Europees patenten buro deelt patenten uit als snoepgoed, zegt stakend personeel

Het valt mij op dat wij over het algemeen erg weinig horen over Europa. Zo zag ik net bij  Expatica en bij The Register dat er op 24 september een staking is gehouden door werknemers van het EPO – het Europese patenten buro. De werknemers staakten niet voor betere arbeidsvoorwaarden of meer loon, maar voor kwalitatief betere patenten… Zo’n 250 werknemers demonstreerden door Brussel, deelden petities uit bij ambassades en hadden een ontmoeting met de Europese Commissie.

Hun klacht is dat ze door het EPO worden gedwongen om patenten goed te keuren. Dit om de registratie bijdrage te kunnen vangen. Ook de nationale patent organisaties zouden druk uitoefenen omdat die 50% van de registratie bijdrage krijgen. Zo’n situatie kan leiden tot Amerikaanse toestanden, waarbij triviliateiten gepatenteerd worden en veelal ook zaken die nooit door de patenthouders zullen worden ontwikkeld, maar die alleen worden aangevraagd om te voorkomen dat iemand anders het gaat doen zonder de patenthouder daar dik voor te betalen.

Helaas heb ik geen Nederlandse websites kunnen vinden om het verhaal te verifiëren. Het meest uitgebreide artikel wat ik heb gevonden is dit op EUobserver. Dit artikel schetst een wat ander beeld want daarin wordt door de leiding als weerwoord gegeven dat er juist minder patenten worden toegekend en dat de stakers vooral bang zijn voor hun banen omdat veel patent onderzoeken terug verwezen zouden worden naar de nationale patent organisaties.

Hoe het ook zij, het lijkt mij dat als werknemers zelf al de straat op gaan om tegen het systeem te protesteren dat er toch wel iets aan de hand moet zijn en dan is het toch jammer dat wij daar zo slecht over geinformeerd worden.

26 september 2008     Europese Politiek, Politiek, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

2 reakties

 1. 1 Arnoud Engelfriet:

  Verbazingwekkend inderdaad dat dit zo weinig aandacht heeft gekregen. Het EOB heeft tenslotte een kantoor in Rijswijk met een paar duizend medewerkers.

  Overigens is mijn ervaring met octrooiaanvragen juist dat men bij het EOB stukken strenger is dan zeg in 2004. Zeker op softwaregebied zijn er de nodige nieuwe regels ingevoerd waardoor het veel en veel moeilijker is om er nog iets door te krijgen. Zie bv. mijn artikel http://www.iusmentis.com/patents/businessmethods/takingcareof/

 2. 1 Catharina:

  Op software gebied mogen we hier – in vergelijking tot de VS – gelukkig inderdaad niet klagen, maar de dreiging blijft: http://press.ffii.org/Press_releases/September_24_Is_World_Day_Against_Software_Patents

  Overigens verder weinig van gehoord..

  Over de rest kan ik niet oordelen – daar heb jij meer verstand van – maar ’t blijft merkwaardig inderdaad dat we er hier niks over horen.

 3. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)