Microsoft zegt: sudo – bake me a patent, de gebruiker betaalt wel

Ja hoor, het is weer eens zo ver. Microsoft heeft er weer een patent bij (gefeliciteerd, trouwens).  Dit keer lijkt het een patent te zijn op Sudo, een methode die om veiligheidsredenen o.a. door Linux wordt gebruikt om de rechten van een “gewone gebruiker” te scheiden van een gebruiker met alle rechten op de computer (de administrator).   Overigens was er een aantal jaren ook al eens sprake van dat Microsoft een dergelijk patent had gekregen, maar dat terzijde.

Het is natuurlijk te gek voor woorden dat Microsoft een patent krijgt op iets wat ze overduidelijk niet zelf hebben uitgevonden, maar dat wordt in de VS helemaal niet onderzocht. Patenten worden daar uitgedeeld als snoepgoed met Sint Maarten.  Als een bedrijf eenmaal een patent heeft binnengesleept, mag een ander bedrijf dit idee niet zonder toestemming van de patenthouder (het betalen aan de patenthouder) uitvoeren. Er zijn zelfs bedrijven die helemaal niks zelf ontwikkelen, maar alleen patenten aanvragen en dan kan het gaan om de meest triviale zaken.

Patenten zijn bedoeld om innovatie te bevorderen, maar patenten op software houden innovatie alleen maar tegen en zorgen ervoor dat software ontwikkeling eigenlijk alleen nog maar voorbehouden is aan grote bedrijven met genoeg geld om patenten aan te vragen en om zich te verdedigen in rechtszaken tegen andere patenthouders. Overigens worden rechtszaken meestal voorkomen doordat er vooraf wordt geschikt, iets wat kleine of startende bedrijven zich evenmin kunnen veroorloven.

De enorme kosten die hiermee gemoeid gaan worden uiteindelijk betaald door de consumenten, de software gebruikers want het geld moet toch ergens vandaan komen.  In Europa valt het nu nog mee met het aantal patenten, maar er is veel druk om software patenten wereldwijd te doen gelden. Denk maar niet dat er dan nog vanuit enig ontwikkelingsland software zal/kan worden gemaakt.

Software patenten zijn niet in het belang van de consumenten, niet in het belang van de ontwikkelaars, maar alleen in het belang van grote bedrijven zoals Microsoft en Adobe en Apple. Helaas denken veel mensen vaak ten onrechte dat ze niet zonder deze producten kunnen en daarmee houden ze deze patentenoorlog ongewild in stand. Ze betalen hem zelfs. De overheid, die voor de burgers zou moeten opkomen doet het tegendeel en werkt mee aan wetgeving die de grote bedrijven bevoordeelt.

Mijn advies: doe niet langer aan deze gekkigheid mee. Gooi alle,  of zoveel mogelijk Windows,  Adobe en Macintosh- of andere gesloten software van je computers en schakel over naar vrije software, zoals bijvoorbeeld Ubuntu Linux of een van de door de Free Software Foundation aanbevolen systemen. Koop ook alleen nog maar computers waarop geen of een vrij besturingssysteem is  geinstalleerd. Op die manier doe je iets aan de macht die deze bedrijven nu hebben en voorkom je dat ze nog meer geld aan jou verdienen om vervolgens nog meer mensen en bedrijven te vervolgen en vernieuwing op software gebied tegen te gaan.

Zie ook:  de Wiki tegen software patenten

Ter illustratie en afsluiting dit mooie filmpje over hoe software patenten werken:

10 reakties

 1. 1 Vincent:

  bemoeit = gemoeid?

  Overigens valt het hier best mee hoeveel snoepgoed er met Sint Maarten wordt uitgedeeld 😛

 2. 1 Catharina:

  Inderdaad, bedankt en hier was het met Sint Maarten ook dramatisch. Zakken vol snoep in huis gehaald en geen zingend kind te bekennen, maar nu graag een inhoudelijke reactie.

