5 redenen om vandaag wel te stemmen voor het Europees Parlement

Veel mensen zien er het nut niet van in om te gaan stemmen voor het Europees Parlement, zeker nu de Grondwet er door Balkenende en consorten erdoor is gefrutseld, zonder een hernieuwd referendum. Ik ga wel en ik zal hier uitleggen waarom:

 1. Minder dan 100 jaar geleden hadden we helemaal geen kiesrecht. De dienst werd voor die tijd volledig uitgemaakt door een kleine elite. Na een lange en moeilijke strijd, kregen mannen in 1917 het algemeen kiesrecht, vrouwen pas twee jaar later.
 2. Europa krijgt steeds meer invloed, of we dat nu leuk vinden of niet.
 3. Ik heb niet de illusie dat mijn stem veel uitmaakt, maar het kiesrecht is volgens mij een van de weinige wegen om tot verandering te komen.
 4. Verandering is nodig, wat mij betreft vooral op het gebied van vrijheidsbeperking en privacy, openheid, milieubeleid, drugsbeleid, graai-cultuur of het doorgeschoten kapitalisme, ontwikkelingssamenwerking en het democratisch gehalte van de Europese politiek en dit zijn allemaal onderwerpen waar het Europees Parlement zich mee bemoeit.
 5. Ik ben me bewust van de gebreken van het democratisch systeem, zoals we dat hier kennen en zeker dat van het Europese systeem, maar met het verkwanselen van ons stemrecht, zal er zeker nooit iets veranderen.

Tot zover mijn belangrijkste redenen. Wat zijn die van jou om vandaag al dan niet de gang naar de stembus te maken?

En voor degenen die wel willen, maar nog niet weten waarop, volgt hier een stapel stemwijzers:

Stemwijzer EenVandaag | Stemwijzer IPP | Stemmen tracker Europees Parlement | EU profiler | Kieswijzer Europa | Ik kies wijzer | De groene kieswijzer |

3 juni 2009     Europese Politiek, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

4 reakties

 1. 1 Ronald:

  Punt 5!

 2. 1 Vincent:

  Ha, ik heb al zeer uitgebreid opgeschreven waarom ik wel ga stemmen en waarom ik ga stemmen waarop ik ga stemmen, en in de vlucht leg ik ook nog een beetje uit hoe de EU werkt šŸ˜‰

  Hoe dan ook, het is het eerste beetje echt content op mijn site, en er is veel te veel tijd in gaan zitten, dus lees het vooral nog even door voor je gaat stemmen (of als je nog twijfelt of je gaat stemmen): http://vinnl.nl/essays/ep09/verkiezingen

 3. 1 Willem:

  Ik had wel willen stemmen, maar ik ontdekte net op tijd dat je dit keer je Ausweiss mee moest nemen. En mijn Ausweiss is eind vorig jaar verlopen ……

 4. 1 Catharina:

  @Vincent: heel goed verhaal en ik heb toch ook maar weer op Groen Links gesteld, alhoewel ik deze keer sterk heb getwijfeld om deze keer op Newropians te stemmen, vooral vanwege hun focus op privacy en digitale rechten.
  @Willem: bah, wat een schande! Ik moest me ook voor het eerst legitimeren op het stembureau en kwam daar ook pas een paar dagen geleden achter.

 5. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)