E-Commerce en vrije software

Vrije- of 0pen source software kan een prima ondersteuning zijn voor e-commerce activiteiten.  Er is een groot aantal gratis en toch professionele pakketten beschikbaar voor webwinkels, maar ook voor andere commerciële toepassingen op het Internet. Hier een aantal voorbeelden:

Webwinkelsoftware:

osCommerce

De bekendste open source webwinkel software is osCommerce. Ondersteuning is mogelijk via het Nederlandstalige osCommerce Forum.

Hier een voorbeeld van een site die gemaakt is met osCommerce:

wierook.png

Joomla/Virtue Mart

Voor het CMS Joomla is een module beschikbaar die als webwinkel functioneert, namelijk Virtue Mart. Virtue Mart is alleen in combinatie met Joomla te gebruiken.  Hulp is beschikbaar via het Nederlandstalige Joomla forum en de Nederlandse Virtue Mart community. Hier een voorbeeld van onze eigen webwinkel, die met deze combinatie gebouwd is:

Mingos

Magento

Magento is een nieuwkomer in de open source webwinkel software en hard op weg om geduchte concurrentie te vormen voor OSCommerce. Ziet er veelbelovend uit, met een indrukwekkende “feature list“. Zie ook de demo store.  Net als de vorige producten is Magento wel in het Nederlands beschikbaar, al schijnt de vertaling nog niet volledig te zijn. Er is nog geen Nederlands forum voor hulp, maar natuurlijk wel een internationaal.

Screenshot van een Magento shop:

Voorbeeld Magento Shop

Naast webwinkel software is er natuurlijk nog veel meer software die je in kunt zetten ter ondersteuning van ecommerce activiteiten.

CMS

Als je niet alleen een webwinkel wilt, maar ook een “gewone website” met bijvoorbeeld een forum, een blog of een sociaal netwerk, dan kun je kiezen voor een CMS. Hiervoor heb ik Joomla al genoemd. Naast een webwinkel component zijn er voor Joomla honderden andere extensies die je binnen je site kunt integereren.

Een ander groot open source CMS is Drupal.  Op de Drupal site zijn inmiddels 95 modules beschikbaar, alleen al voor ecommerce toepassingen, waaronder Ubercart (webshop), maar ook OSCommerce is als drupal uitbreiding beschikbaar. Ook op het gebied van het integreren van advertenties en affiliate programma’s en community is er een keur aan mogelijkheden. Zo is bijvoorbeeld ook Drigg (een digg clone) als module beschkbaar. Het Drupal project is gestart door de Belg Dries Buytaert. Naast een engelstalig- is er dan ook een Nederlandstalig forum.

Onderstaande kunstgallerij  is door ons gebouwd met Drupal.

vita1.png

Moodle

Moodle is een open source electronische leeromgeving. Deze kun je gebruiken om cursussen, workshops e.d. aan te bieden, al dan niet tegen betaling. Moodle is zeer uitgebreid en daarboven zijn er nog zo’n 400 extra modules beschikbaar voor meer functionaliteit, zoals bijvoorbeeld audio- en videoconferenties.  Wij gebruiken Moodle op Cursusnetwerk (in combinatie met Joomla) en op Open-Of-Course (alleen Moodle).

Open-Of-Course

Elgg

Elgg is een sociaal netwerk, zoals bijvoorbeeld Hyves. Deelnemers kunnen contact met elkaar leggen, profielen aanmaken, bloggen en nog veel meer.  Zie hier een aantal screenshots.  Elgg is ook beschikbaar als module voor Moodle.

elgg

Freeway

Een andere nieuwkomer met potentie.  Een soort webwinkel, maar dan niet alleen voor producten, maar ook voor services en evenementen. Het heeft een nieuwsbrief component, sms marketing mogelijkheden, promotie codes voor kortingen en cadeaubonnen. Freeway kan op zichzelf staan, maar kan ook geintegreerd worden met Joomla.

Freeway

Tot slot:

Zoals je ziet, zijn de mogelijkheden bijna eindeloos. De software die ik hier heb genoemd is ook maar het topje van de ijsberg; een aantal grotere projecten die ook door een grote gemeenschap van ontwikkelaars worden ondersteund. Voor de meeste van deze software is ook in Nederland desgewenst professionele ondersteuning beschikbaar.

Veel van de software die ik hier heb genoemd kun je uitproberen, zonder het te installeren via Open Source CMS.

3 reakties

  1. 1 Ton:

    Er is nu ook een compleet Nederlands Joomla E-commerce editie te downloaden. Dit pakket bevat o.a. Joomla 1.5.8 en VirtueMart 1.1.2. Simpel te installeren. Dit pakket is te downloaden via http://www.joomlacommunity.eu

  2. 1 Catharina:

    Dank voor de tip. Ziet er handig uit!

  3. 1 De 10e online marketing Blog Kermis | Fonq Blog:

    […] E-commerce en vrije software 0pen source software kan een prima ondersteuning zijn voor (startende) e-commerce activiteiten, hier enkele winkelsoftware voorbeelden. […]

  4. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)