Trademark 2010 – Tegenlicht must-see documentaire over het WK-voetbal in Zuid-Afrika

Gisteren nog Tegenlicht gekeken? Ik wel en het is afschuwelijk wat die FIFA daar allemaal uitvreet in Zuid-Afrika.  Wat blijkt:  FIFA claimt het trademark  op allerlei woorden die met het WK te maken hebben, zoals “Soccer”, Soccer 2010, South Africa 2010, 2010, World Cup, World Cup soccer en ga zo maar door en heeft de handhaving hiervan afgedwongen bij de Zuid-Afrikaanse overheid. Dat betekent dat de mensen die soeveniers willen maken voor dit evenement om te verkopen, die woorden niet mogen gebruiken op de spullen die ze maken.

Ook blijkt er een station gebouwd te worden op een afgelegen plek waar later vrijwel niemand meer kan komen omdat er geen openbaar vervoer is naar die plek.  Dat terwijl een gemeentelijke commissie in Kaapstad had aanbevolen om een lokaal stadion te verbouwen. Deze mensen werden daarna ontslagen.

De lokale markt, waar de markthandelaars nu al jarenlang hun spulletjes verkopen moet wijken voor de partners van de Fifa en de mensen weten niet waar ze dan naar toe moeten. Ook mogen ze geen frisdrank verkopen of kleren als bijvoorbeeld partners van de Fifa dat al aanbieden.

En zo gaat het maar door.. Bah, bah en dat gaat dan over sport! Misselijkmakend en zou genoeg reden moeten zijn voor Nederland om heel dat WK maar te boycotten, zou ik zeggen.

Hier een deel van de documentaire. De hele documentaire staat hier online en ook hier bij Uitzending Gemist.

17 november 2009     Politiek, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

4 reakties

 1. 1 Karel:

  Tijd voor een voetbalwedstrijd met een Fair Trade keurmerk?

 2. 1 Jan Hopmans:

  Bah

 3. 1 Catharina:

  @Karel.. tsja. Staatssecretaris Bussemaker schijnt zich vooral druk te maken of er straks met het WK wel genoeg condooms zijn in Zuid-Afrika:
  http://www.joop.nl/politiek/detail/artikel/oranjefans_moeten_condooms_meenemen_naar_wk/

 4. 1 Over Bavaria-jurkjes en De Piratenpartij.. | Kletskous:

  […] tijdje geleden had ik het hier ook al eens over het WK in Zuid-Afrika en over de macht van de FIFA; dat naar aanleiding van een Tegenlicht documentaire over misbruik van […]

 5. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)