Verslag Social Strategy Talk – eParticipatie en open data

Gisteren was ik voor de eerste keer bij een Social Strategy Talk. Het onderwerp was dan ook  “eParticipatie en open data” en er kwam best een aantal interessante presentaties voorbij.

Als eerste die vanAi!Amsterdam of tegenwoordig ai!LoveAmsterdam.  Een leuk verhaal : toen de gemeente Amsterdam kwam met het verbod op staand drinken op een terras en de stamkroeg van de initatiefnemers  en vele andere kroegjes daardoor met sluiting werden bedreigd, besloten ze dat het tijd was geworden om de stad terug te geven aan de bewoners.

Ze maakten een website een hyves-groep, stelden een manifest op,  nodigden vrienden uit en vroegen die vrienden ook weer hun vrienden uit te nodigen en al snel ontstond een grote groep van verontruste Amsterdammers. Ze organiseerden o.a. een staand terras met 8000 deelnemers  op de Noordermarkt.  Ook gingen ze op zoek naar nog meer ridicule regels, waar mensen de dupe van kunnen worden.

Burgemeester Cohen bleek “not at all  amused” en sommeerde de initiatiefnemers om ten stadhuize te verschijnen, alwaar gedreigd werd met een rechtszaak omdat er verwarring zo kunnen ontstaan met het gemeente initiatief  IAmsterdam.

Vandaar dus dat het initiatief nu niet meer Ai!Amsterdam heet, maar ai!loveAmsterdam.

Wat mij betreft is dit een geweldig voorbeeld van een succesvol burgerinitatief en daarom ook  een gemiste kans van  Job Cohen om er zo reactief op te reageren. Waarom  niet deze  kans grijpen om hiervan te leren door enthousiast in te haken op dit soort  initatieven,  die leiden tot een betere en meer participatie van burgers binnen het locale bestuur?

Maar in ieder geval wordt staand drinken in Amsterdam tegenwoordig weer gedoogd!

Hierna volgde een aantal 3-minuten presentaties van Digitale Pioniers, webinitatieven die met overheidssubsidie tot stand komen, zoals:

Open-Kamer.tv

Polidocs.nl

Ikregeer.nl

Verbeterdebuurt

OCO-sterren

Democratiespel.nl, vooral deze presentatie vond ik heel apart, snel, maar wel goed en soms komisch gebracht door Reinder Rustema

Helaas dreigt de digitale pioniers subsidieregeling ten onder te gaan..

In de pauze moesten we zelf ideeën bedenken voor meer burgerparticipatie en/of open data. De daarvoor aangewezen ruimte in het Trouw-gebouw bleek daarvoor niet zo geschikt. Teveel groepjes mensen, te dicht bij elkaar en daardoor erg lawaaiierig, maar  overigens een prima lokatie voor dit soort evenementen en ook het evenement zelf was verder heel goed georganiseerd.

Na de pauze sprak Lee Bryant, de oprichter van HeadShift initatiefnemer van Social Innovation Camp. Een goede presentatie met o.a. de oproep om 10% van de ICT-budgetten beschikbaar te stallen voor geeks en creatieven en dan maar te zien wat daar uitkomt. Dit ook met het oog op dat veel grote overheids ICT-projecten toch mislukken en daarbij enorm veel geld verkwist wordt.

Als afsluiter, Tom Steinberg van Mysociety.org, waar onder andere initatieven uit zijn voortgekomen als fixmystreet en theyworkforyou.

Beide Engelstalige sprekers deden het prima en binnenkort kom ik hier nog graag eens terug op dit soort voorbeelden van eParticipatie en open data.

Wat mij vooral is bijgebleven van deze bijeenkomst,  is dat mensen tegenwoordig, via de kracht van Internet het niet meer pikken als ze gepasseerd worden en niet meer gaan zitten wachten tot de overheid bij hen komt via  inspraakbijeenkomsten e.d.,  maar gewoon zelf in actie komen als ze dat nodig vinden.  Het is nu aan de overheid om  dit soort initatieven serieus te nemen en er op een goede manier op in te spelen.

27 oktober 2009     Politiek, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

4 reakties

 1. 1 Carl Lens:

  Leuk verslag!

 2. 1 Jan Hopmans:

  Mooi verslag en bedankt voor de vele links naar die volgende websites. Ik was al tijden nieuwsgierig of er een aantal van die initiatieven bestonden in Nederland.
  Ik heb nu alleen weer tijden nodig om dat allemaal door te kijken. xD
  Achtja, Greets,
  Jan. ^^

 3. 1 Werner:

  Wel een overkill aan links. Ik telde er 21.

 4. 1 Catharina:

  @Werner; die links moet je ook niet tellen, daar moet je op klikken 🙂

 5. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)