After The Software Wars: ex-medewerker Microsoft voorspelt ondergang Windows

After the software wars“Really, I’m not out to destroy Microsoft. That will just be a completely unintentional side effect.”
Linus Torvalds, 2003

Keith Curtis, een software ontwikkelaar die elf jaar voor Microsoft heeft gewerkt heeft het boek: “After The Software Wars” geschreven. Hij is zich pas na zijn vertrek bij Microsoft echt in Linux gaan verdiepen en was aanvankelijk totaal verbaasd over de wereld die hij daar aantrof. Zijn conclusie is nu, dat het onvermijdelijk is dat vrije-  en open source software de strijd uiteindelijk zal winnen. Voor mij niet echt nieuws en voor Steve Ballmer ook niet, gezien zijn recente uitspraak dat hij niet bang is voor Apple maar wel voor Linux.

Maar het boek is zeker interessant. Hij geeft in zijn boek aan hoe gesloten software de technologische ontwikkelingen belemmert en dat alleen vrije software het technologisch proces kan versnellen.

“Wikipedia and the Linux kernel are two of the best examples that free software and the free exchange of ideas can create superior things without any licensing fees. The mere existence of these gigantic products, without a gigantic company behind them, is proof that proprietary software is doomed.”

Zo zijn er veel meer programmeurs die aan vrije software werken, dan er bij Google en Microsoft samen werken. Alleen al bij Sourceforge zijn nu bijna 2 miljoen programmeurs geregistreerd. Niet allemaal even actief natuurlijk en een deel waarschijnlijk helemaal niet, maar dan nog..

Toen Linus Torvalds de code van de Linux kernel (het hart van het besturingssysteem) vrij gaf bestond die uit ongeveer 10.000 regels code. De kernel bestaat nu uit  8,000,000 regels code. In totaal is er 4.000 man-jaren aan gewerkt. Daaraan hebben 80 verschillende bedrijven meegewerkt en zo’n 3.000 programmeurs.

De Linux kernel ontwikkelt ook veel sneller dan die van Windows. Zo is er elke drie maanden is er een kernel update.

Alle veranderingen in de code worden eerst besproken via de mailinglijst van de ontwikkelaars en alleen de beste ideeen worden doorgevoerd, nadat uiteindelijk Linus zelf daar het groene licht voor geeft. De Linux kernel is dan ook volgens Keith Curtis verregaand superieur aan die van Windows.

Ook gaat hij in op de verschillen in strategie. Bij Microsoft gaan de interne discussies  bijvoorbeeld over het weglaten van bepaalde zaken uit het besturingssysteem om zoveel mogelijk mensen te dwingen om MS Office te kopen. Zo krijg je bij  Windows geen woordenboek omdat dat in MS Office zit. Bij Windows zit ook geen ontwikkelgereedschap, want dan moet men maar Visual Studio kopen. Bij vrije software wil iedereen gewoon een zo goed en compleet mogelijk product maken en gebruikers kunnen dit naar wens zoveel mogelijk aanpassen.  Met een paar muisklikken installeer je zonder kosten allerlei software waarvoor je bij gesloten software vaak honderden euro’s moet neertellen.

Bij server software moeten de gebruikers meer licenties kopen, naarmate er meer gebruikers zijn. De Linux server software is gratis te gebruiken voor alle gebruikers.

Niet alleen Microsoft moet het ontgelden, maar o.a.  ook Google vanwege de proprietaire zoektechnologie en allerlei ander geheimzinnig gedoe en Sun vanwege het veel te lang wachten met het vrij (open source) maken van de programmeertaal Java, waardoor deze taal die veel potentie had,  is verdrongen door andere talen.

Dus:

“One of the problems faced by the monopoly, as its leadership now well understands, is that any community that it can buy is weaker than the community that we have built.”
Eben Moglen

Het e-boek van Keith Curtis kun je hier gratis downloaden. Een paperback uitgave bestellen kan ook; die kost $ 17,86

12 april 2009     Vrij en Open, Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

13 reakties

 1. 1 Werner:

  Goed stukkie! Eindelijk weer ‘ns een blog. Je bent toch niet weer met roken begonnen?
  En Apple is inderdaad bepaald geen gevaar voor Microsoft. Die hebben ze helemaal in de pocket. Maar of proprietaire software ten dode is opgeschreven betwijfel ik. Door middel van die weerzinwekkende patenten kunnen ze het schrijven van programma’s domweg verbieden.

