Verslag Ubuntu release party Groningen

Van Akke Hoekstra (Laacque) op het Nederlandstalige Ubuntu forum kreeg ik een mooi geschreven verslag toegestuurd van de release party voor Ubuntu 8.04 in Groningen.  Ze zei erbij dat ik er mee mocht doen wat ik wilde, dus daar hoefde ik geen twee keer over na te denken:

Verslag releaseparty Groningen:

van Akke Hoekstra

Een ijzige wind blies door de binnenstad van Groningen. De sneeuw en regen had bijna iedereen doen besluiten de Sinterklaasinkopen nog maar een weekend uit te stellen. De meeste mensen zaten thuis lekker warm bij de kachel.
Maar niet iedereen zat thuis op de 22ste november.

Poppeslok.

Wie door de ramen van de Herebinnensingel 2-4 keek, had kunnen zien dat het daar een gezellige en warme drukte was. Zo’n vijftig mensen waren rond 14.00 uur bijeengekomen om met elkaar de geboorte van de nieuwste telg van Ubuntu te vieren: Intrepid 8.10. Een prachtspruit waarop uiteraard gedronken moest worden. NN-Open en Goldmund, Wyldebeast & Wunderliebe hadden gezorgd voor een stevige poppeslok met de daarbij behorende pinda’s kaas en worst. OS4free had gezorgd voor een mooie hoeveelheid aan demo-pc’s waarop de nakomeling in al haar schoonheid te bewonderen viel. Reekje liet op haar laptop zien wat Ubuntu zoal kon betekenen voor mensen met een visuele beperking.

Jan Stedehouder

Er werden veel installaties gedaan, veel problemen opgelost en er werd veel gepraat. En natuurlijk werd er ook veel geluisterd. De eerste spreker was Jan Stedehouder. Hij hield een prikkelend verhaal over Intrepid Ibex, maar eigenlijk vooral over de daaraan gerelateerde Onverschrokken Vrijheid. Die vrijheid is niet zo vanzelf sprekend en behoorlijk complex, maar het is wel de vrijheid die Ubuntu uitdraagt..

Stedehouder heeft het in zijn verhaal over de vier bouwstenen van Ubuntu: vrijheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid, digitale geletterdheid en digitale burgerrechten.

Vrijheid
Ubuntu is een open source distributie. Mensen zijn vrij de software te gebruiken en aan te passen, te verbeteren en nieuwe toepassingen te bedenken.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Maar bij Ubuntu draait het om meer dan vrijheid alleen. Vrijheid zonder respect en betrokkenheid is zinloos en leidt tot niks. Ubuntu heeft alles te maken met medemenselijkheid. “Humanity toward others”. Medemenselijkheid is niet iets passiefs, niet afwachten maar doen, je moet ervoor staan. Dat houdt concreet in dat je je open opstelt naar anderen toe, kritiek niet gelijk opvat als een dolksteek maar als een mening van iemand anders met een andere visie. Niet als iets wat genegeerd dient te worden.
In een Ubuntu-gemeenschap heeft iedereen zijn/haar kwaliteiten en min-punten. Juist in het onder ogen zien daarvan, schuilt haar kracht. De verschillen tussen mensen geven ons de kans die diversiteit zo optimaal mogelijk uit te buiten en zo van elkaar te leren en als gemeenschap te groeien.
De Code of Conduct betekent niet alleen maar dat je geen klootzak moet zijn. Het gaat veel verder. De Code of Conduct wil stimuleren dat we verantwoordelijkheid nemen voor alles wat we doen, onze acties en reacties. Je bent verantwoordelijk. Vrijheid kan niet bestaan zonder verantwoordelijkheid.

Digitale geletterdheid
Dat mensen vrij zijn met Ubuntu-software te werken is mooi. Dat een groot deel van de bevolking daar niet aan toe komt is minder. Zo’n 10 % van de bevolking is analfabeet of laaggeletterd. De digitale kloof valt voor hen niet te overbruggen. Mensen die digitaal geletterd zijn, kunnen niet alleen maar lezen wat er staat. Ze moeten ook in staat zijn na te denken over de dingen waar ze mee bezig zijn op de computer en daar conclusies uit trekken. Kunnen kiezen wat ze wel en niet doen. Weten wat ze wel en niet op websites zetten.Ga je nog een stukje verder dan zouden mensen ook in staat moeten zijn om na te denken over de manier waarop verschillende technologieën hun leven zijn binnen gedrongen en de vraag of dat nou goed of slecht is en voor wie dat goed of slecht is.
Het is duidelijk dat de digitale geletterdheid ons voor grote uitdagingen stelt en ons ertoe dwingt constant ethische en kritische vragen te stellen. Willen we alles wat kan? Mag alles wat mogelijk is?

Digitale burgerrechten
Rechten zijn niet vanzelfsprekend, burgerrechten niet en misschien digitale burgerrechten wel helemaal niet.
Burgerlijke rechten hebben alles te maken met openheid. Het gaat om de vrijheid van meningsuiting, vrijheid van informatie, vrijheid van vereniging en het recht om niet gediscrimineerd te worden. Deze rechten sluiten naadloos aan bij dat waar Ubuntu voor wil staan. De digitale burgerrechten ook.

