Goed nieuws voor criminelen – de nieuwe paspoort wet is er door!

Vandaag mooi nieuws voor criminelen. Ook de Eerste Kamer heeft vandaag voor het nieuwe bio-metrische paspoort gestemd en vanaf eind september is iedereen verplicht om vingerafdrukken te laten maken bij het aanvragen van een paspoort.  De vingerafdrukken zullen niet alleen gebruikt worden ter identificatie,  maar Nederland gaat weer eens veel verder dan uit Europese regelgeving voortvloeit en heeft besloten om de afdrukken ook maar meteen op te slaan in een centrale database en ze te gebruiken voor opsporing, net als overigens onze gezichtsscan.

Zo’n  centrale database is natuurlijk een ideaal doelwit voor computer criminelen (crackers) om daarmee identiteitsfraude te kunnen plegen. In Duitsland is de vingerafdruk verplichting helemaal van de baan nadat het de Chaos Computerclub gelukt was om vingerafdrukken van de verantwoordelijke Minister te verzamelen, simpel via een glas waar hij uit gedronken had  en deze te publiceren op het Internet.  In zo’n geval schijnt het ook een fluitje van een cent te zijn om iemand’s vingeradrukken achter te laten op een crime scene en de Chaos Computerclub legt dat hier op haar website duidelijk uit. . Maar de Nederlandse politiek doet weer eens net alsof hun neus bloedt en gaat lekker door op deze heilloze weg.

We moeten dan ook niet gek opkijken dat er binnenkort ineens veel meer onschuldigen voor de rechter staan, verdacht van ernstige misdrijven, terwijl de echte dader vrijuit gaat.  Voor wat het er nog toe doet: alleen Groen Links, de SP en D’66 hebben in de Eerste Kamer tegengestemd.

Mijn paspoort was verlopen en ik heb vandaag een nieuw aangevraagd en raad iedereen aan om voor 21 september ook een nieuw paspoort en /of ID-kaart aan te vragen, dan blijft je dit in ieder geval nog 5 jaar bespaart.

Meer leesvoer:

Overzicht op het weblog Sargasso van alle pricacy schendingen tot nu toe. 

Dossier Vingerafdrukken van de Stichting Vrijbit

Ter afsluiting dan nog maar iets vrolijks:

Ik had nog foto’s maar Thierry niet en dus gingen we eerst even langs de plaatselijke fotograaf en je mag dus tegenwoordig ook al niet eens meer lachen op de pasfoto omdat die stomme software dan niet in staat is om je gezicht te herkennen; maar deze fotograaf bood vriendelijk aan om naast de “verplichte” foto’s er ook nog een aantal extra te maken met lach 🙂

10 juni 2009     Europese Politiek, Politiek, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

6 reakties

 1. 1 Vincent:

  D66 mag er dan zo prat op gaan privacy belangrijk te vinden, maar je moet er wel even bij stilstaan dat het voorstel hiervoor kwam van toenmalig minister Alexander Pechtold (D66). Zucht.

 2. 1 Catharina:

  Inderdaad, wie D66 nog snapt mag het zeggen.

 3. 1 Arie:

  dus is iedereen tegen woordig een verdachte. normaal gesproken worden er in een rechtstaat pas vingerafdrukken genomen wanneer je ergens van verdacht wordt.
  had nederland trouwens vroeger niet altijd zoveel commentaar op zogenaamd foute landen? nederland is ondertussen heel wat fouter dan al die andere landen bij elkaar

 4. 1 JJ:

  De perfecte administratie van de Nederlanders hielp de Duitsers in tijdens de tweede wereld oorlog om bijna alle Joden in Nederland op te pakken. Wat gebeurt er met onze gegevens als er weer zo iets gebeurt? Wat is de ware rede van onze regering om zo iets in te voeren? Het verbaast mij niet wanneer onze regering een geheime agenda heeft!!

 5. 1 diederik.nl » Blog Archive » Privacy en recht:

  […] ben ik, vanwege de aanpassing op de Paspoortwet, met Essebes naar het stadhuis geweest om een nieuwe paspoort en ID-Kaart aan te vragen. Een leuke […]

 6. 1 Het Nieuwe Rijk: Stop de opslag van vingerafdrukken! | Kletskous:

  […] Heb het er al eerder hier over dit onderwerp gehad; een onzalig en zeer gevaarlijk plan. […]

 7. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)