 2. 1 ikkefc3:

  Van mij mogen ze dan wel opschieten met Linux en het inhalen van Microsoft.
  Nu vind ik het nog jammer dat de desktop performance van de gemiddelde linux desktop net iets trager aanvoelt dan Windows (het tekenen van vensters, scrollen in firefox etc.),
  dat Openoffice.org er zo ouderwets uitziet (Koffice doet dit beter maar heeft nog minder functionaliteit) en functies mist (het lukt maar steeds niet om een goede trendlijn te tekenen in mijn natuurkunde huiswerk omdat er gewoon aldoor functie’s ontbraken die wel in Excel zitten).
  Dit vind ik jammer omdat Linux in cpu benchmarks aardig beter scoort dan Windows (in Ubuntu of opensuse haal ik een 20-25% hogere score dan in Windows XP). Ook vind ik het jammer dat OpenGL qua mogelijkheden achterloopt op DirectX, anders zou Linux natuurlijk het ultieme gaming platform kunnen worden.
  Ook is QT software aardig bezig met het boosten van de desktop performance met hun QT raster systeem (dat kan het tekenen met sommige drivers wel 10X versnellen alleen).

  Op sommige vlakken zijn Microsoft en Apple ook aardig bezig met een inhaalslag, bijvoorbeeld met hun appstore’s (ik heb het idee dat ze dit afgekeken hebben van pakketbeheersystemen op Linux/BSD).

  En over het kopen van closed software: een groot deel van de thuisgebruikers haalt het toch gewoon van The Piratebay o.i.d. dus de prijs maakt de gewone thuisgebruiker niet veel uit.

 3. 1 Catharina:

  @Ikke: dat Linux nog niet voor iedereen (bijvoorbeeld mensen die Windows games willen spelen) een alternatief is, doet niet af aan het feit dat het nu al voor de meeste gebruikers een veel beter alternatief zou zijn. Het is alleen de vraag wanneer mensen zich dat gaan beseffen.

  Dat Open Office er wat ouderwetser uit zou zien, neem ik bijvoorbeeld graag voor lief als ik dan maar geen last heb van virus- en spyware ellende. Ook het downloaden van software via the Pirate Bay e.d. zou ik niet graag willen verruilen voor de repository van Linux omdat dat de kans op het binnenhalen “rotzooi” nog meer vergroot. Dat ik er zeker kan zijn dat de software mij niet bespioneert en niet hoef te voldoen aan allerlei rare licentie bepalingen is voor mij ook een groot pluspunt en zo is er nog wel meer.

  Maar wat veel mensen doen is de nadelen van Windows accepteren als een gegeven en dan de nadelen van Linux gaan benadrukken in plaats van de voordelen en en dat is jammer want Linux moet het al doen zonder noemenswaardig marketingapparaat, terwijl er bij Microsoft geloof ik meer mensen met marketing bezig zijn dan met programmeren 🙂

 4. 1 ikkefc3:

  @Catharina:
  Met Openoffice.org haal je de doelgroep wel aardig naar beneden als dat de enige office suite zou zijn (je sluit dan een groot deel van de studenten/scholieren/wetenschappers uit). Als je dan ook al gamers uitsluit is dat toch wel een groot deel vind ik. Gelukkig is het ook mogelijk om Microsoft Office met Wine te draaien en ondersteund Gnummeric meer dingen als het op grafieken aankomt, zodat het toch nog goed te gebruiken is.

  Over virussen en spyware op Windows: in mijn geval valt het wel mee, of komt dat omdat ik mijn dualboot Windows partitie eigenlijk nooit gebruik om mee te internetten (eigenlijk gebruik ik Windows op mijn pc maar zelden).
  Het probleem is ook dat de meeste mensen gewoon hun werk gedaan willen hebben op de computer en EULA’s hun eigenlijk helemaal niets kan schelen (“als het echt zo erg was, dan was het allang in Kassa geweest”, “als het zo erg was, dan had de overheid er allang wat aan gedaan”).
  De “troep” die je via The Piratebay binnenhaalt valt best wel mee hoor.
  Over marketing: die paar mensen die dan aan het programmeren zijn kunnen dan wel best hard programmeren dan.
  En ik bedoel natuurlijk niet alleen Microsoft maar ook bedrijven als Adobe (ik heb nog geen goede alternatief gevonden voor Flash, Photoshop heb ik gelukkig nog nooit gebruikt dus met Gimp had ik niet zo’n moeite).
  Maar ook Apple met hun iPod’s/mac’s iPhone’s. Het is natuurlijk wel leuk dat er zoveel apparaten op vrije software draaien (BSD), maar van mij hadden ze dan wel de Apple restrictie’s en DRM weg mogen laten (in dat opzicht heb ik het idee dat dit bij Apple nog erger is dan bij Microsoft).

