The sun ain’t gonna shine anymore en toen?

Vanavond de documentaire Scott Walker, 30 century man  gezien.  Scott wie??? Ja, eerlijk gezegd had ik nog nooit van de man gehoord, maar er begon mij iets te dagen toen ik aan het begin van de documentaire dit liedje voorbij zag komen:

Een liedje van the Walker Brothers, geen broers overigens en niemand van hen die Walker heette, maar de zanger is dus Scott Walker of eigenlijk Noel Scott Engel. Het sterrengedoe rondom The Walker Brothers bleek niks voor hem te zijn en al vrij snel is hij solo gegaan. In die tijd werd hij erg geraakt door Jacques Brell en hij heeft ook een aantal vertaalde liedjes van hem uitgebracht.

Na de eerste albums ging hij het rustiger aan doen en de laatste 30 jaar leeft hij teruggetrokken en brengt hij nog maar een album per 11 jaar uit. Onder zijn bewonderaars veel muzikanten, zoals Brian Eno en David Bowie,  die ook betaalde voor het maken van de documentaire.

Het werk wat hij nu maakt is heel anders dan in de begintijd. In de documentaire vertelt hij ook dat hij zijn muziek en teksten maakt onder invloed van heftige nachtmerries, waaraan hij zijn hele leven al lijdt en waarin alles groot is. Bijzondere instrumenten gebruikt hij ook, zoals een stuk varkensvlees in het liedje Clara, dat gaat over de dood van Benito Mussolini en zijn maitresse, die na hun dood aan hun voeten werden opgehangen en tentoongesteld. Nogal heftig werk dus, maar toch ook verrassend en met humor en ik ga in ieder geval eens goed naar zijn laatste albums luisteren. Hier een nummer van zijn laatste werk, “Drift” (recensie humo) over Jesse, de doodgeboren tweelingbroer van Elvis Presley.

En hier de trailer voor de documentaire:

Laatste CD van Scott Walker bij Bol:

Drift
Drift
Scott Walker

1 maart 2009     Dagelijks en Persoonlijk     Trackback-URL     reageer

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)