Vraag de kandidaten voor het Europees Parlement om steun voor Het Vrije Software Pact

Het Vrije Software Pact is een van oorsprong Frans initiatief, waarvoor inmiddels in diverse landen campagne wordt gevoerd. De bedoeling ervan is kort gezegd om Europarlementariers steun uit te laten spreken om vrije software bij de overheid te ondersteunen en te bevorderen.  In Nederland heeft inmiddels The Free Knowledge Institute ook besloten om zich hierbij aan te sluiten.

Samen met Wouter Tebbens van The Free Knowlegdge Institute heb ik ook een Nederlandse vertaling gemaakt van The Free Software Pact en die gaat zo:

Free Software Pact

HET VRIJE SOFTWARE PACT

“Het beschermen en ontwikkelen van een “Common” (Gemeenschappelijk goed)”

Ik ben kandidaat in de verkiezingen voor het Europees Parlement van 2009

en ik onderken dat:

Het werk van Vrije Software ontwikkelaars een rol speelt in het behoud van de noodzakelijke vrijheid in het digitale tijdperk, het delen van kennis en het overbruggen van de digitale kloof. Vrije software biedt ook kansen aan iedereen en draagt bij  aan onze technologische onafhankelijkheid en concurrentiekracht in Nederland en in Europa.

Vrije software een gemeenschappelijk goed is, dat beschermd en ontwikkeld dient te worden. Het zijn bestaan dankt aan het recht van de maker om de software met de broncode vrij te geven en  aan iedereen het recht te geven om de software te gebruiken, kopieren, ontwikkelen en te verspreiden in zijn originele of gewijzigde vorm.

Daarom zal ik:

Alle overheidsinstellingen, semi-overheden en met belastinggeld gefinancierde instellingen, aanmoedigen om de voorkeur te geven aan Vrije Software en open standaarden bij kun keuzes, aanschaf of eigen ontwikkeling van software. Mij sterk maken voor makers van Vrije Software en rechten van gebruikers, met name door het eisen van veranderingen in wetsteksten of andere legale teksten die deze rechten ondermijnen of beperken en tegen stemmen tegen ieder wettelijke verandering die dat soort consequenties zou hebben.

Wat jij kunt doen:

Het is kort dag, maar ik probeer wel om nog een aantal Europarlementariers te bereiken om te vragen of ze het liefst nog voor de verkiezingen deze oproep willen ondertekenen. Jij kunt dat natuurlijk ook doen.  Je kunt de oproep hier in pdf en odt-formaat downloaden en mailen naar kandidaten naar keuze.. 

Voor het gemak hierbij nog een tekst die je zou kunnen gebruiken in je mail:

“Beste… ,
Kort dag, maar ik hoop dat je, het liefst nog voor de verkiezingen gehoor kan geven aan deze oproep om het Free Software Pact te ondertekenen:

http://www.freesoftwarepact.eu/

Het gaat kort gezegd om ondersteuning en bevordering van overheidsbeleid op het gebied van vrije software. De oproep is een Frans initiatief, maar loopt inmiddels in meerdere Europese landen. In Nederland wordt de campagne ondersteund door het Free Knowledge Institute: http://freeknowledge.eu/free-software-pact-initiative

De in het Nederlands vertaalde oproep is als bijlage bijgevoegd en kun je, na ondertekening per fax, email of post terugsturen. De instructies en adressen staan in de oproep.

Met vriendelijke groet succes bij de verkiezingen!

Je naam:

ps. een oproep kan natuurlijk ook door andere fractieleden worden ondertekend, dus als je deze door zou willen sturen, dan alvast mijn hartelijke dank.”

Tot slot:

Al 167 leden van de in totaal 785 leden hebben inmiddels getekend!

9 reakties

 1. 1 tom:

  Doe mee !.

 2. 1 tom:

  http://www.friedabrepoels.eu/
  Hierboven de kandidaat waar het naar toe gestuurd is.

 3. 1 Catharina:

  Ik heb het inmiddels naar Kathalijne Buitenweg (Groen Links), Sophie in’t Veld (D’66) en Reinder Rustema van Newropeans gestuurd. Reinder heeft op zijn website al steun betuigd:
  http://rustema.nl/internet.html

 4. 1 Eva Quirinius:

  @Catharina: heel goed! Ik had ReindeR vandaag ook al gemaild.

  We kunnen gaan stemmen!

 5. 1 Eva Quirinius:

  PS: Dennis de Jong (SP) heeft ook getekend. Zie mijn blog http://eva-quirinius.blogspot.com/2009/06/nieuw-op-het-verkiezingsprogram-europe.html

  En een vraagje: is je blog getriggerd door mijn commentaar hier: https://kletskous.com/2009/05/18/europarlementariers-kunnen-autos-kopen-met-fikse-korting/#comment-27267 ?

 6. 1 Eva Quirinius:

  Update: http://www.freesoftwarepact.eu/signatories bevat nu:

  The Netherlands

  * Dennis De Jong (02 June)
  * Niels JONGERIUS (27 May)
  * Niels van den Berge (03 June)
  * ReindeR Rustema (03 June)

 7. 1 Catharina:

  @Eva: Ik had de actie wel eerder gezien, maar hoopte eigenlijk dat een of andere organisatie het wel op zou pakken, maar door jouw opmerking werd ik er weer aan herinnerd en ben ik toch maar in actie gekomen 🙂
  Gaat goed zo; ik had inderdaad bericht van GL dat Niels van den Berge ook ging tekenen. Kathalijne Buitenweg zit in het buitenland, maar dat zal ook wel goedkomen.

 8. 1 Catharina:

  He Eva, da’s wel raar want ik zie die laatste twee er nu niet meer tussen staan..

 9. 1 Catharina:

  Oh, nu weer wel 🙂

 10. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)