Oudste inwoonster van Hoorn mag niet stemmen, Vlietpop verboden en wat mag er dan nog wel?

Ik ben geen anarchist, maar ik krijg wel steeds meer zin om er een te worden, want waar het heen moet met ons systeem vraag ik mij onderhand wel af.

Sinds gisteren moesten we ons ineens legitimeren op het stembureau met een geldig legitimatiebewijs. Toevallig had ik dat een paar dagen gelezen ergens gelezen, maar ik kan me voorstellen dat het voor veel mensen uit de lucht kwam vallen. Zo ook voor een 103-jarige mevrouw uit Hoorn. Haar legitimatiebewijs was verlopen en daarop werd ze door de mensen van het  stembureau geweigerd. Zelfs toen ze nog een keer terug kwam met een foto van haar en de burgemeester werd ze weer geweigerd.  En dat gewoon op haar eigen stembureau, waar ze al jaren komt. “Dat noemen ze dan een democratie”,  was haar commentaar…

Ook las ik gisteren in de krant dat het Vlietpop, een festival wat hier al tien jaar in de buurt van Medemblik wordt gehouden dit jaar niet meer door kan gaan. De initatiefnemers – de band Dou Grend und Von Velsen en de Nozem –  kan domweg niet meer aan de vele regeltjes voldoen en gooit het bijltje er daarom maar bij neer. Ik woon hier nog niet lang en ken het festival niet, maar het klonk leuk. Wat bandjes op een drijvend podium en mensen die er naar toe komen op alles wat kan varen.. . Gewoon op een zondagmiddag en toegang gratis.

Er schijnt nooit iets vervelends gebeurd te zijn en na de tijd ruimde de organisatie altijd weer netjes op, maar nee nu moesten er ineens professionele beveiligers worden ingehuurd, waar de  organisatie bovendien bootjes voor beschikbaar zouden moeten stellen. De politie had bovendien aangegeven dat ze streng zouden gaan controleren op vaarbewijzen, de kwaliteit van de bootjes en alcoholgebruik en de organisatie moest flyeren en tijdens het festival voorturend omroepen om mensen te waarschuwen tegen drankmisbruik..

Vanzelfsprekend had de organisatie hier helemaal geen zin meer en en dat betekent dus de ondergang van een tien jaar geleden spontaan ontstane traditie.

http://www.youtube.com/watch?v=EsOIqEW08xk&feature=related

Als ik dit soort dingen hoor en lees, dan word ik sacherijnig en opstandig. Waarom moet dit ooit redelijk vrije land worden verpest door regels, regelneven en mierenneukers? En waar gaat het heen, want er gaat eigenlijk nooit een regeltje af en er komen er alleen maar meer bij. Hoeveel politie is er nodig om ons te controleren en wat mogen we straks nog wel?

In je blote kont door je eigen huis lopen? Vergeet het maar, vandaag zag ik dat een rechter een man heeft veroordeeld, die al drie keer door zijn buren was betrapt op het bloot rondlopen in zijn eigen huis!

5 juni 2009     Politiek, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

10 reakties

 1. 1 Vincent:

  In Culemborg is er een tijd geleden iemand veroordeeld omdat die persoon ’s ochtends, langs een weg waar veel scholieren rond die tijd naar school reden, voor het raam van zijn huis duidelijk zichtbaar (met het licht aan, stak nogal duidelijk af) naakt rondliep. Ik kan me voorstellen dat dit geen prettig gezicht is. Op dezelfde manier kan ik me goed voorstellen dat zijn buren het niet op prijs stelden hem telkens naakt te moeten zien.

  Overigens, voordat ik ging stemmen was er ook een ouder echtpaar dat ging stemmen, en zij had haar ID niet mee. Gelukkig had hij dat wel, zodat zij hem ter plekke kon machtigen voor haar te stemmen. Ik weet niet zozeer wat ik ervan moet vinden, ik denk dat de commotie eromheen wel ophoudt als het eenmaal een gewoonte is geworden.