  Al moet ik wel zeggen dat mijn ouders nu ruim 2 jaar Ubuntu gebruiken en ze eigenlijk nooit problemen hebben (alleen met het Snelstart boekhoudprogramma dat ook niet draaide onder Wine). Het enige onderhoud wat ik doe is af en toe updates installeren en als er een nieuwe ubuntu uit is die updaten. Het grootste voordeel van Ubuntu vind ik in dat opzicht dat je bij Ubuntu makkelijker de DPI kunt instellen (In Windows gaat het er erg lelijk uitzien) zodat ze de native resolutie op hun TFT monitor kunnen gebruiken en dus niet alles “uitgerekt” hoeven te zien.

 5. 1 Catharina:

  @Ikke: Ik weet niks van trendlijnen, maar zo te zien heeft dat in Open Office 3.0 zeker de aandacht: http://wiki.services.openoffice.org/wiki/NL/NieuweVersies/3.0.

  Maar goed, dat zijn allemaal details, die de meeste mensen nooit gebruiken en als al die mensen nu eerst eens zouden overstappen, dan zou de wereld er al heel anders uitzien. Maar het betoog ging over het feit dat dat uiteindelijk toch het geval zal zijn en niet over wat er onder Windows, Mac of Linux op dit moment al dan niet werkt.

  Voor games geldt, dat zodra Linux een marktaandeel heeft van 10-20% de game ontwikkelaars wel snel gaan zorgen dat hun games native onder Linux zullen draaien, misschien niet altijd als vrije software, maar draaien zullen ze 🙂

 6. 1 reekje:

  ikkefc3: ¨En over het kopen van closed software: een groot deel van de thuisgebruikers haalt het toch gewoon van The Piratebay o.i.d. dus de prijs maakt de gewone thuisgebruiker niet veel uit.¨

  Behalve als je je aan het gebod¨Gij zult niet stelen wilt houden¨.
  Op een gegeven moment was ik toe aan een nieuwe computer, met xp, maar mijn portemonnee niet. en ik had geen zin in de boel illegaal installeren, anders had ik wel een kopietje geïnstalleerd en de meeste programma s van de twilicht gehaald. dus bleef ik een tijdje onveilig met Win 98 SE door werken (toen had ik inmiddels internet)
  Gelukkig vond ik toen Ubuntu en ben daar toen op over gestapt, eigenlijk helemaal zonder hulp.

  groetjes van reekje

 7. 1 Catharina:

  @Reekje; dank voor het idee voor weer een nieuwe blog post: https://kletskous.com/2009/04/15/vrouwen-zijn-gek-op-piraten/

 8. 1 Jan Hopmans:

  @Catharina, al denk ik dat ik het met je eens ben vind ik je standpunten ook wel een beetje zwak. Zal hier later op terug komen is hier al laat & denken gaat op het moment niet echt lekker.

  @reekje, “Gij zult niet stelen”
  Het is geen stelen, het is inbreuk op de copyright wetgeving.
  Diefstal is iets anders, dat is het wegnemen van een goed dat een ander toebehoort. Hierbij wordt alleen nooit een goed weggenomen.
  Trouwens, ten tijden van de 10geboden was de copyright wetgeving nog helemaal niet geschreven. 😉

  Sorry voor mijn zwakke argumenten, de rest komt later.

  Groeten Jan.

  p.s. leuk dat je er weer een blogpost is. Tijdje niets gezien.

 9. 1 Catharina:

  Hoi Jan, ’t zijn niet zozeer mijn standpunten, maar ’t is vooral een bespreking van de inhoud van het boek. Ik denk zelf overigens ook dat het onvermijdelijk is dat iedereen uiteindelijk vooral vrije software zal gebruiken, maar het is toch wel interessant als een voormalig Microsoft medewerker dat ook denkt.. ..

 10. 1 Jan Hopmans:

  Tja is hier al aan te merken dat wat moe ben en denken wat moeilijker gaat.
  Je standpunten zijn goed, de argumenten zijn nu even wat minder.

  Ik vondt het zelf ook wel interresant, was het boek ook al eens eerder tegengekomen, al was van het boek toen alleen een sample vrij/gratis beschikbaar. Aah ik ga wel slapen…
  Ik ben moe. T_T

 11. 1 ikkefc3:

  @Catharina:
  In de laatste versie’s van Openoffice.org hebben nog steeds niet de juiste functie’s bij de trendlijnen en ze beloven al jaren om er iets aan te doen…

  Over gaming is het grootste probleem (tenminste van wat game dev’s zeggen) dat OpenGL minder geavanceerd is dan DirectX en moeilijker te programmeren zou zijn.

