Google: een open source wolf in schaapskleren?

Google gaat nu naast de browser Chrome ook een besturingssysteem ontwikkelen, Chrome OS, in eerste instantie voor de netbook markt. Het systeem zal gebaseerd worden op Linux en Google stelt op zijn blog dan ook de open source wereld nodig te zullen hebben bij de ontwikkeling ervan.

De vraag is of de open source wereld zal staan te springen om Google hierbij te helpen.  Voor wat betreft open source heeft Google twee gezichten.  De browser Chrome is niet open source en er is zelfs nog niet eens een Linux versie voor beschikbaar. Wel is er een project gestart om een open source browser onder de naam Chromium te ontwikkelen. Chromium is dus wel open source, maar er zijn maar liefst dertien verschillende licenties op van toepassing… Een juridisch wespennest en daarom eigenlijk ongeschikt voor hergebruik.

Van Google is ook bekent dat ze het niet zoveel op hebben met privacy van gebruikers; iets wat in open source kringen over het algemeen wel belangrijk wordt geacht. Verder is Google een megabedrijf en een machtsfactor van betekenis op het web via het vrijwel monopolie van de zoekmachine van Google. Daarom is het voor mij nog de vraag of open source ontwikkelaars zin hebben om voor nop voor ze aan de slag te gaan en niet liever hun tijd en energie aan andere Linux distro’s besteden, zoals Debian, Ubuntu of Mandriva.

Aan de andere kant kan Google natuurlijk ook een groot aantal ontwikkelaars gewoon gaan betalen of met andere incentives gaan werken.

Google hanteert in ieder geval een heel wat slimmere strategie als Microsoft op het gebied van open source. Zo hebben ze een alternatief voor Sourceforge neergezet, waar ontwikkelaars hun code kunnen delen en mensen open source software kunnen downloaden, ze organiseren jaarlijks de Google Summer of Code, waarbij studenten worden betaald om code te schrijven voor verschillende open source programma’s en opvallend is dat het aantal studenten dit jaar is uitgebreid van 400 naar 1000.  Ook heeft Google zelf veel code ontwikkeld en die open source gemaakt.

Afwachten dus maar.  Wie weet kan een Google de overstap voor mensen naar een  open source besturingssysteem gemakkelijker maken.  Kan maar zo zijn dat fabrikanten straks in de rij staan om hun computers uit te rusten met Google Chrome OS, als alternatief voor Windows.  Dat zou in ieder geval goed nieuws zijn voor Gnu/Linux,  want dan zouden diezelfde fabrikanten in ieder geval ook zelf fatsoenlijke drivers voor Linux systemen gaan aanleveren.

8 juli 2009     Ubuntu, Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

13 reakties

 1. 1 Vincent:

  Zelf heb ik ook het nodige wantrouwen richting Google, maar hier staan gewoon een paar onjuistheden. Chrome is niet open source maar is eigenlijk hetzelfde als Chromium, met een ander logo. Mozilla heeft nu al geprofiteerd van deze open code. De verschillende licenties hebben voor zover ik kan zien vooral betrekking op bestaande open source projecten die ze gebruiken (zoals WebKit) – als je Ubuntu downloadt heb je al met evenzoveel licenties te maken. Zo’n wespennest is het nou ook weer niet.

  Daarnaast ben ik benieuwd waar je vandaan haalt dat Google niet zoveel op heeft met privacy. Voor zover ik heb ervaren tot nu toe heeft Google mijn gegevens redelijk goed beschermd (af en toe maken ze wel een foutje met uitlekkende gegevens maar het betreft dan wel altijd een fout, die ze snel herstellen). Het grootste probleem is vooral dat zo veel gegevens in handen zijn van één bedrijf, Google. Dat vind ik persoonlijk ook erg vervelend maar ik neem het op de koop toe omdat Google wel vaak de beste producten levert.

  Ik persoonlijk kan me goed voorstellen dat open source ontwikkelaars best zin hebben mee te helpen, omdat dit project het gewicht van Google achter zich heeft. Dat feit alleen al geeft dit project heel veel kans van slagen, omdat Google het waarschijnlijk wel voor elkaar kan krijgen dat Chrome OS voorgeinstalleerd wordt op netbooks. Als ze daarbij een open ontwikkelingsmodel hanteren, des te beter 🙂

 2. 1 akjssdk:

  Google Chrome is wel beschikbaar voor linux, deze versie is nog wel in alpha.

