Is het geen tijd voor Internet Freedom Day?

Thierry en ik zeggen regelmatig tegen elkaar als we weer eens de krant hebben gelezen en het journaal hebben gezien: “Je zal daar toch van afhankelijk zijn om op de hoogte te zijn van wat er in de wereld gebeurd..”.

Daar dacht ik ook aan toen ik vandaag dit verhaal las en daarna realiseerde ik me weer eens hoe belangrijk het is dat het Internet er is en dat iedereen daar met zijn tengels van af blijft..

Misschien moeten we naast Software Freedom Day ook maar eens toe naar een Internet Freedom Day?

9 reakties

 1. 1 Jan Hopmans:

  Daar moest ik bij dat verhaal ook weer aan denken. De nieuws bronnen doen geen totaal meer geen kritiek onderzoek, de mensen die er ook totaal in geloven. Ik zei vandaag ook nog tegen mijn ma: ‘Waar zijn bij die nieuwszenders de kritieke berichtgeving? Ze doen ook echt niet meer eigen kritieke onderzoek.’
  Mijn ma: ‘ Ik vind ze kritiek genoeg… ‘

  Ze zijn totaal niet kritiek, alles word als koek en ei geslikt. Ik kan mijn ouders nog niet eens wijsmaken dat er iets niets zou kloppen.
  Ook vandaag had ik weer eens kritiek op ‘expert’ en dan ben ik weer de wijsneus, omdat ik zijn commentaar niet slik. ” Waarom ben jij dan niet rijk? ” “Jij weet alles zoveel beter? ”

  Het ging bij RTL5 over de kranten en tv zenders hun ‘nieuws’ en programma’s gratis op internet weggeven… Daarbij lijkt het me juist heel duidelijk dat de prijs tot nihil of niets zal zakken…

 2. 1 Catharina:

  Zitten je ouders dan ook al met mondkapjes voor de tv, want zowel in EenVandaag als nu zo weer in Netwerk gaat het weer eens voor de honderste keer over de mexicaanse griep 🙂

 3. 1 Jan Hopmans:

  Dat niet gelukkig. x’D

 4. 1 Vincent:

  @Jan Natuurlijk schieten je ouders je kritiek af – je moet, als je kritiek hebt, wel aannemelijk maken dat je er meer verstand van hebt dan de aangedragen expert. Als in het journaal een hoogleraar op een relevant gebied aanschuift moet je er wel goede redenen voor geven dat jij er meer vanaf weet. Tenzij dat natuurlijk niet het geval is 😉

 5. 1 Ronald:

  Ondanks dat we natuurlijk niet weten wat er wel en niet waar is van Anarchiel’s verhaal, want daarin staat toch dat je eigenlijk niemand kunt vertrouwen, en zelfs Anarchiel heeft wel een belang, toch wel belangrijk inderdaad.

  +1 dus!

 6. 1 Catharina:

  @Ronald:

  Op de anarchiel website staan inderdaad kwalitatief sterk wisselende verhalen, vooral afhankelijk van wie de schrijver is. Ik heb van dit verhaal een aantal onderdelen gecheckt, vooral die betrekking hebben op wie de eigenaren zijn van de Nederlandse media en die bleken te kloppen.

  Wat we natuurlijk niet weten is in hoeverre de eigenaren invloed uitoefenen op wat er in de media wordt gebracht. Wat ik wel constateer is dat het inhoudelijk vaak nergens over gaat, dat sommige onderwerpen, zoals nu weer die griep tot in het oneindige worden uitgemolken en dat het dan lijkt als of er verder geen nieuws in de wereld is.

  Zie bijvoorbeeld:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Algemeen_Nederlands_Persbureau
  (aanvankelijk een stichting van de Nederlandse Dagbladpers en sinds 2000 een BV, in handen van “het grootkapitaal”.
  Kranten zoals het Parool, de Volkskrant en Trouw zijn eigendom van een Belgisch bedrijf van de familie van Thillo:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Familie_Van_Thillo
  http://www.groene.nl/2009/10/Krantenman_van_de_toekomst

  Waar ik mij dus zorgen over maak is dat het Internet ook geleidelijk aan zal worden overgenomen door overheid en/of grote bedrijven, al denk ik dat dat niet eenvoudig zal zijn. Maar het zou me niet verbazen dat zowel de overheid, als grote bedrijven – blijkt ook wel uit de acties van de entertainmentindustrie – het vrije Internet als een grote bedreiging zien omdat dat op dit moment in ieder geval totaal niet controleerbaar voor ze is.

 7. 1 Jan Hopmans:

  @ Vincent, ik kan vaak niet eens tot het punt komen dat ik het uit kan leggen of zei die maar enige manier het proberen te begrijpen. ( of kritisch kunnen kijken naar de tv-‘expert’ )

 8. 1 Ronald:

  Dank voor je uitgebreide respons, Catharina.

  Ik wil slechts een “plei dooien” voor het kritisch blijven denken, en dan het liefst positief. Als blijkt dat A (de gevestigde media) helemaal niet belangeloos zijn (understatement), wil dat niet automatisch zeggen dat B (de ‘alternatieve’ media) dat wél zijn.

  Voor de goede orde dus: ik ben vóór Internet Freedom Day, en ik vond het een zeer lezenswaardig artikeltje.
  En ik ga me ook niet laten vaccineren tegen de hype-griep.

  Hartelijke groet!

 9. 1 richard:

  @Catharina,

  In het artikel op anarchiel.com over “Wie bepalen het nieuws in Nederland”, waarnaar je refereert, kun je alles checken door de (mainstream)bronnen te raadplegen waarop het gebaseerd is. Die zijn te bereiken met de in de tekst opgenomen hyperlinks.

  Je zult zien dat alles met feiten is onderbouwd en klopt, hoe ongelofelijk het verhaal ook in eerste opzicht lijkt!

 10. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)