  Over het overstappen: Dit lijkt een beetje te maken hebben met het Gevangenen dilemma (http://en.wikipedia.org/wiki/Prisoner%27s_dilemma). Software ontwikkelaars (en bedrijven) kiezen voor hun individueel de meest rationele keuze, terwijl het voor het totaal beter zou zijn als ze voor Linux of BSD zouden kiezen.

  Over dat een medewerker van Microsoft dat zegt: Medewerkers van Microsoft zeggen wel meer.

  Om even een quote van mijn economie leraar te plaatsen:
  “Ja, ik weet dat Microsoft een monopolie heeft. Dat is niet goed, maar ik blijft het gebruiken, want dat is wat ik gewend ben. Andere systemen zijn te ingewikkeld (pakt zijn op BSD draaiende iPod) en daarom zal ik waarschijnlijk altijd bij Microsoft blijven.”

  Waar ik me met het massaal overstappen op Linux zelf het meeste zorgen over maak (of wat problemen zou kunnen opleveren) is het graphicssysteem (Xorg etc.).
  Er zit geen acceleratie in voor bijvoorbeeld het renderen van documenten (heeft mac os x wel) en tekenen via X11 is op sommige grafische kaarten erg traag (Nokia omzeilt daarom ook X11 met hun raster systeem). Ook het resizen van vensters met een compositing window manager aan is traag (op mac os x voelt dit stukken sneller op dezelfde hardware).
  Op mijn systeem draait het redelijk goed, maar mijn systeen zal redelijk boven het gemiddelde zitten met een nVidia Geforce 8800 GT.

  @reekje:
  Over niet stelen: software is een niet-rivaliserend goed. Als ik die software download, dan gaat dat niet ten koste van anderen, want die kunnen dan nog steeds die software downloaden.
  Als je dat “stelen” noemt dan ben ik ook een dief, omdat ik nog geen dijkbelasting heb betaald en hem toch gebruik (ik maak immers “gratis” gebruik van die dijk), alleen is die dijk gefinancieerd door de overheid en die software door een bedrijf dat je wil laten geloven dat je compleet verkeerd bezig bent als je hun geen geld geeft.

 12. 1 Jan Hopmans:

  Ik weet eigenlijk niet meer wat ik hier gisteren aan toe wilde voegen. Het meeste is door ikkefc3 intussen al gezegd.

  OpenOffice is inderdaad nogal slecht, de ontwikkeling is niet hoe het zou ‘moeten’. Ze willen het teveel in de hand houden, het is niet echt ‘open’. Het loopt daarom ook ontzettend achter en de ontwikkeling zit ook geen schot in. Ook kan de financiën kan veel beter, alleen dat is bij vrijwel alle FOSS projecten. ( Scarce v.s. Infinite goods. ) Is dus denk ik niet alleen Suns probleem, al drijven zij wel StarOffice door.

  Maar goed je kan er wel voorbeelden bij blijven halen en het onderliggende probleem vergeten maar dat gaat ook niet helpen. Bij ‘linux’ vergeet men op een heleboel dingen te letten die een normaal product wel heeft. Design is het belangrijkste, maar een fatsoenlijk business model is een andere uiting. Ze hebben niet over alles nagedacht.
  Voornamelijk alleen wat een geek belangrijk vindt, er zitten teveel tegenstrijdigheden in. Er is geen ‘design’ department. Wat het ook voor doel heeft om te ontwerpen. ( denk niet alleen aan klassiek design, maar ook de interface, business design etc. ) Er is ook een angst om rigoureuze stappen te nemen. Daarom heb ik juist interresse in bijv. E17, totaal buiten de mainstream er is ook echt veel meer naar interface design gekeken. Hoe kan een gebruiker het best een interface gebruiken, leren en begrijpen en niet ‘wat is bekent’. Dat idee heb ik dan.

  Sorry niet handige post, maar geen zin om mijn best te doen even. ^^’ Als ik ergens de macht had in een project was ik het gaan uitproberen. =) Helaas heb ik nergens leiding over een project. =p

 13. 1 ikkefc3:

  Toen ik vandaag KDE 4.3 (unstable) aan het proberen was opensuse kreeg ik redelijk een Wow effect. KDE 4.3 heeft dus ondersteuning voor het zelf maken van muis gebaren (je kunt een muisgebaar laten “opnemen” en daar een actie aan vastmaken).
  Ook qua snelheid is het zeker sinds 4.1 er een stuk op vooruit gegaan. Ook het hebben van meerdere containments op verschillende virtuele desktops tezamen met nog wat kleine dingen (geen grafische glitches meer, details die het geheel “gepolijst” laten voelen). Als het net zo goed draait op een Geforce 6100 of Intel GMA 900 zou het volgens mij voor mijn school een serieuze optie zijn om rond KDE 4.3 over te stappen op Linux (Karmic Koala?).

 14. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)