 3. 1 Jan Hopmans:

  Sint Maarten is denk ik beetje dood tegenwoordig. 😛 Veel doen er denk ik niet meer aan. 🙂

  Voor de rest is je blogpost weer leuk, ^^ Filmpje erbij is ook heel erg goed. 🙂 Al is het wat jammer dat het beter uitlegt waarom patenten innovatie tegenhouden dan het artikel erbij zelf. 🙂

  *hugs* Jan.

 4. 1 François:

  Dus kan men stellen dat Microsoft een parasiet is, die door diefstal probeert om zijn monopoliepositie te handhaven en misbruik te maken van het werk van andere mensen om daar dan geld aan te verdienen.

  Daarop zou wereldwijd door Linuxgebruikers geprottesteerd moeten worden op fora enzovoort, en door een mail te sturen naar Microsoft om onze afkeer van Microsoft’s misdaden en diefstallen kenbaar te maken, hun (goede) naam wordt zo door het slijk gehaald en komen ze meer en meer in een slecht daglicht te staan. Wat zouden hun verkoopcijfers dan nog zijn?

  Dit maakt mij nu eens kwaad zie.

 5. 1 Microsoft & patenten: SUDO « Open Bron Blog:

  […] hier dan nog een aantal interessante links over dit onderwerp: Artikel op kletskous.com NL De webstek van het sudo project EN Een artikel over het patent dat Microsoft nam EN Het patent […]

 6. 1 Peterbeter:

  Ik sluit me geheel bij de reactie van Francois aan:
  MS heeft blijkbaar nog steeds niets geleerd en maakt OPNIEUW misbuik van hun vermogenspositie die ze hebben opgebouwd met hun monopoli-spel.
  Op een simpele manier kunnen ze nu de opensource gebruikers de voet dwars gaan zetten. Ik pleit voor een stevig protest aan MS over deze kwestie. Ik ga eens zoeken naar MS sites waar ik mijn boze ei goed kwijt kan…!

 7. 1 pablo:

  Heel vaak denk ik bij jouw bijdrages, goed gevonden (qua bronnen op internet, bedoel ik) en prima inhoudelijk. We zijn vaak met dezelfde thema’s bezig, zoals ook nu; zie mijn bijdrage van afgelopen maandag: http://linuxnogschoner.blogspot.com/2009/11/hoe-het-beschermen-van-patenten-tot.html

 8. 1 Catharina:

  Tja, ik ben ook geen bewonderaar van de Microsoft’s bedrijfsmodel en zeker niet van dit soort praktijken, maar de eerste verantwoordelijkheid ligt natuurlijk wel bij de overheid, die het mogelijk maakt dat bedrijven dit soort misbruik kunnen maken. Het lijkt of de overheid wel eens vergeet bij wie ze eigenlijk in dienst is. We moeten hoe dan ook voorkomen dat het hier in Europa ook deze kant op gaat.

  @ Pablo: leuk om te horen, dank je wel :); ook ff op jouw rss feed geabonneerd.

 9. 1 Catharina:

  Hier nog een interessant verhaal over hoe in de praktijk startende bedrijven worden gestopt door software patenten:

  http://abstractfactory.blogspot.com/2009/11/software-patents-have-tangible-costs.html

 10. 1 Werner:

  Dagen zonder eten, nachten zonder slaap. De geniale software-ontwikkelaar. Eindelijk is het af! Gooi het de wijde wereld in! Nee, wacht eens even, dan gaat iedereen het gebruiken, en is alles voor niks geweest! Dat nooit! Dan komt de redder in nood: het softwarepatent!. ‘Intellectueel eigendom’, bla bla bla… Tot zover ’the myth of the starving genius’, zoals Richard Stallman het noemt. En waarom hij het een myth noemt wordt weer ‘ns voortreffelijk geillustreerd door deze Sudo-vertoning. De ‘starving genius’ is Microsoft, de ‘uitvinding’ is iets triviaals, en bovendien is deze ook nog eens gedaan door anderen. Mag ik even overgeven?

 11. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)