Oproep: help je sportclub, vereniging of stichting in de oorlog tegen de Buma/Stemra

Vanmorgen las ik o.a. op de website van het Parool dat de Buma/Stemra op oorlogspad is tegen sportclubs, verenigingen en stichtingen e.d. die op hun website filmpjes met achtergrondmuziek tonen, waarop auteursrechten rusten. Zo kreeg de website Middelstum-info, met nieuws over het Groninger dorpje, een rekening van € 900,– .

De Buma/Stemra heeft hiervoor sinds kort nieuwe regels opgesteld en niet-commerciele websites betalen € 156 per muziekje. Dat bedrag verdubbelt per 10 minuten muziek. Voor stichtingen en verenigingen kunnen dit behoorlijke aanslagen op hun meestal beperkte budgetten zijn.

Veel verenigingen en stichtingen zullen niet op de hoogte zijn van de absurde claims die ze kunnen verwachten. Daarom hier een oproep om je vereniging of stichting voor dit naderend onheil te waarschuwen en ze op een alternatief te wijzen.

Een voorbeeld van een e-mail die je aan ze zou kunnen sturen:

De Buma/Stemra is een actie gestart en controleert daarbij of op de websites van stichtingen en verenigingen muziek ten gehore wordt gebracht, bijvoorbeeld als achtergrond muziek bij een filmpje  van de bij hun aangesloten artiesten. Als dat het geval is, kan jullie stichting/vereniging een “boete” (De Buma noemt dat een vergoeding)  verwachten van minimaal € 156,– en deze “boete” kan oplopen tot duizenden euro’s.

Om dit te voorkomen,  is het zaak om deze muziek en filmpjes zo snel mogelijk van jullie website te verwijderen.  Als jullie toch graag muziek willen blijven gebruiken kun je ter vervanging gebruik maken van muziek die is uitgebracht onder een Creative Commons licentie. Dit zijn licenties die hergebruik onder bepaalde voorwaarden toestaan. Voor niet-commercieel gebruik is dat gratis. Wel moet er altijd een naamsvermelding bij van de artiest die de muziek gemaakt heeft.  De precieze voorwaarden bij de verschillende licenties staan hier:

Creative Commons Licenties

Creative Commons muziek is op veel plekken op het Internet te vinden. Hier een paar voorbeelden:

Jamendo

Simuze

Met vriendelijke groeten,

Meer tips zijn van harte welkom. Laat ze hier achter in een reactie. Ook kun je helpen deze actie zoveel mogelijk bekend te maken door erover te bloggen, erop te reageren en te stemmen op Nu.Jij of  Ekudos of erover te twitteren.

5 reakties

 1. 1 Transparante Zaken (transparantezaken) 's status on Friday, 24-Jul-09 16:49:19 UTC - Identi.ca:

  […] https://kletskous.com/2009/07/24/oproep-help-je-sportclub-vereniging-of-stichting-in-de-oorlog-t… […]

 2. 1 reekje:

  Is het niet een idee het bericht naar al je vrienden te sturen met de oproep dat zij het weer naar al hun vrienden sturen .dan bereikt het ook snel veel mensen die misschien in een verenging of stichting werkzaam zijn, ik weet alleen niet of het mag.
  en het brengt me op een idee voor een filmpje op youtube, ik ga er over brainen.
  ik krijg alleen weer de neiging vreselijk te gaan schelden op die lui
  en heb jij ook gehoord dat ze op youtube het geluid uit hebben gezet, van wegen dat k copyricht!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  oh en ik zou plat gaan, zit ik nog te computeren, oeps

  groetjes van reekje

 3. 1 Catharina:

  Goed idee en dat mag hoor. En ja, ik erger me er ook aan maar schelden helpt niet; ’t is gewoon het gevolg van onze huidige wetgeving, die zo snel mogelijk moet worden aangepast aan onze tijd.

  Oh ja en bij die aanpassing moeten ze ook eens rekening houden met de mening en wensen van “de gewone mensen” in plaats van alleen maar die van de muziek industrie. In Canada doen ze dat nu goed, daar hebben ze een consultatie georganiseerd: http://www.michaelgeist.ca/content/view/4186/125/

  En nu; snel slapen 🙂

 4. 1 reekje:

  dat stuk kan ik me niet mee bezig houden , wel met het waarschuwen van de argeloze, dat ze niet onnodig worden gepakt
  en als iedereen dat filmpje laat zien en het overal op duikt schud dat misschien ook mensen wakker, dat kan een gunstige bijwerking zijn, maar niet de rede voor het filmpje

  groetjes van reekje

 5. 1 Catharina:

  Ik kreeg een e-mail van de Buma waarin ze mij vriendelijk verzoeken om dit bericht aan te passen omdat de Buma geen boetes uit deelt, maar een vergoeding eist… Dat klopt natuurlijk want de Buma is een privaatrechtelijke stichting en heeft niet de bevoegdheid boetes op te leggen. Bij deze dan maar aangepast 🙂

 6. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)