 3. 1 Catharina:

  Ik zeg ook niet dat Chrome en Chromium niet hetzelfde zijn, maar dat hoeft niet zo te blijven. Het enige wat ik zeg is dat Chrome niet open source is en ik weet ook niet wat de redenen zijn van Google om die niet open source te maken, maar die zullen er ongetwijfeld zijn.

  Heb je de privacy policy van Google dan wel eens gelezen? http://www.google.com/intl/nl/privacypolicy.html

  Ik noem maar wat:
  We kunnen de gegevens die u voor uw account verstrekt, combineren met gegevens van andere Google-services of van derden om u beter van dienst te kunnen zijn en de kwaliteit van onze services te verbeteren. Voor bepaalde services heeft u de mogelijkheid om aan te geven dat u niet wilt dat dergelijke gegevens worden gecombineerd.

  Gelieerde Google-services op andere sites: we bieden een aantal van onze services aan in samenwerking met andere websites. persoonsgegevens die u verstrekt aan die sites, worden mogelijk naar Google verzonden zodat u de service kunt gebruiken.

  Ook bewaren ze de zoekgegevens anderhalf jaar.

 4. 1 Vincent:

  Die eerste alinea heeft te maken met het probleem dat ik al noemde, nml. dat Google zo’n groot bedrijf is en zo dus wel een erg gedetailleerd beeld van je heeft. Dat ze die gegevens echter intern gebruikt is echter niet verrassend noch geeft het aan dat ze het niet zo nauw nemen met je privacy.

  En die tweede alinea heeft daar eigenlijk ook betrekking op: Google is zo groot dat ze ook op andere sites (via AdWords, Analytics e.d.) je kunnen volgen. Ongelukkig maar niet onzorgvuldig.

  Vooruit, dat ze de zoekgegevens zo lang bewaren is zeker niet prettig, maar ik verwacht niet dat dat voor veel open source-ontwikkelaars een reden zal zijn niet bij te dragen aan de ontwikkeling.

  Voor mij als potentiele gebruiker is het zeker wel een overweging, want hoeveel weet Google van mij als ze ook nog mijn besturingssysteem leveren. Maar goed, dat besturingssysteem zou wel gewoon open source worden, dus waarschijnlijk zal ik ook van leuke features gebruik kunnen maken zonder me nog verder aan Google over te leveren.

  Wat dat betreft bevalt Chromium me nu ook nog prima, in dat het me toestaat me zo min mogelijk door Google te laten volgen via die browser.

 5. 1 Ubuntu Demon:

  Ervan uitgaande dat Chrome OS helemaal open source wordt en voor zover mogelijk gebruik maakt van open standaarden (dit is het geval voor zover we weten) :

  1) alle besturingssystemen die zover mogelijk gebruik maken van open standaarden en een significant marktaandeel van MS Windows afsnoepen zorgen voor een gezondere (OS) markt en daarmee voor meer gebruik van open standaarden.
  2) als een browser die zover mogelijk gebruik maakt van open standaarden een significant marktaandeel van MS IE afsnoept zorgt dit voor een gezondere (browser) markt en daarmee voor meer gebruik van open standaarden. (alle niet MS-windows besturingssystemen worden geleverd zonder MS IE)
  3) als een OEM een netbook of pc verkoopt met daarop een Linux distributie (en netjes met de community omgaat) dan is er een goede kans dat de drivers van de chips van deze machine beter worden voor alle Linux distributies
  4) als een Linux distributie een significant marktaandeel van MS Windows afsnoept en gebruikers enthousiast zijn dan zorgt dit ervoor dat gebruikers elkaar enthousiast maken wat voor een nog gezondere (OS) markt zorgt. Bovendien is er een kans dat gebruikers meer open staan voor Linux en open source in het algemeen.

