelf een webwinkel mee te bouwen.  Voorbeelden zijn Joomla met Virtue Mart, Magento, OSCommerce en Zen Cart. Zie hier voor een wat uitgebreidere toelichting op de verschillende pakketten. Naast die software heb je dan alleen nog een domeinnaam nodig en webhosting. Sommige webhosters hebben deze software al  voorgeïnstalleerd , zodat je er in principe direct mee aan de slag kunt.

Een voorbeeld van een budgethoster is  Neostrada  – een webhoster met over het algemeen goede ervaringen van gebruikers  en veel scripts /software voorgeïnstalleerd.

Voor OS Commerce zijn heel veel gratis (en ook betaalde) templates beschikbaar en er is ook een Nederlandstalig forum waar je hulp kunt krijgen bij eventuele problemen.

Op zich is dit een prima oplossing, mits je bereid bent zelf de nodige tijd in je webwinkel te steken, bereid bent om te leren werken met de software en ook enige basiskennis html en css kan goed van pas komen.

Kant en klare webwinkels:

Er zijn veel aanbieders van zogenaamde kant en klare webwinkels. Meestal maken zij gebruik van dezelfde software pakketten als ik hiervoor al genoemd heb.

Het voordeel van dit soort oplossingen is dat je heel snel een eigen shop kunt inrichten en helemaal geen kennis nodig hebt van html of andere programmeertalen. Voor het uiterlijk kun je meestal kiezen uit een beperkt aantal templates. De nadelen zijn dat ze duurder zijn en dat je als je eenmaal gekozen hebt voor zo’n aanbieder je eraan vast zit. Je kunt natuurlijk op een gegeven moment wel naar een andere aanbieder gaan, maar je kunt je winkel dan niet meenemen en moet dus weer helemaal opnieuw beginnen.

Een addertje onder het gras is dat er aanbieders zijn van dit soort oplossingen die zelfs niet eens de domeinnamen van hun klanten op naam van de klant registreren, maar op hun eigen naam.  Als je dan weg wilt, kun je dus zelfs je domeinnaam niet eens meenemen en zit je dus eigenlijk in de val.

Als je voor een dergelijke gemaksoplossing gaat, kies dan in ieder geval een aanbieder waarbij je zeker weet dat deze de domeinnaam op jouw naam registreert. Een voorbeeld daarvan is Shoptrader.

Een webwinkel laten bouwen:

Je kunt natuurlijk ook een webwinkel laten bouwen.  Een site waar je goed en voordelig terecht kunt om een bouwer te vinden voor je webwinkel is Freelance.nl. De meeste webwinkel bouwers maken ook gebruik van de al eerder genoemde software. Deze software is naast gratis, ook open source en dat betekent dat iedereen er gebruik van kan maken. Dat betekent ook dat mocht je niet tevreden zijn over je website bouwer er zo nodig een ander mee aan de slag kan.

Als je site klaar is, kan je hem zelf gemakkelijk up to date houden en heb je alleen bij grote veranderingen de website bouwer nog nodig.  Ook is het soms nodig om de software te updaten en als je dat zelf niet aandurft, moet je dus ook terug kunnen vallen op de website bouwer.

Vraag ook wat de website bouwer doet aan het bouwen van een zoekmachine vriendelijke webwinkel (SEO),  zodat deze goed te vinden is voor zoekmachines. Hosting en een domeinnaam kun je dan zelf regelen via bijvoorbeeld Neostrada  maar je kunt ook je websitebouwer om advies vragen.

Voordeel:

Je  hoeft je zelf niet te verdiepen in het bouwen van de shop maar kunt je helemaal richten op de marketing en sales.

Je bent flexibeler dan bij de kant en klare webshops omdat je niet vast zit aan een beperkt aantal templates maar je wensen kunt bespreken met je webwinkel bouwer en je de shop altijd kunt verhuizen naar een andere provider of een andere bouwer.

Nadeel:

Hogere opstartkosten (schatting: € 500,- – € 2000,–). Daar staat tegenover dat de maandelijkse kosten lager dan die van de kant en klare shops.

