Allemaal tekenen graag: Petitie Europese Publieke Dienstverlening en een Open Overheid
Op zoiets zat ik net te wachten..
Op 18 november is er in Malmo (Zweden) een Europese Conferentie waar een Ministeriële Declaratie zal worden ondertekend, waarin de belangrijkste prioriteiten voor een E-Overheid strategie voor de komende jaren zijn vastgelegd.
Van die gelegenheid zal gebruik worden gemaakt om een petitie aan te bieden met daarin een oproep om burgers meer te betrekken bij de totstandkoming en uitvoering van overheidsbeleid.
In de petitie gaan de initiatiefnemers in op wat met name Internet (Web 2.0) kan betekenen binnen een “Open Overheid” en daarbij zijn Transparantie, Participatie en Zelfredzaamheid de uitgangspunten.
Vanuit alle landen worden er steunbetuigingen verzameld. Dit is de Nederlandse vertaling van de petitie, die is gemaakt door Matt Poelmans:
Een open Declaratie over Europese Publieke Dienstverlening
De vraagstukken van de moderne samenleving zijn te ingewikkeld om door overheden alleen te worden opgelost. Terwijl het traditionele overheidsbeleid probeert publieke diensten te automatiseren en zelfbediening aan te moedigen, zal de grootste invloed van web 2.0 zijn om dienstverlening te verbeteren door samenwerking, transparantie en kennisdeling.
Europa moet deze gelegenheid aangrijpen om de relatie tussen burger en overheid op nieuwe leest te schoeien door publieke instituties open te stellen en burgers toe te rusten voor een meer actieve rol in de publieke dienstverlening.
Als burgers willen we volledig inzicht in alle activiteiten die in ons belang worden ondernomen.Wij willen een bijdrage kunnen leveren aan overheidsbeleid op het moment dat dit wordt ontwikkeld, uitgevoerd en geevalueerd. Wij willen actief worden betrokken in het ontwerp en de levering van publieke diensten, met voldoende gelegenheid om onze visie te geven en met meer en meer beslissingsmogelijkheden in onze handen. Wij willen dat alle overheidsinformatie van wetsontwerp tot begrotingscyclus voor burgers toegankelijk, begrijpelijk, toepasbaar en herbruikbaar wordt. Het gaat er niet om de rol van de overheid terug te dringen, ons doel is dat open samenwerking zal leiden tot betere dienstverlening en hogere besluitvormingskwaliteit.
Tegen deze achtergrond stellen wij drie kernbeginselen voor waaraan Europese publieke dienstverlening moet voldoen:
1. Transparantie
Alle overheidsorganisaties moeten “transparant zijn, tenzij” en moeten het publiek voorzien van duidelijke, actuele informatie over alle aspecten van hun functioneren en besluitvorming. Er moeten ook robuuste mechanismen komen waarmee burgers grotere inzichtelijkheid kunnen afdwingen op die terreinen waar zij dit nodig achten. Overheidsinstellingen moeten hun informatie openbaar maken overeenkomstig open standaarden en in herbruikbaar formaat (waarbij uiteraard volledig recht wordt gedaan aan privacy aspecten).2. Participatie
De overheid dient proactief te streven naar inbreng van burgers in al haar activiteiten, van gebruikersbetrokkenheid bij het inrichten van diensten tot publieke participatie in de beleidsontwikkeling. Deze input dient openbaar te zijn voor andere burgers en de overheid behoort er in het openbaar op te reageren. De vaardigheid om met burgers samen te werken, moet een kerncompetentie van de overheid worden.3. Zelfredzaamheid
Overheidsorganen moeten zich omvormen tot platforms voor publieke waardecreatie. Met name moet overheidsdata op zodanige wijze beschikbaar komen dat anderen daarop kunnen voortbouwen. Overheidsorganen dienen burgers in staat te stellen hun problemen zelf op te lossen door hen de benodigde instrumenten en middelen te verschaffen. Zij moeten burgers ook behandelen als eigenaars van hun eigen persoonsgegevens en hen de kans bieden te checken hoe deze gegevens worden gedeeld.Wij realiseren ons dat de uitvoering van deze beginselen tijd en moeite kost omdat besturingsmechanismen moeten worden aangepast, maar wij zijn van mening dat dit het hart is van beoogde transformatie van de overheid. Burgers handelen al naar deze ideeën om de publieke dienstverlening “van buiten af” te veranderen, maar overheden moeten dit proces ondersteunen en versnellen.
Wij roepen Europese overheden en de Europese Commissie op om deze beginselen in hun actieprogramma’s in te bedden zodat de burgers van Europa zo spoedig mogelijk kunnen profiteren van de voordelen van een transparante, participatieve en ontvankelijke overheid.
