Vrouwen zijn gek op piraten

Het downloaden van software of muziek zonder ervoor te betalen wordt vaak stelen of zelfs piraterij genoemd.  Deze benamingen komen van de software- en de muziekindustrie, maar ze raken natuurlijk kant nog wal. Toch zijn deze termen inmiddels helemaal ingeburgerd en daardoor lijkt het inbreken in huizen of het kapen van boten inmiddels veel minder erg..

Maar dat is natuurlijk niet zo. Iemand die software of muziek download via bijvoorbeeld The Pirate Bay maakt vaak inbreuk op het copyright van de makers. Maar de makers hebben nog steeds het eigendom en de beschikking over de software en de muziek en ze zijn dus niks kwijt.

Software en muziek zijn oneindige goederen. Door het te downloaden ontneem je het niet aan de eigenaar. Dat is heel iets anders dan wanneer iemand bijvoorbeeld je laptop of tv steelt en jij weer nieuwe moet kopen. Daarom is het ook te gek voor woorden om deze mensen dieven of piraten te noemen; ze zijn hooguit “inbreuk makers op copyright” en dat is dan ook het enige waarvoor ze wettelijk vervolgd kunnen worden.

Vandaag las ik daar een grappig/satirisch verhaal over:

Het begint met: veel van de Somalische piraten hebben inmiddels toegegeven dat ze hun carriere als internationaal misdadiger zijn begonnen met het thuis opnemen van muziek.  “Ik smaakte voor het eerst het genoegen van piraterij toen ik een bandje had gemixed voor mijn vriendinnetje in 1992 en ik zag wat voor effect piraterij op vrouwen had.. ”

Lees het vervolg hier in het Engels.. 

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)