Tot slot:

Als de webwinkel klaar is ben je er natuurlijk nog niet. Ik heb geprobeerd om hier de verschillende mogelijkheden zo objectief mogelijk met elkaar te vergelijken. Het belangrijkste is echter niet het bouwen of laten bouwen van de shop, maar het krijgen van klanten en dat is weer een heel ander verhaal. Daarover een andere keer meer…

21 juli 2008     Ondernemen en Internet     Trackback-URL     reageer

8 reakties

 1. 1 Internet op laptop:

  Ik heb zelf ook een (succesvolle, al zeg ik het zelf) webwinkel. Ik gebruik OSCommerce, waarbij een beetje verstand van php en html wel handig is. Ik adviseer ook zeker om een eigen domein en hosting te regelen, dit staat veel professioneler en is handiger ivm. SEO omdat jij totale controle hebt.

 2. 1 Gioia Made Soap:

  Sinds enige tijd heb ik een gratis webwinkel via biedmeer.
  ik heb mij keurig aan 25 producten gehouden ivm de gratis versie. Ik verkoop hobbyproducten met een heel kleine omzet.
  Nu krijg ik vandaag een mail van de beheerder, dat mijn winkel de laatste maanden de maximale 500 mb heeft overstegen en dat wil mijn winkel niet gesloten worden, ik nu een betaalde site moet kopen van 12,.95 per maand.
  Ik vind dit wel een beetje vreemd, ik heb ook nooit een melding gekregen van biedmeer dat ik het dataverkeer overschreden zou hebben. Wie heeft hier ervaring mee en wat vinden jullie hier nu van?

 3. 1 Catharina:

  @ Gioia: het staat hier inderdaad: http://biedmeerwebwinkels.nl/Category80/De-pakketten.html

  Een handige manier om mensen naar de duurdere pakketten te lokken…. en weer een reden erbij om op te passen met dit soort gratis aanbiedingen.

  Kun je zelf eigenlijk je dataverkeer controleren en heb je inzicht in je bezoekersaantallen?

  Ik zou je in ieder geval aanraden om eens goed naar andere opties te kijken, ook al betekent dat, dat je eigenlijk weer helemaal opnieuw moet beginnen.

 4. 1 Gioia Made Soap:

  @ CAtharina:
  hartelijk bedankt voor je sympathieke en snelle reactie in deze thread.Je vraagt of het mogelijk is het verkeer te controleren. Dat is wel het geval, echter heb ik dit niet alle maanden opgeschreven, zodat men nu kan zeggen wat men wil, waar of niet waar. Men stelt daar, dat de bezoekersaantallen eigenlijk ervoor zorgen dat het dataverkeer hoger wordt, dus hun ruimte. HIerbij stel ik weer : iedereen ziet dat de winkel een succes is geworden en dus wil men misschien ook wel zo’n winkel, dus ook weer een prima reclame voor hen!Het probleem waar ik mee zit is dit: stel je besluit over te stappen naar een betaald pakket, immers, je kan meer producten plaatsen meer mogelijkheden, …Maar dat neemt ook weer heel veel ruimte in beslag en dan blijf je eigenlijk upgraden, zonder dat je het wilt 🙁
  OS commerce zal ik ook eens bekijken , bedankt voor je tip.

 5. 1 Catharina:

  Ik neem aan dat hun gegevens best kloppen en je site heeft ook veel plaatjes, die veel dataverkeer genereren. Qua kosten ben je in ieder geval veel voordeliger uit met bijvoorbeeld OScommerce en aparte hosting en je bent dan veel flexibler. Kijk ook eens naar Magento: http://www.magentocommerce.com/ – dat is een nieuwkomer maar ik hoor daar de laatste tijd veel goeds over, ook in vergelijking tot OScommerce. Maar het blijft een lastige beslissing natuurlijk.. Succes in ieder geval en benieuwd naar je verdere stappen.

 6. 1 Gioia Made Soap:

  Dankjewel Catharina voor de tip, kan wel even kijken.
  wens je een fijne dag

 7. 1 eblocks.nl:

  Als webshop ontwikkelaar kan ik mogelijk nog wel mijn visie toevoegen. Als je kiest voor een goedkope ‘open source’ webwinkel applicatie, zorg dat je een professional in de hand neemt die je op technisch gebied kan ondersteunen. Het is leuk zolang het goed gaat, totdat het ineens fout gaat, en al je omzet en klantgegevens op straat liggen, en dan heb je veel stress.