  En dit allemaal zonder dat ik een inhoudelijke mening heb gevormd over Chrome OS omdat het daar nog te vroeg voor is. Maar waarschijnlijk blijf ik gewoon lekker Ubuntu gebruiken op mijn pc’s aangezien ik de indruk heb dat Chrome OS wat beperkter wordt aangezien het helemaal gericht is op het gebruik van een browser.

  enigszins offtopic : wat telefonie betreft zou ik het liefste een een volwassen openmoko (GTA4?) met 3G hebben. Maar openmoko heeft nog geen volwassen hardware met 3G ondersteuning dus ga ik waarschijnlijk in de tussentijd voor een meer gesloten telefoon met Android erop. Dit is al een stuk opener dan een volledig gesloten telefoon.

 6. 1 pablo:

  Ik ben het helemaal eens met de teneur van je artikel. Het is nog normaal Google te naief te zien als een medestander. Sinds ik de Tegenlicht documentaire over Google zag, voel ik me zeer ongemakkelijk bij de macht, die intussen bij Google geconcentreerd ligt. Kijk nog eens hier: http://www.vpro.nl/programma/tegenlicht/afleveringen/27988731/ Alleen al door de controle over het zoek/vind gebeuren (voorbeeld: meewerken aan Chinese censuur), maar om veel meer redenen. Het centrale probleem is dat Google een te grote speler is en een te grote macht heeft in het hele internet/computer gebeuren. Internet biedt juist ontzettende kansen tot decentralisatie van macht en informatie. Ik heb de tijd nog meegemaakt dat internet niet stijf stond van de commercie en nog niet iedereen daar een graantje van wou meepikken. En hoewel de tekst ads van Google veel minder opdringerig zijn dat de flash, wordt je wel totaal gemonitord als consument. En tuurlijk is Adblock Plus een oplossing en eventueel nog verdergaande add ons in Firefox, maar feit is dat we een glazen mens zijn geworden. Wat we in de 90-er jaren nog een horrorscenario vonden wat betreft invasie van onze privacy, is intussen dagelijkse realiteit en iedereen vertrouwt er op dat het geen ernstige consequenties zal hebben (vergelijk het ongegronde vertrouwen in de bankwereld). Tegelijk hebben we nauwelijks inzicht wat er met al die data die Google over ons verzamelt gebeurt. In deze verslechtering speelt Google een centrale rol. Als Google een grote speler wordt in het OS gebeuren zal daar zeker ook weer een prijs voor moeten worden betaald, niet bij aanschaf maar bij gebruik in de vorm van verdere informatie over ons die voor hen beschikbaar komt. We moeten dat gewoon niet willen; het maakt ons als individu heel kwetsbaar.

  Als we de geest van de vrije software gedachte koesteren gaat het om zelf controle houden, transparantie van wat er gebeurt, en vooral computeren als doel op zichzelf, voor de functionaliteit die jij als gebruiker wilt en niet als pionnetje in een af ander global business plan.

 7. 1 Ubuntu Demon:

  Ik ben ook een groot voorstander van privacy. Op dit moment verzamelt Google ook allemaal informatie van Google gebruikers dus in dat opzicht verandert er niet veel. Het maakt wat betreft privacy gerelateerde bezwaren niet veel uit of mensen Google diensten gebruiken vanaf Firefox op Ubuntu gebruiken, vanaf MS IE op Windows of vanaf Google Chrome (OS).

  Je kunt ervoor kiezen om Google cookies niet te accepteren of na iedere sessie te verwijderen.Dit maakt het moeilijker voor Google om mensen vanaf hetzelfde ip uit elkaar te halen en dat zorgt al voor een (heel) klein stukje meer privacy zonder dat het veel moeite kost

  Google krijgt inderdaad wel een hele hoop informatie bij elkaar. Het zou goed zijn als ze wat meer concurrentie zouden hebben op zoekmachine-vlak zodat ook daar een gezondere markt onstaat. Er wordt genoeg onderzoek gedaan dus dat zal uiteindelijk ook wel opgelost worden als mensen zouden willen overstappen naar alternatieven. Het is gelukkig niet zo dat Google door een of andere manier van lock-in voorkomt dat je weg kan of alternatieven kunt gebruiken.

  Al met al vind ik het een positieve ontwikkeling (zie mijn eerdere vier punten).

