NOIV Jaarcongres: actieplan Nederland Open in Verbinding weer afgezwakt en verder met o.a. Jan Stedehouder en Ubuntu in Senegal

Vandaag werd bij Mediaplaza het NOIV Jaarcongres gehouden. Het NOIV is de organisatie die de invoering van open standaarden en open source bij de overheid moet bevorderen.

Wat opviel is, dat het druk was (ca. 500 man).  Het lijkt er in ieder geval op dat de belangstelling voor dit onderwerp bij de overheid groot is en terecht, natuurlijk. Voor het eerst ook Jan Stedehouder irl gesproken. Jan gaf een gedegen presentatie over Ubuntu op de desktop en op de server en de ervaringen – zowel positief, als negatief-  daarmee bij met name buitenlandse overheden.  De belangstelling voor zijn presentatie was groot. De achterste rijen moesten zelfs staan… Dat Ubuntu nog niet bij iedereen gemeen goed is bleek wel toen een vrouw uitriep: “Ubuntu?? Hoe verzinnen ze het!”

Een andere presentatie die ik bijgewoond heb was van Hans van Rheenen van het ROC ID college Zoetermeer en omstreken.  Oud-collega’s van hem hadden een aantal jaren geleden een school opgericht, de Satang Jabang school voor meisjes en vrouwen in Kafoutine Senegal. Het ROC ondersteunt nu deze school en laat leerlingen hierin participeren. Zo worden er bijvoorbeeld door de studenten “uiterlijke verzorging” beautydagen georganiseerd om geld in te zamelen voor de school.

Toen er op een gegeven moment een vraag kwam naar computers, is aan de studenten van de ICT-opleiding voorgelegd hoe dat zou kunnen worden gerealiseerd. Het doel daarbij is dat de school op termijn zelfvoorzienend wordt.

Deze studenten kenden eigenlijk alleen maar Microsoft Windows, dus de eerste reactie was: een aantal computers erheen, met Windows erop. Maar al snel kwamen ze er achter dat dit vooral vanwege de kosten en het lastige beheer, zeker gezien de geringe computer kennis ter plaatse,  voor deze school niet echt een goede oplossing zou zijn.  Daardoor kwamen ze al snel terecht bij open source software, te weten Edubuntu, een speciaal op het onderwijs gerichte versie van Ubuntu. Ook kwamen ze erachter dat notebooks een betere oplossing waren dan pc’s. Dat omdat de stroom daar geregeld uitvalt en de mensen dan in ieder geval verder kunnen werken op de batterij.

Via sponsors is het gelukt om een aantal notebooks bij elkaar te krijgen en een deel van de leerlingen is toen naar Senegal afgereisd om de notebooks naar de school te brengen en de onderwijzers te scholen in Edubuntu en het beheer ervan. Het project loopt heel goed, de computers worden vrijwel altijd gebruikt en de kosten voor internet en stroom (erg hoog in Senegal)  kan de school inmiddels betalen uit de inkomsten die worden gehaald uit het internetcafe wat voor toeristen wordt aangeboden.

Omdat Senegal Franstalig is en de kennis van de studenten van het Frans niet altijd even goed is, werd via de Ubuntu community contact gelegd met leden van de Franstalige community en ook vandaar uit is er nu grote betrokkenheid bij dit project en reizigen vrijwilligers af en toe naar Senegal om de school te ondersteunen.

Om het probleem van de stroomuitval te verminderen is nu ook een project in gang gezet met de leerlingen van de electro-afdeling van het ROC. Zij gaan nu bezig met een project om zonne energie in te zetten, zodat de school nog meer zelfvoorzienend kan worden.

Later worden misschien ook andere afdelingen ingeschakeld, zoals bijvoorbeeld de leerlingen van de toerisme opleiding om daar te ondersteunen bij de ontwikkelen van het toerisme.

Een prachtig project, wat volgens mij voor veel ROC’s als voorbeeld kan dienen en mooi neveneffect is, dat verreweg het grootste deel van de leerlingen die bij dit project betrokken worden, nu ook zelf vooral Linux en andere open source software blijvend gebruiken.

