Blog Action Day – wat kunnen wij doen tegen de armoede in de wereld

Vandaag is het Blog Action Day en die staat in het teken van armoedebestrijding  De bedoeling is dat bloggers vandaag, vanuit hun eigen perspectief wereldwijd aandacht vragen voor armoede en oplossingen daarvoor en daar doe ik graag aan mee.

Vaste lezers weten wel dat vrije software één van mijn stokpaardjes is, maar misschien niet dat een belangrijke reden daarvoor juist is , dat ik denk dat vrije software veel kan bijdragen aan het verminderen van armoede en ongelijkheid.

Vrije software en armoede:

Er zijn diverse voorbeelden van gebieden, waar vanwege geldgebrek wordt gekozen voor vrije software, zoals hier in Kerala (India) en in Extremadura, het armste gebied van Spanje . Natuurlijk zou men ook, zoals in veel arme regio’s gebeurd,  kunnen kiezen voor illegale software, maar dat brengt risico’s met zich mee. Maar nog veel belangrijker is dat je dan de andere voordelen van vrije software mis loopt. Vrije software stelt mensen veel meer in staat om te leren dan gesloten software. Dat komt doordat de code open is en dus bestudeerd mag worden, verbeterd en aangepast. Bovendien mag vrije software worden gedeeld. Als je een officiële Windows cd hebt, mag je die niet aan je buurmarn, familie of vrienden doorgeven. De licentie verbiedt dat. Vrije software moedigt delen  juist aan. Er zijn complete besturingssystemen en enorme hoeveelheden verschillende softwarepakketten beschikbaar op het Internet en die mag je downloaden en kopieren zoveel je maar wilt. Een bijkomend voordeel is dat Gnu/Linux – het belangrijkste vrije software systeem – veel minder zware systeemeisen kent dan Windows, waardoor het ook op oudere pc’s goed draait en die hebben ze meestal in arme- en  ontwikkelingslanden..

Wat jij kunt doen

Gnu/Linux heeft nog steeds een erg klein marktaandeel en daarom weigeren hardware fabrikanten soms nog om fatsoenlijke drivers te leveren voor Gnu/Linux besturingssystemen. Bij een groter marktaandeel zal dat niet meer gebeuren.  Door alleen maar Linux te gebruiken help je dus het draagvlak te vergroten. Voor iedereen die vooral op Internet surft, e-mailed, teksten verwerkt, foto’s bewerkt, een cd-tje brandt en gebruik maakt van een instant messenger, zoals MSN is dat een heel simpele verandering. Het meeste wat je ervan zult merken is dat je programma’s anders heten, zoals Firefox in plaats van Internet Explorer voor Internetten, Thunderbird in plaats van Outlook voor e-mail, Open Office in plaats van MS Office voor tekstverwerken en Pidgin of aMsn in plaats van MSN voor berichten. Verder zul je merken dat je geen last meer hebt van virussen en spyware; ik zit zelf nu in ieder geval al drie jaar zonder virus- en spyware scanners fulltime online en heb nog nooit problemen daarmee gehad.

Het populairste Gnu/Linux systeem, “Ubuntu Linux” kun je gratis bestellen  of hier gratis downloaden. Na het branden van een ISO-bestand op een CD zal eerst de live cd worden opgestart, zodat je kunt testen of alles op je computer goed werkt. Eerst uitproberen binnen je Windows installatie kan ook, ga daarvoor naar Wubi.

Blog Action Day staat niet op zichzelf, maar is de voorbode van Stand Up Take Action, een wereldwijde beweging tegen armoede en ongelijkheid, die regeringen oproept om zich te houden aan de millenium doelstellingen. Vorig jaar deden er al 43,5 miljoen mensen mee aan deze actie en ze hopen dit jaar weer een nieuw record te vestigen. De actie loopt van 17 tot 19 oktober en ook in Nederland staan er in deze tijd diverse evenementen op stapel.

15 oktober 2008     Ontwikkelingssamenwerking, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

8 reakties

 1. 1 Vincent:

  Een bijkomend voordeel is dat Gnu/Linux – het belangrijkste vrije software systeem – veel minder zware systeemeisen kent dan Windows

  Tuurlijk, puur GNU en Linux, maar wie draait dat nou? De meeste mensen nemen een kant-en-klare distributie, en die zijn echt niet per definitie lichtgewicht hoor.

  Sorry maar als jij gaat nazi’en over naamgeving/terminologie, dan doe ik dat ook 😉

 2. 1 Thierry:

  Tuurlijk, puur GNU en Linux, maar wie draait dat nou?

  Ooit van Debian GNU/Linux gehoord? Zijn toch wel redelijk wat mensen die dat gebruiken 🙂

  Hoe je ook tegen het ‘GNU/Linux versus Linux’ verhaal aankijkt, je weet best dat het in beide gevallen om veel meer dan de letterlijke betekenis gaat.

  En waar je de Nazi’s vandaan haalt weet ik niet, maar die lijken me hier niet helemaal op zijn plaats…

  (Overigens hoort er veel meer tot GNU dan mensen vaak willen weten, ooit van GIMP (GNU Image Manipulation Program) gehoord ? )

 3. 1 Vincent:

  Sorry, nazi’en (werkwoord) is een uitdrukking van mij, ik bedoel muggenziften :P. En eigenlijk had ik daar een <sub>-tag omheen gezet, om aan te geven dat het niet heel serieus was, maar die heeft WordPress weggehaald…

  Maar Debian GNU/Linux is al wat anders dan “GNU/Linux” in het algemeen. Wat ik bedoel te zeggen is dat, als je bijv. Linux Mint draait, dat al een stuk zwaarder zal zijn dan bijv. Zenlinux.

  Ik struikel (wellicht te) vaak over terminologie. Ik weet best dat daar veel meer mee wordt bedoelt, maar als iemand iets leest en denkt “hee, (GNU/)Linux, dat klinkt leuk,dat ga ik downloaden!” dan is dat wel een heel hoge barriere om te beginnen.

 4. 1 Vincent:

  *bedoeld natuurlijk 🙁

 5. 1 Thierry:

  ‘GNU/Linux’ downloaden is net zo moeilijk/makkelijk als ‘Linux’ downloaden, toch? Ik denk zelfs dat GNU/Linux makkelijker is, want dat is niet te verwarren met de kernel van meneer Torvalds 😛

  Je hebt gelijk dat ze niet allemaal éven lichtgewicht zijn, maar doet dat in dit verhaal terzake?

 6. 1 Vincent:

  Klopt. Ik wil ook niet zeggen dat je niet GNU/Linux moet zeggen, maar dat je niet alle Linux distributies over een kam moet scheren, of je nou GNU/Linux zegt of gewoon Linux.

  En nee, het doet niet terzake, ik hou gewoon van muggenziften 😉

 7. 1 Catharina:

  Iedereen die er nu niks meer van snapt, verwijs ik graag naar de definities:
  https://kletskous.com/uitleg/

 8. 1 Blog Action Day – Van Armoede naar Klimaatverandering en weer terug | Kletskous:

  […] maak ik me  ook geen illusies over het effect van Blog Action Day. Vorig jaar was het thema “Armoede” een vandaag de dag lijdt 1 op de 6 mensen op onze wereld honger en dat is meer dan ooit! Ook […]

 9. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)