Camiel, Frank en Femke snappen het niet en ik snap Camiel, Frank en Femke niet

Mijn achting voor de politiek is er vandaag niet op vooruit gegaan. Zo zag ik op Webwereld dit ongelooflijke filmpje van Staatssecretaris Frank Heemskerk (zie ook het artikel), waarin hij zegt,  niet te snappen waarom mensen zich toch zo druk maken over hun privacy als het om gedigitaliseerde zaken gaat, zoals het Electronische Patientendossier, de OV-chipkaart en het kilometerkastje van Camiel.

Hij komt met opmerkingen als: papieren dossiers die rondslingeren in ziekenhuis, kun je toch ook kopiëren en en dat je toch ook kunt reizen zonder je strippenkaart af te stempelen. Werkelijk waar… Hij wil graag een openbaar debat, maar wat moet je inbrengen tegen zoveel  naïviteit?

En dan kwam daar ook nog Femke Halsema bij, waar ik tot op heden nog een redelijk hoge pet van op had.  Ten eerste voert Groen Links actie voor de kilometerheffing.  Normaal gesproken heeft GL nog wel iets met privacy, maar als het milieu in het geding is, dan is dat kennelijk een andere zaak.  Nu  zie ik niet in wat de kilometerheffing met het milieu te maken heeft, maar GL denkt blijkbaar dat mensen straks massaal de auto laten staan als er een paar centen per kilometer moet worden betaald. Voor mij – en zo te zien sta ik daar niet alleen in –  doemt weer het zoveelste peperdure,  bureaucratische, fraudegevoelige en privacy bedreigende project op.

Als Groen Links iets aan het milieu wil doen,  voer dan actie voor gratis openbaar vervoer; dan zijn we meteen ook weer van die dure OV-chipkaart af en kan het bakje van Camiel in de kast blijven.

Maar alsof Femke het nog niet bont genoeg had gemaakt voor vandaag, Twitterde zij nog een duit in het zakje :

“Kroes krijgt ‘digitale agenda’, nog minder dan verwacht. JPdeMP heeft wel een (flinke) steek laten vallen! http://tinyurl.com/ylgugqe m

Femke twittert nu sinds kort wel en dat met verve, maar verder schijnt ze nog weinig benul te hebben van het belang van ICT in onze samenleving.  Nou ja, als Neelie het straks maar wel snapt..27 november 2009     Europese Politiek, Internet Algemeen, Politiek, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

15 reakties

 1. 1 René:

  Heemskerk naief? Volgens mij ben jij naief. Je realiseert je kennelijk niet dat je hele doopceel allang is gelicht. Papieren dossiers slingeren inderdaad al jaren rond. En sinds jij een website hebt, een telefoon, een mobieltje, een paspoort, een sofinummer, een creditcard en een digiD (om maar wat te noemen) ben je makkelijk te traceren. Dus om nou zo moeilijk te doen over een kastje in je auto (waarvan je nog helemaal weet hoe het gaat werken) lijkt me wat overdreven.

 2. 1 Catharina:

  Hoi Rene,

  Verhaal is blijkbaar niet helemaal duidelijk.

  Ik ben me er zeker van bewust dat ik meestal traceerbaar ben en ik vind rondslingerende dossiers erg slordig, maar toch van een heel andere orde dan het opzetten en massaal opslaan van onze gegevens in digitale databanken. Voor mobiele telefoon, een website, creditcards e.d. kies je zelf, die worden je niet opgedrongen door de overheid.

  Vingerafdrukken in je paspoort, opslag daarvan in een database, OV-chipkaarten en kastjes in je auto daarentegen wel. Tenzij je ervoor “kiest” om je deur niet meer uit te gaan, maar dat is voor de meeste mensen ook geen optie.

  Het gaat mij er vooral om dat er dit soort geldverslindende systemen worden opgezet, waar mensen volgens mij helemaal niet op zitten te wachten, laat staan om gevraagd hebben en waarbij we dan ook nog grote risico’s lopen op bijvoorbeeld identiteitsdiefstal en fraude. Ik kan me echt niet voorstellen dat er voor zoveel geld geen nuttiger dingen kunnen worden gedaan waar we als samenleving veel meer aan zouden hebben.

 3. 1 Vincent:

  Wat een dramatische opmerking van Heemskerk inderdaad.

  Binnen GroenLinks is nog wel discussie over het privacy-aspect van de kilometerheffing. Het kastje stuurt echter als het goed is alleen de kosten op en niet waar iemand heeft gereden. Het aantal kilometers dat gereden wordt is uberhaupt al bekend, schijnt (ik rijd zelf geen auto dus ik zou het verder niet echt weten – daarom heb ik me nog niet heel erg in het onderwerp verdiept en heb ik dus ook nog geen hele sterke mening). Daarnaast wordt er ook nog gewerkt aan een tegenvoorstel of amendement om de privacy nog te verbeteren.

  Overigens, over wat het met het milieu te maken heeft: dit is ook gewoon een voordeel voor mensen die hun auto wel laten staan, ofwel een beloning voor de mensen die beter rekening houden met het milieu. Daarnaast is zijn met de kilometerheffing drukke (spits)trajecten extra te belasten waardoor het aantal files verminderd zou kunnen worden (ook hier zijn overigens nog wat kanttekeningen bij waar naar wordt gekeken).

  En uiteraard kijkt GL al tijden naar de mogelijkheden voor gratis OV.

  (Ik snap overigens niet wat er mis is met dat Twitter-berichtje, kun je dat uitleggen?)