Een enorme domper op de mooie presentaties was het feit dat het Actieplan Nederland Open in Verbinding voortaan alleen nog dwingend zal zijn voor overheidsorganisaties op Rijksniveau.  In het actieplan werd oorspronkelijk nog gesproken over de gehele (semi-)publieke sector, waaronder provincies, gemeenten en het onderwijs. De beperking tot rijksoverheidsorganisaties betekent een verdere afzwakking van het in 2007 geformuleerde en alom bejubelde open standaarden en open source beleid van staatssecretaris Heemskerk. Waar dit nu weer op slaat,  ga ik nog uitzoeken maar het lijkt weer op “slappe hap”.

Aan de andere kant: Wie weet komen gemeenten, provincies en vooral ook het onderwijs er,  net als de studenten van het ROC, zelf wel achter dat open source en open standaarden de beste weg zijn.. Men is daar toch ook niet gek! Dwang werkt vaak ook averechts en zoals Hans van Rheenen wijselijk zei: “het is vooral een kwestie van de juiste vragen stellen..”.

Al met al toch een leuke dag. Aan het eind kreeg iedereen nog het Open Source Jaarboek 2009 mee,  met o.a. een bijdrage van Jan Stedehouder en werden we nog uitgenodigd door een enthousiaste Bas de Lange van o.a. de Polder Linux Group en OpenDoc Society voor Document Freedom Day, op 21 maart ergens in Baarn en voor Skutsjesilen op het IJsselmeer, maar daarover later wellicht meer..

Update:

Alle presentaties staan nu ook hier online.

5 maart 2009     Ubuntu, Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

8 reakties

 1. 1 Arie:

  die laptops voor Senegal is idd een goed idee. het zijn in feite computers met ingebouwde UPS 🙂 alleen vraag ik me af hoe slecht ( of niet ) het is voor de batterij om nagenoeg konstant aan de netspanning te hangen. misschien dat gewone computers met UPS dan misschien toch beter zou zijn, maar ik ben geen expert op dat gebied

 2. 1 Catharina:

  Wat ik ervan weet is dat het het beste is om de laptop batterij zo eens per maand helemaal leeg te laten lopen. En wat ik er daar van begreep is dat de stroom behoorlijk vaak uitvalt dus wat dat betreft halen ze dat vast wel 🙂

 3. 1 Jan Stedehouder:

  Het was ook leuk om jou en Thierry in het ‘echies’ te spreken. Er gaat toch niets boven elkaar recht in de ogen kijken en dan zien dat we met zijn allen lekker enthousiast zijn 😉

  De sheets van de presentatie komen vandaag of morgen online via mijn website. Ik ben blij dat het gewoon een positieve en realistische presentatie is geworden over wat er echt voor nodig is om een open source desktop in te voeren. Misschien samenvatten in de drie B’s? Bezieling, Beeldvorming, Beleid. En ruggengraat natuurlijk. 😉

 4. 1 Catharina:

  BBBR dus. Misschien maar een politieke partij oprichten of toch liever een beweging? 🙂

 5. 1 Richard de Bruin:

  Met het gebruik van Open Source binnen de overheden is het ook gewoon een kwestie van doen. Maar wat dat betreft is het voor veel overheden nog zeer onbekend. Ikzelf werk bij een provincie waar we al veel gebruik maken van Open Source software. Een mooi voorbeeld hiervan is de Flamingo viewer (http://www.flamingo-mc.org/) wat een Open Source project is waar alle provincies gezamenlijk aan meewerken. En ook van ons eigen geoportaal (http://geoportaal.drenthe.nl) is de broncode als open source beschikbaar.
  Maar zoals altijd komen goede dingen langzaam.

 6. 1 Jan Stedehouder:

  LOL. Ik denk dat ik voor beide niet echt geschikt ben.

 7. 1 jantjepiejte:

  ” zowel positief, als negatief- daarmee bij met name buitenlandse overheden. ”
  Kun je iets specifieker zijn? Wat aren de positieve en nagatieve punten?

 8. 1 Catharina:

  Jan had het over bijvoorbeeld Wenen, waar ambtenaren zelf mogen kiezen voor Linux of Windows en er maar 1000 van de 20.000 voor Linux kiezen en er alweer miljoenen is gereserveerd voor de overstap naar de volgende versie van windows in 2010 en over een stadsdeel van Ostrava in Tsjechie, waar ze weer af willen van Gnu/Linux. Maar ook over Spanje waar al veel scholen op Linux draaien en over de overgang bij het Franse parlement die goed loopt. Overigens ging het hierbij niet altijd over Ubuntu, maar ook over andere en soms zelf gebouwde Linux versies.

 9. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)