Zitten we straks voor we het weten opgescheept met Acta?

Binnenkort zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement. Jammer genoeg mogen wij alleen op in Nederland geregistreerde partijen stemmen, want als dat niet zo zou zijn, dan zou mijn stem deze keer vast naar de Zweedse Piratenpartij gaan. Dezepartij groeit op het moment als kool, nu de eigenaren van The Pirate Bay zijn veroordeeld tot 1 jaar cel en miljoenenboetes.

De veroordeling van de mensen van The Pirate Bay is wellicht een voorbode van wat ons allemaal nog te wachten staat als straks  Acta (Anti-Counterfeiting Trade Agreement (anti-namaak handels verdrag) in werking treedt. Dit verdrag regelt zaken met betrekking tot intellectueel eigendom op allerlei zaken, zoals software, muziek en medicijnen.

Acta wordt in het geheim voorbereid door de VS, Japan, Europa (de Europese Commissie)  en nog een aantal landen en en ondanks twee aangenomen verzoeken van het Europees Parlement om de stukken te mogen zien, wordt dat tot op heden geweigerd.

Het initatief tot Acta  schijnt genomen te zijn op een door “The Global Business Leaders’ Alliance Against Counterfeiting (GBLAAC)” gesponsord congres en het schijnt dat deze multinationals nog steeds bij de planvorming betrokken zijn. Maar ook de meer dan 100 groeperingen die om openheid hebben gevraagd, krijgen tot nu toe 0 op het request. Sommigen zijn zelfs bang dat deze regelgeving er straks als het parlement met reces is er door de Europese Commissie doorgejast zal worden.

Gelukkig hebben we tegenwoordig Wikileaks, waar dit soort geheimzinnige documenten worden gelekt en daar staan ook een aantal Acta voorstellen stukken bij (zie ook).  The Foundation for a Free Information Infastructure (FFII)  heeft inmiddels een analyse van de stukken gedaan en daaruit blijkt dat het vrije internet inderdaad gevaar loopt.

Een aantal van de zaken waar men zich zorgen over maakt:

 • Internet Service Providers zouden verplicht kunnen worden om  alle online activiteit van hun klanten monitoren en bij herhaalde overtreding van copyright bepalingen, de accounts af te sluiten, zonder juridisch proces.
 • Peer-to-peer file sharing zou als crimineel kunnen worden bestempeld.
 • Het onthouden van goedkope generieke medicijnen aan mensen

Ook dreigt door een te brede definitie van piraterij,  het niet  vooral te gaan over criminele organisaties die op grote schaal misbruik maken van copyright, maar wordt ook de individuele burger wordt bedreigd. Dit kan vergaande gevolgen hebben voor innovatie, de vrijheid van meningsuiting, privacy, toegangt tot medicijnen, software en Internet.

Ook The Free Software Foundation roept op tot actie (US only) en alhoewel ik het op dit moment moeilijk vindt om deze zaak helemaal te overzien,  denk ik toch dat dit zeker iets om in de gaten te houden. In Europa heb ik nog niet een vergelijkbare actie kunnen vinden of het moet deze zijn, maar daar wordt de Acta zelfs niet in genoemd, al hebben ze het wel over soortgelijke maatregelen….(Update: blijkbaar gaat dat laatste initatief toch over iets anders, namelijk The Telecom Package, met kennelijk overigens deels vergelijkbare gevolgen).

Update:

Cory Doctorow heeft echt een supergoed verhaal over dit onderwerp geschreven en als we hem mogen geloven – en dat doe ik graag – hoeven we ons nergens zorgen over te maken:

Big Entertainment Industries want to party like it’s 1996! 🙂

21 april 2009     Creative Commons, Europese Politiek, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

8 reakties

 1. 1 Jan Hopmans:

  Hey, Het is al laat maar ik denk ik ga hier toch nog even op reageren. Zal een simpele reactie zijn. Heb er zelf nog niet veel op te zeggen.
  Ik kwam dit pas tegen op de voorpagina van TPB. Voor een duidelijke mening zal ik eerst meer moeten onderzoeken. Het is heel moeilijk gemaakt, ook nog nooit wat van gehoord. Dat er alleen al dingen verborgen worden is voor mij al genoeg.
  Bij je op één na laatste link waarschuwen ze je voor iets veel ergers: Van te voren bepaald welke websites je mag zien. ( KPN Actie: Nu met hyves.nl!! ) Al heb ik geen idee wat daar van zal komen.

  Je ziet dat men o.a. bijv in Australië al met Blacklists begint. (http://wikileaks.org/wiki/Leaked_Australian_blacklist_reveals_banned_sites) of bijv. in Duitsland waar het Wikileaks.de (http://wikileaks.org/wiki/Germany_deletes_WikiLeaks.de_domain_after_raid)domein offline werd gehaald. Er zijn hier nog zat voorbeelden van te noemen helaas en het komt veel dichterbij.
  ‘Piraterij’ en de ‘arme artiesten’ worden er nu door de IFPI e.d.. Zo ver voor mij bekent is de Nederlandse regering hier tegen, ivm met dat de huidige wetgeving al voor dit doel werkt & meer controle tegen de grondwet zou zijn. Geen exacte idee hiervan.