Iedere burger heeft het recht te kiezen middels welke software er gecommuniceerd wordt met de overheid of met andere burgers. Het recht van iedere ondernemer op technisch niveau een gelijke toegang te hebben tot een commerciële markt, ongeacht de marktpositie van de bestaande deelnemers;het recht van iedere persoon, ongeacht zijn achtergrond, handicap of woonplaats, om gelijke toegang te hebben tot het internet en het wereldwijde web via de best beschikbare en goedkope methode die mogelijk is. Het recht van iedere eigenaar van data om deze data te produceren, op te slaan en te verplaatsen, altijd en overal, gedurende zijn of haar leven, zonder risico op gevangenneming, verlating of verlies door afhankelijkheid van een enkele leverancier.Zo simpel, zo ingewikkeld en gevaarlijk kan het zijn als je het over digitale burgerrechten hebt.

Uitdagingen

Dit alles overziend komt Stedehouder tot een viertal uitdagingen voor de Nederlandse Ubuntu gemeenschap:

 • een gemeenschap die robuust genoeg is voor de toekomstige vraag naar hulp, ondersteuning, promotie en educatie
 • communicatiekanalen die aansluiten bij het niveau van digitale geletterdheid
 • van de nieuwe gebruikerszakelijke gebruikers
 • rol in de voorhoede van de digitale burgerrechten.

Kees Hink.

De tweede spreker was Kees Hink. Hij zou een presentatie houden over de visuele effecten in Ubuntu. Helaas liet de techniek hem in de steek maar gelukkig de technologie niet. Vandaar dan ook dat u zijn presentatie hier kunt vinden:

presentatie Hink

Al met al ging rond 18.00 uur een grote groep mensen moe maar voldaan naar huis.

Links:

Noord Nederland Open
Goldmund, Wyldebeast & Wunderliebe
Presentatie Stedehouder
OS4free
Ubuntu NL

Akke, dank je wel voor dit smeuïge verslag van de Groningse Ubuntu release party. Voor de thuisblijvers is het net alsof ze er toch een beetje bij waren. Wanneer begin jij eigenlijk een blog? Ook blijkt uit het verhaal van Jan Stedehouder maar weer eens dat Ubuntu veel meer is dan een besturingsststeem.

27 november 2008     Ubuntu, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

12 reakties

 1. 1 Akke:

  Hey, bedankt voor het plaatsen. Inderdaad, het betoog van Jan was boeiend. Het geeft eigenlijk aan binnen welke complexe kaders Ubuntu zich bevindt. Boeiend maar ook heel moeilijk om daarin een weg te vinden. Eén ding is echter zeker: als je niks doet laat je een enorme vogel over het net vliegen. Pak je die nu niet dan ben je te laat.
  En dan stuit je automatisch weer op de grenzen die je als vrijwilligersorganisatie hebt. Je moet de juiste mensen op de juiste plekken hebben. Mensen met tijd, inzicht, communicatieve vaardigheden en daadkracht.
  Een gedegen kader.
  Het valt niet mee om zulke mensen te vinden.

  En een eigen blog? Ach, met een productie van twee verslagen van releaseparties per jaar schiet het niet echt op hoor. Nou ja, je moet natuurlijk nooit iets uitsluiten in het leven he.

 2. 1 Tom:

  Akke , ik sluit mij helemaal aan op eendje.
  Zelfde gedachte en wens.
  Groetjes Tom.

 3. 1 Eva Quirinius:

  Hoe komt dat bedrijf “Goldmund, Wyldebeast & Wunderliebe” aan z’n naam? Lijkt me een fancy naam … gekozen uit telefoonboek? uit een film? Of verwijst Wyldebeast naar een vakantie in (Zuid)Afrika of het huismerk van Perry Sport … ?

 4. 1 Catharina:

  @Eva, ’t is inderdaad een fascinerende naam maar voor het antwoord is het wachten op Goldmund, Wyldebeast & Wunderlieve of zou Akke het misschien weten?

 5. 1 Akke:

  Echt ik zou het werkelijk niet weten. Het lijkt me iets uit de Sturm und Drang periode of zo.

 6. 1 Catharina:

  🙂 Zo klinkt het wel inderdaad en Akke als je dan geen eigen blog wilt beginnen, dan ben je hier altijd welkom als gast blogger of blogster.. hoe heet dat eigenlijk??

 7. 1 Duco:

  in de beginne was er Wyldebeast & Wunderliebe, een tweemansbedrijf. Die naam is ontstaan in het cafe, en is een samenvoeging van het merk van mijn toenmalige slaapzak (Wildebeast) en mijn collega’s verbastering van de werkelijke naam van Dr. Stragelove, te weten Dr. Merkwurdigeliebe. Nog even een ‘y’ in Wildebeast, en klaar is Klara.
  Twee jaar geleden besloten we te gaan samenwerken met een andere partner, die zijn bedrijf om in stijl te blijven Goldmund heeft gedoopt, naar ‘Narcissus und Goldmund’, Herman Hesse. De rest laat zich raden.
  We hopen nog op een fusie met Booze, Allen & Hamilton…

 8. 1 ikkefc3:

  Ik was helaas thuisgebleven vanwege het slechte weer (11km fietsen… en dan met af en toe hagel enzo)

 9. 1 wii fit:

  Ubuntu rules! Jammer dat het helemaal in Gruningen was.

 10. 1 Catharina:

  @ Duco; dank, weten wij dat ook weer 🙂

  @ wii fit: er waren meerdere release party’s in Nederland deze keer, ook in Den Haag en Apeldoorn:

 11. 1 marc:

  Linux is like a Teepee: No Gates, no Windows, Apache inside.

 12. 1 Rik:

  Ik zou bij de volgende release zijn.. en weet zeker die krijgt Ubuntu nog vaak genoeg..!!

 13. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)