Ongelooflijk en beschamend

Ongelooflijk en beschamend hoe veel mensen reageren op geld wat door Nederland wordt gegeven aan ontwikkelingshulp. Zie bijvoorbeeld hier:

Nederland wil 500 miljoen euro belastinggeld investeren in ontwikkelingslanden

en:

VVD wil ontwikkelingshulp halveren

500 miljoen over drie jaar! Nou nou, het is me wat.. Dat is wel  € 10,- per persoon per jaar of 3,5  biertjes in de kroeg.  Nu weet ik wel dat er in Nederland mensen zijn die het helemaal niet ruim hebben, nooit naar de kroeg gaan en voor wie een tientje best veel is, maar als je dat vergelijkt met de situaties in sommige ontwikkelingslanden dan zitten we hier toch redelijk op rozen.  Het gaat hier om mensen die honger lijden, geen schoon drinkwater of electriciteit hebben, geen toegang tot medische voorzieningen, onderwijs en alle dingen waarvan wij vinden dat wij er recht op hebben.

Bah, misselijk word ik ervan en altijd maar weer de smoes dat het geld niet goed besteed wordt. Er zal best het een en ander mis gaan of aan de strijkstok blijven hangen, maar er gaan ook dingen goed en ieder mens die geholpen is  met dat tientje van ons,  is er weer eentje. Een ander terugkerend argument is dat alles eerst hier maar eens op orde moet zijn. Nou, dat lijkt me een illusie. Alles zal nooit op helemaal op orde zijn en nooit zal iedereen tevreden zijn. Het moet altijd meer, minder is geen optie.

Maar besef je eens hoeveel mazzel je hebt, dat je toevallig geboren bent in een land als Nederland, waar het meeste van wieg tot graf geregeld is, waar schoon water uit de kraan komt en electriciteit uit het stopcontact en waar je medicijnen krijgt als je ziek wordt en niet meer dood hoeft te gaan aan AIDS. Vraag je eens af hoe je leven zou zijn als je ergens in een township in Afrika ter wereld was gekomen.

Lees bijvoorbeeld eens het weblog van Gunter Gys, die ontwikkelingswerk doet in Zuid-Afrika of bekijk de website van Khulani Simunye, de stichting die hij daar heeft opgericht om mensen te helpen om een beetje uit hun ellendige positie te komen, geef wat geld of ga er eens op bezoek.

Dit is maar een voorbeeld van projecten in ontwikkelingslanden en zo zijn er velen. Bij dit project  ben ik toevallig persoonlijk betrokken geraakt, dus noem ik dit hier. Niks strijkstok, niks geld over de balk. Gewoon helpen waar dat kan en mogelijk is.

17 september 2008     Ontwikkelingssamenwerking     Trackback-URL     reageer

4 reakties

 1. 1 ikkefc3:

  Het probleem is denk ik dat de overheid het geld niet goed weet te besteden, waardoor het toch alleen maar bij corrupte ambtenaren terechtkomt, i.p.v. de mensen die het nodig hebben. Waarschijnlijk heb je meer geluk als je geboren wordt als kind van een ongelofelijk corrupte Afrikaanse ambtenaar die miljarden aan ontwikkelingsgeld op de bank heeft dan als Nederlander. Ook heeft Nederland zelf € – 225000000000 euro heeft. Als overheid zou ik dus eerst eens daar wat aan doen, dan corrupte ambtenaren sponsoren.

 2. 1 Vincent:

  Het ergste vond ik de opmerking van VVD’er Arend Jan Boekestijn in EenVandaag dat Nederland bovengemiddeld veel uitgeeft aan ontwikkelingshulp, en dat ie dat raar vindt. Wat? Waarom mogen we niet voorop lopen? Als anderen landen niet zoveel geven hoeven wij dat ook niet?

  Als er een probleem is met geld dat aan de strijkstok blijft hangen dan los je dat maar op in plaats van dat geld dan maar niet uit te geven.

  En hoeveel geld gaat er in Nederland niet verloren aan bureaucratie en witteboordencriminaliteit?

 3. 1 Catharina:

  Precies!

 4. 1 Patty - Vertaalbureau Engels:

  Maar ja, die bureaucratie en fraude zijn dingen die je niet zomaar even oplost. Ik denk dat het voor veel mensen teveel een ‘ver van je bed’ iets is, waardoor ze zich niet verbonden voelen met mensen die het nodig hebben. Maar ik moet toegeven, ik geef zelf ook alleen aan (kleine) goede doelen waarvan ik de mensen persoonlijk ken. Dan vertrouw je tenminste dat het geld echt gebruikt wordt, en met een beetje geluk zie je ook direct resultaat.

 5. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)