 8. 1 Catharina:

  Ik zie ook wel positieve effecten, maar zeker niet alleen maar. Google Chrome OS wordt volgens mij een vooral cloud gebaseerd besturingssysteem. Op die manier heeft Google dus niet alleen meer toegang tot je zoekgegevens, maar ook je e-mail, documenten, chat, kortom alles wat je op je computer doet.

 9. 1 Ubuntu Demon:

  Misschien zijn de Google diensten net wat beter geïntegreerd met het systeem (zoals bij android) waardoor het voor de gebruiker aanlokkelijk wordt om meer gebruik te maken van Google diensten. Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat er standaard geen alternatieve applicaties (zoals openoffice) geinstalleerd staan. Maar ik denk dat de gebruiker zelf kan blijven kiezen van welke Google diensten hij/zij gebruik maakt net alsof hij/zij van Google diensten gebruik maakt op een andere browser.

  Ik zie niet alleen maar positieve effecten (de verleiding om Google veel informatie te geven over je privé leven wordt groot) maar al met al vind ik het een positieve ontwikkeling (zie mijn eerdere vier punten).

  Zelf zou ik niet snel voor Google Chrome OS kiezen. Ik ben blij met de mogelijkheden die mij door Ubuntu worden geboden en ik zal Linux blijven aanraden (tenzij mensen afhankelijk zijn van specifieke software die niet onder Linux draait).

  Microsoft is bezig met R&D naar iets soortgelijks als Google Chrome OS genaamd Gazelle : http://en.wikipedia.org/wiki/Gazelle_(browser)

  Microsoft staat bekend om het feit dat ze niet veel geven om open standaarden waardoor er een vendor-lockin effect optreedt. Ik zie veel liever Google Chrome OS een significant deel van Microsofts markt op de netbook markt pakken dan dat Microsoft deze behoudt. Google staat er waarschijnlijk sterker voor. Ze hebben ervaring met Linux (Android), Linux draait ook op ARM en ze kunnen bouwen op bestaande open source technologie.

  Microsoft maakt zichzelf ongeloofwaardig als ze Gazelle baseren op Linux en bestaande open source technologie. Het zal hen dus een hoop meer werk kosten. Bovendien draait Windows 7 niet op ARM dus als ze (een subset van) Windows 7 als een basis zouden willen gebruiken dan moet dat eerst geport worden.

  Concurrentie maakt de markt gezonder. Meer keuze is goed. Zeker als alternatieven meer gebruik maken van open standaarden. Het is goed als de markt een beetje open gebroken wordt. Dit biedt mogelijkerwijs ingang voor meer alternatieven (Intel’s Moblin, Ubuntu Netbook remix, Android,….)

  Hier een artikel waar over een aantal potentiële gevaren van Google wordt gesproken :

  http://www.livre.nl/achtergronden/internet/google-is-de-microsoft-van-de-21ste-eeuw-24052007.html

  In ditzelfde artikel worden ook een aantal alternatieven genoemd (er zijn er nog wel meer zoals Alfresco voor collaboratie/DMS binnen een bedrijf, Zarafa als alternatief voor Gmail en MS Exchange,….). Voor de zoekmachine van Google is helaas nog geen goed alternatief. Het open-search project lijkt inactief te zijn. Toch denk ik dat het een kwestie van tijd is voordat er een soort gedistribueerd zoeksysteem komt. Ik heb een AI achtergrond dus ik kan me een voorstelling maken bij de uitdagingen die hier optreden.

  Een groter probleem is dat mensen helaas veelal geneigd zijn datgene te gebruiken wat ze kennen en wat er in hun omgeving wordt gebruikt in plaats van dat ze kritisch zijn. Dit is volgens mij een grote reden dat Microsoft zo groot blijft. Misschien kan Google Chrome populair worden omdat er kan worden voortgebouwd op het feit dat mensen bekend zijn met Google’s zoekmachine en in mindere mate met Android en Google Chrome/Chromium. In de toekomst zouden andere Linux distributies misschien wat extra populariteit kunnen inwinnen doordat mensen bekend raken met Linux middels Android en Google Chrome OS.