De petitie kan hier online worden getekend
Er zijn nu 905 handtekeningen verzameld en er zijn er minimaal 2000 nodig!
Er is ook een mailinglijst, een Google Docs groep, waar de uitwerking van de petitie verder wordt verwerkt en een Faceboek groep om mee te doen. Helaas allemaal gesloten platformen, maar je kunt nu eenmaal niet altijd alles hebben..




reaktie | 10 november 2009 om 21:01 | rechtstreekse reaktie-link
Ik heb deze petitie gelijk even getekend. Helaas zijn die laatste 2 inderdaad gesloten platformen. Zal er dus denk ik niet snel lid van worden.
Groetjes, Jan.
reaktie | 10 november 2009 om 21:07 | rechtstreekse reaktie-link
Mooi zo en bedankt; tja, misschien dan als eerste daar maar over klagen? 🙂
reaktie | 10 november 2009 om 22:34 | rechtstreekse reaktie-link
Ik heb er op mijn hyves ook even een blogpost over geschreven. Ik hoop dat er nog meer mensen mee zullen doen. Als er iemand is die een reactie op mijn blog zou willen geven lijkt mij dat erg leuk. Ik heb graag opbouwende kritiek. 🙂
Gr, Jan.
reaktie | 10 november 2009 om 22:39 | rechtstreekse reaktie-link
Ooh zie nu pas je andere berichtje. 😛 Ja dat leek me inderdaad al één van de eerste om over te gaan klagen. xD
reaktie | 11 november 2009 om 02:57 | rechtstreekse reaktie-link
Ik heb dit artikel op het Ambtenaar 2.0 netwerk (Ning) onder de aandacht gebracht: ‘Een open Declaratie over Europese Publieke Dienstverlening‘.
http://ambtenaar20.ning.com/forum/topics/een-open-declaratie-over
reaktie | 11 november 2009 om 09:39 | rechtstreekse reaktie-link
Goed idee; bedankt. Wist trouwens niet dat jij ambtenaar was 🙂
reaktie | 11 november 2009 om 22:31 | rechtstreekse reaktie-link
Getekend.
Groetjes Tom.
reaktie | 12 november 2009 om 01:58 | rechtstreekse reaktie-link
Ik ben geen ambtenaar 🙂 Ben formeel nog wel soort van semi-ambtenaar, d.w.z. werkzaam in de zorg. Ben wel een netwerker / Web 2.0-er en dus onder meer deelnemer op Ambtenaar 2.0, Archief 2.0, Bibliotheek 2.0 en BREED. 🙂 Vandaar. Inmiddels staat er een nieuwe oproep, nu van Matt Poelmans: ‘Iedere Ambtenaar 2.0 moet de petitie voor een Open Overheid ondertekenen!‘
reaktie | 12 november 2009 om 12:36 | rechtstreekse reaktie-link
Getekend
Verder ook op mijn twitter gezet
reaktie | 12 november 2009 om 13:04 | rechtstreekse reaktie-link
Getekend. En enkele mensen per e-mail op dit mooie initiatief geattendeerd. Dank je voor het artikel Catharina ! Heb jij ook zelf de vertaling gemaakt?
reaktie | 12 november 2009 om 14:20 | rechtstreekse reaktie-link
Hé, ik zie net dat je ook op Petities.nl kunt ondertekenen, zie -> http://endorsetheopendeclaration.petities.nl
via
http://ambtenaar20.ning.com/forum/topics/iedere-ambtenaar-20-moet-de
reaktie | 12 november 2009 om 15:41 | rechtstreekse reaktie-link
Bedankt allemaal voor de steun en het verspreiden van de boodschap. En Joost, nee Matt Poelmans heeft de vertaling gemaakt (staat ook in mijn verhaal). Ik zal maar niet op petities.nl gaan stemmen, want dan moet Matt weer ontdubbelen 🙂
reaktie | 12 november 2009 om 16:02 | rechtstreekse reaktie-link
@Catharina: Dan heb ik dus niet goed gelezen 🙂 Klopt van dat ontdubbelen, dat begrijp ik uit Matt’s reactie op Ambtenaar 2.0. Mij heeft ie in ieder geval dubbel 🙂
reaktie | 12 november 2009 om 21:22 | rechtstreekse reaktie-link
Countdown to 2000 endorsements
1062 people have endorsed it, we still need at least 938 (manually updated, sorry)
Nog 938 te gaan. (H)
reaktie | 23 november 2009 om 11:17 | rechtstreekse reaktie-link
Getekend!
We zitten nu op bijna 1400….
reaktie | 23 november 2009 om 19:39 | rechtstreekse reaktie-link
Ja maar we hadden al op meer dan 2000 moeten zitten; dat was het streven tenminste en dan zou de petitie worden aangeboden op 19 november.. Geen idee wat er nu mee gebeurd is..