Free Software Foundation start vandaag campagne: “Windows 7 sins”

“Geef een man een vis, dan heeft hij een dag te eten. Leer hem vissen, dan heeft hij zijn leven lang te eten” — Lao Tzu

Vandaag is de Free Software Foundation (FSF)de campagne “Windows 7 sins” gestart. Alle bedrijven op één na uit de Fortune Top 500 hebben een brief gehad van de FSF waarin ze worden gewezen op de nadelige gevolgen van hun afhankelijkheid van gesloten source software en op het alternatief van vrije software.

De zeven zondes van Microsoft software zijn volgens de FSF:

1. Het vergiftigen van het onderwijs:

De meeste kinderen leren vandaag de dag op school uitsluitend werken met het product van één bedrijf, namelijk Microsoft. Onderwijs wat de kracht van computers gebruikt zou gericht moeten zijn op vrijheid en “empowerment” en geen middel voor een bedrijf om zijn monopolie in stand te houden.

2. Privacy-schendingen:

Microsoft gebruikt software met versluierende  namen zoals “Windows Genuine Advantage”, maar gebruikt dat in werkelijkheid om de inhoud van de harde schijven van de gebruikers te inspecteren.  In de verplichte licentie-overeenkomst met gebruikers, wordt gesteld dat Microsoft dit recht zonder waarschuwing mag uitoefenen.

3. Monopolistisch gedrag:

Bijna iedere computer wordt aangeboden met Windows voorgeïnstalleerd. Microsoft dicteert voorwaarden aan verkopers , zodat ze geen PC’s zonder Windows aanbieden, ondanks dat veel mensen daarom vragen. Zelfs op  computers die worden aangeboden met andere besturingssystemen, zoals Gnu/Linux stond vaak eerst ook Windows op, zodat de licentiekosten al zijn betaald.

4. Lock-in

Microsoft probeert regelmatig om gebruikers gedwongen te laten updaten door de ondersteuning voor oudere versies van Windows en Office te stoppen en schroeft voortdurend de hardware-eisen op. Veel mensen moeten hierdoor hun werkende computers weggooien, alleen maar omdat deze niet voldoen aan de onnodige vereisten voor de nieuwste Windows versie.

5. Misbruik van standaarden:

Microsoft heeft op allerlei legale en illegale manieren geprobeerd om vrije document formaten te blokkeren omdat open document formaten de controle die ze nu over gebruikers hebben via gesloten Word formaten beëindigd.

6. Het afdwingen van Digital Restricions Management (DRM)

Microsoft werkt via Windows Media Player samen met grote media bedrijven aan het inbouwen van beperkingen op het kopieren en afspelen van media bestanden in hun besturingssysteem.

7. Bedreiging van veiligheid van gebruikers:

Windows heeft een lange geschiedenis van veiligheidslekken, die het mogelijk maken dat virussen verspreid worden en dat computers op afstand door anderen worden overgenomen om die computers in spam-versturende botnets te kunnen opnemen. Omdat de software van Microsoft geheim is, zijn alle gebruikers afhankelijk van Microsoft om deze problemen op te lossen, maar Microsoft heeft meer aandacht voor hun eigen belangen, dan die van hun gebruikers.

Op de site van de campagne staat nog veel meer informatie over de kuren van Microsoft en wordt opgeroepen om donaties, zodat de FSF nog meer bedrijven kan aanschrijven. Voor een financiële bijdrage te doen va $ 25,– worden nog eens 50 bedrijven aangeschreven en je mag zelf suggesties geven.

Ik ga een bijdrage doen en als ABN-Amro nog niet in de top 500 had gestaan, dan had ik die  zeker voordragen.  Die bevelen namelijk op hun website o.a. het levensgevaarlijke Internet Explorer 6 aan voor internetbankieren, waarvan zelfs Microsoft zegt dat je dat je eigen vrienden niet eens moet laten gebruiken. Van  Linux lijkt de bank ze zelfs nog nooit te hebben gehoord. Iemand nog andere tips?

26 augustus 2009     Vrij en Open, Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

8 reakties

 1. 1 reekje:

  Deze link werkt niet
  dat je eigen vrienden niet eens moet laten gebruiken.
  Er staat hhttps in plaats van https <a title="laat je vrienden geen Internet Explorer 6 gebruiken"
  dat je eigen vrienden niet eens moet laten gebruiken
  en bij die van de bank is er juist een h te wijnig
  groetjes reekje

 2. 1 reekje:

  Die bevelen namelijk op hun website
  in mijn post blijkt die van ms het ineens te doen hoe is die van abn nu gerepareerd

  groetjes reekje

 3. 1 Catharina:

  Dank je wel; heb de links in de post ook even aangepast.

 4. 1 marc:

  ABN-AMRO direct maar even gevraagd om een antwoord te geven op dit rare gedrag via het onvolprezen getsatisfaction.com. Een account aangemaakt + de vraag gesteld; zie: http://getsatisfaction.com/abnamro/topics/ie6_unsafe_but_still_abn_amro_recommends_it
  Ik hoop dat het wat aandacht krijgt op deze manier!

 5. 1 Ronald:

  Dank, een goed stukje, dat ik al naar een flink aantal mensen heb doorgestuurd!

 6. 1 Rene:

  Wanneer gaan Jullie stelletje hypocrieten Apple eens lastig vallen? Het meest gesloten systeem wat er is?

  Vrijheid? In jullie ogen is dat alleen als mensen doen wat jullie willen, noemen jullie dat vrijheid?

  Ik wil gebruiken wat ik wil en toevallig is dat het eenvoudigste en meest open OS wat er is. Van Microsoft krijg ik geen dwang opgelegd of inbreuk op mijn vrijheid zoals van Apple of de Open Source kliek.

  En wanneer maken jullie nu eens duidelijk dat elke Open Source wordt gesponsord door commerciële firma’s met geen ander doel dan andere bedrijven uit de markt proberen te krijgen?

 7. 1 Catharina:

  @Rene: als je hier vaker was geweest, zou je weten dat ik Apple ook regelmatig “lastig val”. Verder snap ik niks van je opmerkingen en je opwinding, maar als jij je prettig voelt bij Windows, moet je het vooral blijven gebruiken.

 8. 1 Johnny:

  Ing
  http://www.ing.nl/particulier/klantenservice/veelgestelde-vragen/internetbankieren/mijn-ing-met-gebruikersnaam-en-wachtwoord/technisch/
  Rabo
  http://vanmelick.com/rabo/

  De Overheid is verplicht aanbod en communicatie in ODF te ondersteunen.
  Veel instanties waaronder gemeenten, provincies, waterschappen, belastingdienst,…. vermelden hun website te hebben geoptimaliseerd voor …. IE!

 9. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)