  Vrees dat inderdaad dat er wel eerst veel bewustwording moet komen om dit tegen te gaan. Nederlanders, en vooral Belgen, zijn nogal van ‘het zal wel loslopen’. Op het moment zie je dat in Zweden dus wel gebeuren. Vrijheid zijn ze langzaam maar zeker steeds aan het inperken. De ledenstijging van de PiratPartiet is nog veel erger als je in het door jou gelinkte nieuwsbericht zult zien op het moment zit men al op 36313 leden. Dit is meer als verdubbelt sinds de veroordeling. Ze zijn nu de 4e partij qua ledenaantal in Zweden. ( bronnen: http://www.piratpartiet.se/medlemsantal en https://pirateweb.net/Pages/Public/Data/MemberCountHistory.aspxhttp://www.laquadrature.net/wiki/Mobilisation_2days_to_save_am138_and_citizens_rights_in_Telecoms_Package. Het is een regelgeving die voor de rechten van eindgebruikers op het internet moet zorgen.

 2. 1 karel:

  Wat ik niet begrijp is dat er niet een (kleine) in Nederland geregistreerde partij de principes van de piratenpartij omarmt. Veel mensen vinden de verkiezingen saai, en de Europese verkiezingen helemaal. De reeds bestaande partij die met wat tam-tam zich solidair verklaart met de downloadende burger, kan vrijwel zeker op veel stemmen rekenen. Maakt je als partij in een klap actueel, populair, verbonden met het volk, enzovoort.
  Ik weet dat het nogal kort voor de verkiezingen is, maar wie durft?

 3. 1 Vincent:

  @karel – het zou me niet verbazen als er alsnog zo’n partij zou opstaan, hoewel ik niet verwacht dat dit voor de Europese verkiezingen zal zijn. Ook de Zweedse Piratenpartij heeft eerst met de Zweedse algemene verkiezingen meegedaan. De drempel is dan toch wat lager.

  Zelf zou ik overigens niet zo snel op een partij met zo weinig standpunten stemmen. Ik vind dit ook belangrijke issues, maar Europa is voor een hoop andere zaken ook erg belangrijk en die verdienen ook aandacht. Daarnaast zal een partij waar ik wel op zal stemmen ongetwijfeld ook hier iets over te zeggen hebben waar ik het mee eens ben (waarschijnlijk minder radicaal dan zo’n Piratenpartij, maar dat past zelfs wel beter bij mij).

 4. 1 Catharina:

  @Karel: is dat jouw website, want dan zou ik denken dat jij durft 🙂 Verder denk ik dat er in de bestaande politieke partijen op dit moment veel te weinig aandacht voor dit onderwerp is en waarschijnlijk is dat door kennisgebrek.

  @Vincent:
  Je hebt natuurlijk gelijk dat er veel meer dingen belangrijk zijn, maar misschien juist door de versnippering van kennis over de vele onderwerpen waar de politiek zich mee bezig moet houden, dreigt dit belangrijke onderwerp toch wel onder te sneeuwen. Net als vrije software trouwens, maar dat heeft ook raakvlakken met de zogenaamde piraterij. Veel politici denken volgens mij dat dit vooral technische en beheersmatige in plaats van politieke zaken zijn. Geloof trouwens dat er inmiddels wel een duitse afdeling is van de piratenpartij, dus misschien komt de Nederlandse er ook wel.

 5. 1 Karel:

  Nee, ik ben niet betrokken bij de Nederlandse Piratenpartij, maar ik zou serieus overwegen erop te stemmen. De Groenen (The Greens / European Free Alliance) hebben wel een campagne(tje) gevoerd tegen de industrieele lobby tegen het delen van muziek en films: http://www.iwouldntsteal.net/
  Er is hier al een kritische discussie geweest over de Groenen, maar van de grote partijen hoeven we het niet te verwachten, die hebben teveel gevestigde belangen.
  De opkomst voor de Europese verkiezingen zal wel weer laag zijn, dus als je als partij wat meer mensen kunt motiveren op je te stemmen, ben je relatief snel veel groter.

 6. 1 Catharina:

  @Karel: oh ja, dat was inderdaad een mooi filmpje, net als dit verhaal: http://www.internetevolution.com/document.asp?doc_id=175415&

 7. 1 Vincent:

  Uiteraard loop je het risico dat een belangrijk onderwerp als dit wordt ondergesneeuwd, maar helaas geldt dat voor een heleboel belangrijke onderwerpen (waarvan ik sommige nog wel belangrijker vind dan dit). 😉

  Overigens zou ik de Groenen niet al te snel bestempelen als een kleine partij: van Europa zijn ze op dit moment de vijfde, maar omdat ze van alle partijen het meest eensgezind zijn, staan ze behoorlijk sterk (afgezien van het feit dat vijfde partij nog best goed is 🙂 ).

 8. 1 Morgen beslissing in het Europees Parlement om het copyright uit te breiden naar 95 jaar – Kom nog snel in actie! | Kletskous:

  […] had ik het hier al over Europa en nu moet ik jullie er alweer mee lastig vallen, want morgen, 23 april  gaat het […]

 9. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)