  Opensource is zeker niet verkeerd, en shops als magento doen bijna niet onder de professionele shops. Houdt rekening met het volgende: opensource = openbare code. Dit betekent dat iedereen in de code kan kijken waar potentiele lekken zitten, en dat je altijd moet blijven updaten, zo snel mogelijk. Wanneer je dus eigen functionaliteit toevoegt aan je shop, heb je kans dat je bij elke update deze handmatig moet aanpassen.

  Een webwinkel beheren is veel werk. Natuurlijk heb je de orders te verwerken, telefoontjes en emailtjes beantwoorden enzo, maar ook het hele promotievlak, advertentiecampagnes en de bekenheid genereren. Veel starters willen dit onderschatten, en hebben zo uiteindelijk teleurstellende resultaten, terwijl zij mogelijk een top-product / winkel hebben.

  Om bezoekers te trekken naar jouw webwinkel, moet je veel uren besteden en investeren. Als je bijv voor 400 euro per maand een adwords campagne hebt, waarom zal je dan bezuinigen op een pakweg 1500 euro eenmalige inverstering voor een gelikte shop en een 100 euro pmnd voor onderhoud?

  Natuurlijk je kan je geld maar 1x uitgeven, maar je ziet tegenwoordig net zoveel shopjes starten als weer verdwijnen..
  Vaak zijn dat de ‘even uitproberen’ winkels, waar de klant bij voorbaat al geen vertrouwen heeft om met zijn visa card te zwaaien…

  Wat betreft de dataverkeer van Gioia.
  Ik weet niet wat de kleine lettertjes geweest zijn van jouw aanbieder, of dat dit simpelweg een lokkertje is geweest om je alsnog snel op een betaald pakket te krijgen.

  Het surf gedrag van een bezoeker van een webwinkel is heel anders dan van een gewone informatieve website.
  Een bezoeker bij een gewone site klikt een wellicht 5 pagina’s aan, bij een webshop kan dezelfde bezoeker wellicht een 30 tot 40 pagina’s klikken per bezoek. En zo zal een lopende webshop heel snel een 20 tot 60 Gigabyte aan dataverkeer verslinden…

  Dataverkeer ook in Nederland erg duur voor een webprovider. (al zijn de prijzen afgelopen jaren ook stukken goedkoper geworden..)

  Maar een 500mb limiet voor een webshop heb je dus zo bereikt,
  en dat zal jouw provider ook weten, dus alles riekt naar een lokkertje.

  Desalnietemin, als je veel bezoekers hebt, dus veel dataverkeer, zal je hopelijk ook je bijbehorende omzet hebben 🙂

 8. 1 Emma:

  Ik was kort geleden ook op zoek naar een webshop provider
  Mijn keuze viel eerst op biedmeer en ik vroeg een gratis site meteen aan
  Maar als je aan het bouwen bent en je steeds wilt gaan kijken hoe de boel eruit ziet, en af en toe dingen aan het uploaden bent, genereer je voor dat je weet al heel veel (naar hun mening) dataverkeer.
  Er loopt een klok ergens links onder in de beheeromgeving, die nauwkeurig aangeeft hoeveel mbs je gebruikt heeft met elke handeling die je verricht
  Het was mij ruim duidelijk dat ik erg snel door mijn datapakket heen zou zijn
  Om die reden ben ik snel overgestapt naar Mijnwebwinkel.nl
  Je hebt daar wat mindere mogelijkheden kwa vormgeving, maar er wordt ook een stuk minder op je gelet kwa dataverkeer
  Ze hebben een zgn. fair use policy
  Gratis versie heeft de mogelijkheid van 50 artikelen
  Geen eigen domein naam bij de gratis winkel, maar ik geloof dat je een re-route kan doen van sommige domeinnaam / webhosts, als je niet wilt upgraden
  Ik ben tot nu toe erg tevreden met ze
  Bij biedmeer had ik binnen de kortste keren denk ik rond de 40 euries p.m. voor dataverkeer gehad, want ik ben altijd aan het tutten en het kijken en produkten en foto´s aan het toevoegen
  Nu staat er alleen op mijn biedmeer site de url naar de andere site
  Triest eigenlijk
  Het is op zich een heel mooi pakket
  Alleen hun houding over dataverkeer was voor mij de reden om niet met ze verder te willen gaan

 9. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)