  Gek genoeg zijn er genoeg mensen die in plaats van een bekend merk te pakken in een supermarkt wel openstaan voor alternatieven (supermarkten die geen of nauwelijks A-merken verkopen zijn bij iedereen bekend). Misschien komt het wel omdat de meeste mensen beter begrijpen hoe voedsel werkt dan hoe een besturingssysteem (of IT in het algemeen) werkt.

  Google blijft een advertentiebedrijf. Wat zij willen is geld verdienen met advertenties door zo relevant mogelijke advertenties te tonen. Ze investeren om op basis van goede profielen (en zoekopdrachten) relevante advertenties te kunnen tonen. Google heeft er geen (financieel) belang bij om informatie die zij verzamelen te delen. Maar Google zou wel door een overheid gedwongen kunnen worden om censuur toe te passen of misschien zelfs om bepaalde informatie te delen.

  Overheden willen steeds meer weten over hun burgers zie bijvoorbeeld de richtlijn dataretentie in de EU (de bewaarplicht) omdat ze denken dat ze daarmee iets opschieten. Corry Doctorow’s Little Brother is een leuk boek om eens te lezen in deze context.

  Ik denk dat burgers hun privacy beter moeten waarderen en beter op de hoogte moeten zijn van de risico’s die de digitalisering van de wereld met zich mee brengt en zich meer moeten interesseren voor (digitale) burgerrechten. Burgers interesseren zich er niet voor of begrijpen het niet. Een democratische overheid is een gekozen volksvertegenwoordiging dus weinig weerstand tegen de bewaarplicht een logisch gevolg.

  Burgers die zich er wel voor privacy en (digitale) burgerrechten interesseren leven vaak in landen met een dictatuur. Het moet waarschijnlijk nog slechter worden met onze privacy en (digitale) burgerrechten voordat de (europese) burger zich er meer voor gaat interesseren.

  In een ideale wereld zouden burgers en hun overheden zich interesseren voor privacy en (digitale) burgerrechten, zou de bewaarplicht niet bestaan, zouden software monopolies niet bestaan, zou alle software open source zijn en gebasseerd zijn op open standaarden, zou nooit iemand hoeven te klagen over het weer of over files, zouden we alleen maar gebruik maken van schone energie, zouden er nooit meer oorlogen zijn, zou er nooit meer hongersnood zijn, zouden alle mensen elkaar met respect behandelen, zou het goed gaan met de natuur, zou er geen klimaatproblematiek zijn, etc………

  Maar al met al leven we niet in een ideale wereld en daarom vind ik een positieve ontwikkeling (zie mijn eerdere vier punten). Het is een stapje in de goede richting.

 10. 1 Thierry:

  Vrije software is natuurlijk geen doel op zich, maar een middel om de baas te zijn op je eigen computer en (in het verlengde daarvan) zelf de controle te hebben over de bestanden die op je computer staan.

  Als je vrije software gebruikt en je data ergens op de server van een of ander bedrijf hebt staan, dan schiet je natuurlijk nog niet veel op.

 11. 1 Verschillende meningen over Google Chrome OS « Ubuntu Demon’s blog:

  […] hier bij http://www.kletskous.com een discussie over Google Chrome OS waar ik zelf ook aan meedoe. Leave a […]

 12. 1 Ubuntu Demon:

  Een gebruiker (of bedrijf) kan ervoor kiezen om helemaal webbased te gaan werken en zal daardoor minder controle of zijn eigen data hebben. Ik zie zo’n gebruiker dan liever zoveel mogelijk gebruik maken van vrije software en open standaarden. Dan kun je de data er tenminste nog uit halen op een of andere manier en weet je bovendien vrij zeker dat er geen gekke dingen worden verstuurd naar de server.

  Dus ik zie liever Google Chrome OS succesvol worden dan een gesloten alternatief. Dat betekent niet dat ik mensen ga aanraden om Google Chrome OS te gebruiken. Ze hebben meer vrijheid met Ubuntu Netbook Remix op hun netbook.

 13. 1 Ubuntu Demon:

  Benjamin Mako Hill heeft ook een goed stukje geschreven over dit alles :
  http://autonomo.us/2009/07/chrome-os-and-autonomy/

 14. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)