 2. 1 Jan Stedehouder:

  Nederland is ook veel te lang het land van het ‘gedogen’ geweest. Complexe, niet te controleren regels en dan vervolgens maar door de vingers blijven zien. Dat schept ook geen duidelijkheid, misschien eerder ruimte voor willekeur.

  Enne… het echte anarchisme is ook niet makkelijk. Wel sociaal 😉

 3. 1 Catharina:

  @Vincent: dat iets voor sommigen geen prettig gezicht is, kan best zo zijn, maar om nu een boete te gaan geven voor alles wat anderen geen prettig gezicht vinden in jouw huis… Straks mag een naaktschilderij ook niet meer in het zicht hangen..
  Dat van zo’n stembureau vind ik ook belachelijk. Meestal zitten er jarenlang dezelfde mensen op het stembureau en die kennen de stemmers wel, zeker zo’n mevrouw die het al 103 jaar uit houdt. Dus als je iemand herkent, waarom zou die zich dan nog een keer moeten legitimeren? Je kunt dan met argumenten komen als willekeur en iedereen gelijk behandelen, maar ik vind dat in dit geval menselijkheid had moeten voorgaan, zeker nu het ging om een maatregel waarvan heel veel mensen niet wisten dat die was ingevoerd.
  @Jan: ja maar zou dan een logischer oplossing niet zijn om eens goed naar het regelwoud te kijken en dan alleen de hoogst noodzakelijke over te houden en die dan te handhaven?

 4. 1 richard:

  Rules???,

  I regard them as guidelines,

  sweethearts…..

  Richard

 5. 1 Arie:

  legitimatiebewijs is tegenwoordig verplicht op straat, dus ook als je naar het stemburo gaat. ik zie het probleem dus niet

 6. 1 Vincent:

  Behalve natuurlijk dat wat mij betreft het je moeten legitimeren op straat ook nergens voor nodig is 😉

 7. 1 reekje:

  Wat een pokke zooi!
  Nederland heeft zeven dikke boeken van die regels en er komen er steeds bij, en dan zijn ze ook vaak nog onduidelijk. Soms moet je kamerstukken gaan lezen om ze te berijpen, of er juristen mee lastigvallen.
  Het oude Israel had er maar 600, dat is nog eens de helft van een van die dikke pillen van Nederland. En het waren duidelijke wetten. Zo van: niet stelen, niet liegen, niet moorden je medemens geen nadeel berokkenen en zo voort.

  groetjes van reekje

 8. 1 Eva Quirinius:

  Zoals Arie zegt: geldig id/legitimatie moet je verplicht bij je hebben in NL. Dus als die mevrouw dat niet had, dan had ze sowieso al een nieuwe moeten kopen op het gemeentehuis. En: natuurlijk wel bij het gemeentehuis zeggen “ik kom een nieuwe ID-kaart KOPEN”: daarmee krijg je de ambtenaren vaak op de kast.

  Het verdwijnen van Vlietpop door extra maar onnodige regels is wel triest.

 9. 1 Catharina:

  @Arie en Eva: in Nederland geldt geen draagplicht, alleen een toonplicht (wat voor dit geval niks uitmaakt) maar wat wel betekent dat de politie je niet zonder aanleiding, mag vragen om identificatie. Zolang je dus niks tegen de wet doet of verdacht gedrag vertoond. hoef je geen ID bij je te hebben.

  Verder kwam ik deze website tegen: http://www.id-nee.nl/documentatie/acties/17-stop-id-plicht-stemgerechtigden.html waar beweerd wordt dat de identificatieplicht op het stembureau tegen de wet is en de verkiezingen derhalve ongeldig zouden zijn..
  @Richard en Reekje: Agreed/Eens!

 10. 1 wxanl:

  Je mag in Nederland zoveel naakt rondlopen in je eigen huis als je wilt zolang het niet van buiten zichtbaar is.

  Dat is ook vrij logisch. Niet iedereen heeft behoefte om nietsvermoedend langs een huis te lopen en allerlei jonge of oude geslachtsdelen onverwachts voor zijn neus te hebben.

  Prima regeling toch ?

 11. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)