Transparante Zaken gelanceerd – Doe jij ook mee?

Tijdens de benefiet bijeenkomst gisteren op de NDSM-werf is de website Transparante Zaken gelanceerd, een initatief van Brenno de Winter en Jan Stedehouder, met als motto:  “Geen achterkamers, maar glazen deuren”.

Het initatief wil een brug slaan tussen allerlei landelijke, regionale en lokale initatieven op het gebied van “open”, o.a. open source, open standaarden, open content, open access, etc.

Wat kunnen we verwachten:

 • Wekelijks Ambtsbericht: een overzicht van nieuws en trends in de open wereld.
 • Openbaarheid van Bestuur: Hoe staat het met de verschillende verzoeken in het kader van de Wet Openbaarheid van Bestuur.
 • Persoonlijke Beleidsopvatting: De plaats voor de eigenwijze, kritische, genuanceerde (of minder genuanceerde) mening. Denk aan columns, opiniestukken etc.
 • Interdepartementaal Overleg:ondersteuning, contact en kruisbestuiving tussen de verschillende initatieven in Nederland op het gebied van open, met o.a. een evenementen agenda.
 • Commissie Stiekem: onthullingen van wat eigenlijk open en transparant zou moeten plaats vinden.

En nog meer, maar dat komt vanzelf..

Ik zie het wel zitten met Transparante Zaken; zeker als het er daadwerkelijk in slaagt om al die initiatieven die er al zijn op dit gebied samen te brengen, het niet nog een bureaucratische organisatie wordt en mensen actief deel gaan nemen om samen te zorgen voor de openheid die nodig is. De bijeenkomst zelf was verder vooral gericht op openheid vanuit het bestuur/politiek omdat die helaas nu soms nog moet worden afgedwongen via de rechter, ook al hebben we een Wet Openbaarheid van Bestuur. Maar uiteindelijk gaat het om meer openheid in de hele samenleving via  het delen van informatie, kennis en cultuur om daarmee samen verder te komen.

Tijdens de bijeenkomst moest ik denken aan een presentatie die ik net had gezien van Seth Godin, die gaat over “Tribes”. Stammen dus, die samen aan de slag gaan met gezamenlijke doelen.  Ik heb lang gedacht dat als je iets voor elkaar wilt krijgen, je je dan vooral op de politiek moet richten, maar daar kom ik langzaam, maar zeker van terug.  Als we iets voor elkaar willen krijgen, dan moeten we dat vooral samen doen. Ook zijn we veel te afhankelijk geworden van grote bedrijven die wel voor ons bedenken wat wij nodig hebben. Maar eigenlijk weten wij dat zelf toch veel beter?  Vandaar dan ook “Tribes”:

Waar is Transparante Zaken nu te bereiken?

Op: http://www.transparantezaken.nl en via

Twitter: http://twitter.com/transparantezaken

Identi.ca:  http://identi.ca/transparantezaken

Linkedin: Transparante Zaken

Boek Seth Godin:

Tribes
Tribes
Seth Godin

11 juni 2009     Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

6 reakties

 1. 1 Werner:

  Transperantie lijkt me nu typisch iets wat je niet kan afdwingen. Je kunt mensen nu eenmaal niet verbieden om elkaar op een onopvallende plek te ontmoeten. Als Johan de Boer en Jan de Vries een prive-ontmoeting afspreken, mogen Jan Pieter Balkenende en Nicolas Sarkozy dat dan misschien ook? Van mij wel.

 2. 1 Thierry:

  @ Werner:

  Het verschil is alleen dat Jan Peter bij ons in dienst is en wij dus graag willen weten of hij zijn werk wel goed doet.

 3. 1 Werner:

  Da’s waar, maar zelfs Jan Peter is niet 24 uur per dag bij ons in dienst. Mag hij dan op een vrije avond Nicolas Sarkozy bij hem thuis ontvangen? Van mij nog steeds.

 4. 1 Thierry:

  Kun jij je voorstellen dat Sarkozy Jan Peter ook buiten werktijden wil zien? Ik eerlijk gezegd niet 🙂

 5. 1 Jan Hopmans:

  Thierry dat leek mij dus ook al een reactie. 😛

  Al die meetings zijn trouwens ook al weken van te voren in scene gezet, denk je nou werkelijk dat er op die meetings zo heel veel word besproken? 😛
  G8 top is ook een lachertje. Dat van die G8 top weet ik toevallig via inside information. (A)

 6. 1 Jan Hopmans:

  Trouwens dat gedeelte in het filmpje over de dingen van het moment totaal anders maken, vind ik best wel op mezelf slaan eigenlijk. ^^’ Het is constant dat ik mezelf aan de huidige status quo erger… x’D

  Het is ook iets wat ik juist ‘later’ wil gaan doen. Als beroep, als hoofd- of als bijzaak, zoiets bereiken lijkt me erg leuk.

 7. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)