Cloud computing: stommer dan stom?

Richard Stallman deed de gemoederen laatst weer hoog oplopen toen hij zijn ongezouten mening gaf over cloud computing. Stallman zei namelijk in de Guardian dat cloud computing een marketing hype is en dat eraan meedoen nog stommer dan stom is. Bij cloud computing maak je je namelijk  afhankelijk van een bedrijf voor toegang tot je eigen informatie. De informatie, zoals bijvoorbeeld je e-mail en documenten worden niet meer opgeslagen op je eigen computer of server, maar op die van het bedrijf. Bekende voorbeelden van cloud computing zijn G-mail, Google Docs en Hotmail.

Nu denk ik zelf dat cloud computing niet altijd slecht hoeft te zijn. Zo heb ik een Yahoo mail account, die  ik gebruik als ik geen zin heb om mijn officiele e-mail adres prijs te geven.  Maar verder ben ik erg terughoudend met cloud computing.

Toch zien veel mensen alleen maar voordelen en er zijn zelfs bedrijven die zich er volledig afhankelijk maken. Zo las ik net deze wanhopige open brief aan Google van Loren Baker op Search Engine Journal. Loren, partner in verschillende kleine bedrijven, deed vrijwel alles via Google,  maar het heeft Google ineens behaagd om zijn  zijn account af te sluiten. Loren  heeft geen idee waarom en heeft natuurlijk bij Google geprobeerd om dit ongedaan te maken, maar tot nu toe zonder resultaat.

Tsja, daar zit je zonder e-mail en zonder toegang tot je bestanden.. Kortom, Stallman heeft wat mij betreft gelijk. Cloud computeraars leven teveel met hun hoofd in de wolken.

20 oktober 2008     Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

4 reakties

 1. 1 Vincent:

  Cloud computer heeft ontzettend veel voordelen, zolang je het “erbij” doet, ofwel: ook een lokale kopie. Aan de andere kant is het voor mij niet haalbaar al mijn email lokaal op te slaan, dus op dit vlak neem ik het risico maar.

  Nog een leuke voorbeeld van de risico’s die je loopt, staat hier beschreven: http://torrentfreak.com/record-label-infringes-own-copyright-site-pulled-081019/
  Daarbij moet je natuurlijk in je achterhoofd houden dat de betreffende persoon in dit geval gewoon pech heeft dat zijn lokale harde schijf er de brui aan gaf.

  Eigenlijk geldt voor cloud computer dus hetzelfde als voor lokale dingen: zorg dat je altijd een backup hebt.

  En wees natuurlijk voorzichtig met vertrouwelijke informatie: zet die er niet op tenzij je de provider echt vertrouwt.

 2. 1 Werner:

  Ik gebruik al een paar jaar Imap, daarmee blijft de mail ook op server staan. Lekker handig want dan is het overal toegankelijk, ook als ik weer ‘ns ’n andere distro installeer. Valt dit nu ook onder ‘cloud computing’?
  Principieel heeft RMS wel gelijk, maar ik vind het wel ver gezocht. Waarom zou een server je mail blokkeren? Een betere vorm van anti-reclame is nauwelijks denkbaar. Het gaat immers toch maar om huis-tuin-en-keukengebruik en de CIA gebruikt echt niet Gmail als haar archief. En wat de privacy betreft, mijn mailtjes mogen ze natuurlijk niet lezen, maar als ze het toch doen, nou, dan weten ze dat mijn moeder veilig in America is aangekomen. En correspondentie over mijn voorbereidingen van terroristische aanslagen versleutel ik gewoon.

 3. 1 David:

  Ik ben het met je eens Catharina. Als je alles via cloud computing doet, kan het gevaarlijk worden. Maar als je, zoals Vincent zegt, het erbij doet… Dan zijn er zeker voordelen. Cloud computing kan, als je goede afspraken hebt met het bedrijf ddat je gegevens in beheer heeft… En dus niet echt Google, omdat wij daar niets voor hoeven te betalen. Dat brengt namelijk ook met zich mee dat ze op ieder moment je account stil kunnen zetten…
  Maar als er afspraken zijn, dan word het verhaal meteen anders… Dus is cloud computing stom? Als je er goed over na hebt gedacht, en goede afspraken hebt gemaakt, dan niet…

 4. 1 Thierry:

  En als het bedrijf dat je gegevens in beheer heeft failliet gaat? Kan zomaar gebeuren zonder dat je dat ziet aankomen, kijk maar naar die IJslandse bank.

  Daarbij komt nog dat je je gegevens in beheer van een ander geeft, zonder enige controle. Wie zegt dat ze niets met die gegevens doen? Misschien verkopen ze die wel aan je concurrent of gaan ze met je plannen voor een bijzonder nieuw product aan de haal…

  Klinkt misschien wat vergezocht en er zijn ook wel oplossingen voor, maar je moet er wel bij nadenken als je dit soort diensten gaat gebruiken.

 5. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)