Alles nieuw – ook Ubuntu 8.10

Sinds kort wonen we niet meer op een boot in Friesland, maar in een huis in West-Friesland, in Medemblik om precies te zijn. Verder heb ik een nieuwe Mingos laptop met daarop de nieuwste versie van Ubuntu 8.10 – The Intrepid Ibex -, die ook deze maand is verschenen.

Nu houd ik wel van verandering, maar nieuwe besturingssystemen zijn toch altijd wat eng. Gelukkig doet Ubuntu Linux niet aan grote sprongen, maar aan een geleidelijke evolutie. Elk half jaar komt er een nieuwe versie, met daarin een aantal verbeteringen. Mensen die dat toch wat teveel van het goede vinden,  kunnen kiezen voor de lts – long term support – versies, die iedere anderhalf  twee jaar worden uitgebracht en drie jaar lang worden ondersteund.  De meest recente lts versie is de Hardy Heron (Ubuntu 8.04) en die werd een half jaar geleden uitgebracht.

Wat is er nieuw?

 • Nieuw in Ubuntu 8.10 is de mogelijkheid om gast accounts op je computer aan te maken. Dat is handig als je iemand anders tijdelijk even je computer wilt laten gebruiken, zonder toegang tot je eigen bestanden.
 • Ubuntu maaktnu  gebruik van de nieuwste versie van de Gnome desktopomgeving en daarin is o.a. de bestandsmanager “Nautilus” verbeterd. Deze heeft nu tabfunctionaliteit.
 • De netwerkmanager is vereenvoudigd en uitgebreid. Meer wifi-kaarten en-modules worden nu standaard ondersteund.
 • Er is een nieuw standaard thema toegevoegd, namelijk darkroom. Ik gebruik dat nu zelf ook en vind het er heel mooi uitzien.

Verder zijn er nog een groot aantal technische wijzigingen, maar daar zal de gewone gebruiker niet veel van merken en zo ziet mijn nieuwe desktop er nu uit:

screenshot ubuntu 8.04

13 november 2008     Persoonlijk, Ubuntu     Trackback-URL     reageer

9 reakties

 1. 1 Vincent:

  LTS-versies komen toch elke twee jaar uit?

 2. 1 Catharina:

  Jij hebt gelijk.

 3. 1 Kaj Rietberg:

  Ik heb eerder met Suse linux gewerkt en vond het erg leuk. Daarbij werkte ik met KDE, wat ik erg leuk vond ogen. Maar tegenwoordig heb ik toch wat koud watervrees tav linux. Ik doe het niet op de laptop omdat mijn vrouw dan de weg kwijt raakt. Op mijn werk pc, vind ik het zonde omdat er een legale versie van XP op staat. Tja, ik ga nog wel eens over maar de vraag is wanneer.

 4. 1 Catharina:

  Hoi Kaj,

  Jammer dat je koudwatervrees hebt opgelopen want Linux is de afgelopen jaren alleen maar beter geworden. Pffft.. en dan over je vrouw…. Ik ben ook vrouw en beslist geen nerd en ik heb ook lang koudwatervrees ten opzichte van Linux gehad, maar toen ik van anderen hoorde over de achtergronden van Linux en vrije software, wou ik het toch graag proberen. Het lijkt mij daarom een grote uitdaging om juist vrouwen voor vrije software te interesseren. Mijn beste vriendin, voorheen lerares in Windows software is inmiddels om, nu de rest nog.. 🙂

  Oh ja, bij mijn moeder (70+) draait inmiddels ook al een tijdje Ubuntu Linux. Gewoon wat shortcuts op de desktop. Firefox heet bij haar Internet en Thunderbird e-mail. Het is natuurlijk niet altijd zo simpel, maar je kunt het mensen wel een stuk gemakkelijker maken om Linux te gebruiken, zonder dat ze de weg kwijt raken. Bovendien hoeven wij nu niet elke keer als we op bezoek komen haar computer opnieuw te installeren omdat het systeem aan virussen en spyware ten onder is gegaan.

 5. 1 Kaj Rietberg:

  @Catharina. Juist het aspect van vrije software spreekt mij ook zeer aan. En ik heb ook met plezier gewerkt met Linux. Mijn omgeving werkt met windows en dan is het ook wel weer gemakkelijk om Windows te hebben. Maar dat is eigenlijk meer voor het gevoel.
  Ik weet het nog niet. Ik denk wel dat ik eerder overstap op Linux dan op Apple. Omdat Linux vrije software is. Juist het stukje van vrije software spreekt mij aan. De koudwatervrees is denk ik ook wel dat het ook wel gemakkelijk is zoals het nu is. Nu weet ik mijn weg en kan ik gemakkelijk alles vinden. Je zal het zeker horen als ik op Linux overstap.

 6. 1 heir4c:

  @Kaj.
  Doe eens een dual-boot met ubuntu. Ondervind je problemen met 8.10 kan je ook eerst 7.10 (een uitstekende versie) installeren en dan later upgraden, of verse install doen. Kijk ook eens rond op het forum van ubuntu: http://forum.ubuntu-nl.org/
  Ik ben zelf nog maar 5maanden gebruiker van Linux/ubuntu maar heb er nog geen spijt van. Je leert (met vallen en opstaan) veel over soft-en hardware.
  Mocht je twijfelen om dit op je computer te zetten, tik dan ergens een tweedehands op de kop (heb je al voor 50 à 60 euro, Pentll of Pentlll is al genoeg met minstens 256MB ram, liefst 320 à 385. (Mini distro’s kunnen met minder, heb zelf BFX op een Pentll met 92 MB)
  Waag de sprong in het diepe, ’t is echt de moeite waard!

 7. 1 Kaj Rietberg:

  @heir4c,
  Bedankt voor je steun. Misschien kan ik een leuke laptop kopen en het daar op zetten. Maar ik denk er aan om te dual booten op mijn werk computer die op zolder staat. Kan ik het gelijk uitproberen. Veel software heb ik niet nodig, ik doe veel online.

 8. 1 Catharina:

  @Kaj, als je het eerst alleen uit wilt proberen kun je ook Wubi gebruiken: http://wubi-installer.org/

 9. 1 Kaj Rietberg:

  @Catharina,
  bedankt dat is een goede link. Ik ga er gelijk mee aan de slag.

 10. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)