Vind en fotografeer de dief van je laptop!

Kris Lowet van Linux Ontdekt heeft een script gemaakt (of eigenlijk aangepast)  om je laptop op te sporen als die gestolen is. Het script verraadt het interne en het externe IP-adres van degene die de laptop opstart en kan ook de ingebouwde camera opdracht geven om een foto te maken van de dief. De dief merkt hier niks van en het wordt al gedaan direct bij het opstarten, dus zonder dat er ingelogd hoeft te worden.

Je kunt het script downloaden en zelf een MySQL-database op een server zetten, waarin de gegevens worden opgeslagen of je kunt een account aanmaken bij linux-anti-theft-net. , waar je dan je gegevens kunt inzien.

Ik ga het zeker doen want mijn laptop is al eens gestolen en dat wil je liever niet meemaken..  Lijkt mij ook handig om het voortaan voor alle nieuwe laptop klanten van Mingos te doen. Het script is alleen (nog) beschikbaar voor laptops en pc’s met Linux.

15 april 2009     Ubuntu     Trackback-URL     reageer

7 reakties

 1. 1 Arie:

  ” Het script is alleen (nog) beschikbaar voor laptops en pc’s met Linux. ”
  dat is toch voldoende 🙂
  ok, een OS X versie zou ook leuk zijn.
  heb het ook net op mijn computer ge-installeerd, ziet er goed uit

 2. 1 reekje:

  cool filmpje

  groetjes van reekje

 3. 1 Werner:

  Een handige dief zal zich niet door dat scriptje laten verraden. Hij zal het onschadelijk maken voordat ie het net opgaat, maar gelukkig is niet iedere dief even slim, en het is altijd goed om extra obstacles op te werpen.

  Verder is het niet zo dat je de identiteit van de dief eenvoudig kan achterhalen zodra je zijn IP-adres weet. Daarvoor is namelijk medewerking nodig van de ISP, en het is maar de vraag of die de klantgegevens zullen afstaan aan een agent met niets meer dan een aanklacht en een in hun ogen vaag scriptje. XS4ALL bijvoorbeeld staat nooit de gegevens van hun klanten af tenzij ze er door de rechter toe gedwongen worden.

 4. 1 Henri:

  @Werner, in het artikel staat dat het direct bij het opstarten wordt uitgevoerd. Een dief kan -neem ik aan- vanaf de buitenkant niet zien dat er Linux op is geinstalleerd 🙂

 5. 1 Werner:

  Helemaal goed, Henri. En dat is dan ook precies de reden dat een slimme dief eerst kijkt of er eventueel een verklikscriptje op de gestolen laptop staat voordat ie online gaat. Dus eerst de netwerkkabel eruit trekken bijvoorbeeld, en dan pas opstarten.

 6. 1 Jan Hopmans:

  @Werner, helaas zijn de meeste dieven niet zo ‘slim’.

 7. 1 Kris Lowet:

  Hoi allen,

  Zoals Kletskous reeds aanhaalde heb ik het enkel voor Linux geschreven, simpelweg omdat ik geen andere taal beheers om het om te zetten naar OSX of Windows. Als iemand daarmee kan helpen, die mag me altijd contacteren!

  Een slimme dief zal inderdaad opstarten zonder internet. Maar ik ga ervan uit dat iemand die goederen van anderen steelt niet over deze voldoende kennis beschikt om het script op voorhand uit te schakelen.

  Het klopt inderdaad dat ISP’s de identiteit van hun klanten niet zomaar gaan vrijgeven, maar goed ook. Daarvoor is uiteraard tussenkomst van de politie en het gerecht nodig! Wanneer een systeem gestolen is lijkt het me logisch dat men dan ook aangifte bij de politie doet, zij kunnen verdere stappen ondernemen.

  Met het script ben je niet 100% zeker dat je je systeem terug in handen zal krijgen, maar het vergroot de kans.

 8. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)