 4. 1 Catharina:

  Hoi Vincent; ik rijd wel auto en ik zou echt niet weten hoe ze het aantal kilometers wat ik rijd nu zouden kunnen weten.. En als mensen de auto nu laten staan, scheelt ze dat toch ook geld voor brandstof; dus waarom dan niet een paar centen bij de brandstofprijs opgeteld? Dan hoeven we niet nog een bureaucratisch systeem erbij, kastjes in onze auto’s waar bedrijven straks weer veel geld aan verdienen en die stuk gaan, administratieve rompslomp erbij om de km vergoeding te innen, etc..

  Over Twitter:
  Die denigrerende opmerking van Femke over de zwaarte van de portefeuille van Kroes, vind ik onbegrijpelijk.

 5. 1 Jan Hopmans:

  De volgende pagina begint met de volgende quote: ‘ Ik was laatst bij NXP, het bedrijf dat de chip voor de kilometerheffing maakt en er al een proef mee draait. Je kon van de proefpersoon exact op de kaart zien wanneer deze waar gereden had en hoe snel dat was. ‘

  Als er een fout in het systeem zit is er een probleem, Dan is er geen sprake meer van bewijs, er ontstaat dan een omgekeerde bewijslast: Jij hebt maar te betalen dat jij daar niet bent geweest.

  Hier is een petitie gaande met verdere uitleg: http://www.redonzeprivacy.nl/waarom/
  Ik denk dat Femke bij de komende verkiezingen mijn stem niet gaat krijgen, Al heb ik een alternatief ook nog niet gevonden.

  Groeten, Jan.

 6. 1 Vincent:

  Het aantal kilometers wordt geregistreerd bij de APK. Mensen die hun auto nu laten staan betalen nog steeds wegenbelasting ook al maken ze vrijwel geen gebruik van die wegen; het is dan dus meer een principekwestie. Overigens lijkt de kilometerheffing me nog steeds heel omslachtig, maar nogmaals: ik heb me er niet echt in verdiept.

  En ik snap niet waarom die opmerking denigrerend zou zijn, deze portefeuille heeft nou eenmaal een stuk minder gewicht dan mededinging, die ze tot nu toe had.

  @Jan, waar en hoe snel iedereen gereden heeft wordt inderdaad wel opgeslagen, maar alleen hoeveel kilometers tegen welk tarief je rijdt wordt doorgegeven. Uiteraard valt net als bij stemcomputers te beargumenteren dat de software op het kastje open source moet zijn.

 7. 1 Thierry:

  deze portefeuille heeft nou eenmaal een stuk minder gewicht dan mededinging

  Waar is dat op gebaseerd? Ik heb nog geen argumenten gehoord, alleen de herhaling van bovenstaande opmerking.

 8. 1 Vincent:

  Mededinging is nou eenmaal een portefeuille met veel meer profiel en invloed, met, om met Wikipedia te spreken, de mogelijkheid om boetes op te leggen en hele sectoren door te lichten. De afgelopen termijn heb je redelijk vaak in de media gehoord over Neelie Kroes, bijvoorbeeld na het opleggen van een gigantische boete aan Microsoft. Op ICT en Telecom is dit veel minder het geval. Ze kan op die positie veel minder invloed uitoefenen.

 9. 1 Thierry:

  Dus omdat ze niet meer van die enorme boetes kan uitdelen heeft ze minder invloed? Die boetes werden pas jaren na de overtreding opgelegd en ik vraag me af of er ook echt iets fundamenteel is veranderd door die boetes.

  En waar komt het idee vandaan dat ICT en telecom een soort ondergeschoven kindje is? Ons hele leven draait zo ongeveer op ICT en telecom, als zij daar iets kan veranderen hebben we daar allemaal mee te maken: denk aan open standaarden, netwerkneutraliteit en dat soort dingen.

  Als zij daar de voorwaarden voor stelt kan haar collega op mededinging over een jaar of 10 de paar bedrijven die zich er niet aan houden fijn boetes opleggen, in de krant komen en daarmee enorm veel invloed uitoefenen.

  Als ondertussen de rest van de bedrijven zich wel aan die richtlijnen houdt is er daadwerkelijk iets veranderd. Wie heeft er dan de meeste invloed?

 10. 1 Jan Hopmans:

  @Thierry: Volgens mij werd in deze functie ook de mededinging op ICT inbegrepen. Zelf vind ik het geen ondergeschoven kind, Jan peter heeft hier goed zijn best gedaan, 2x dezelfde functie achter elkaar lijkt mij ook vrij onzeker.

 11. 1 Jan Hopmans:

  Ooops, dat daarboven moest zijn ‘Vincent’ ipv ‘Thierry’, Ik denk dat deze functie inhoudelijk veel meer voorstelt. Al is de functie mededingen zeker geen lege functie. ^^

 12. 1 Vincent:

  Het gaat meer om het aanzien op het internationale podium. Posten als Mededinging, Buitenlandse Zaken e.d. zijn de posten waar de onderhandelaars voor gaan, ICT en Telecom niet. Dat houdt niet in dat het een soort ondergeschoven kindje is, maar dat er minder gewicht aan hangt. Vergelijk het met onze minister voor landbouw, natuur en voedselkwaliteit – natuurlijk is dit belangrijk, maar een partij richt zich er bij de coalitievorming toch meer op om bijvoorbeeld de post van minister van financiën binnen te slepen. In dat licht moet je de Tweet meer plaatsen, volgens mij.

 13. 1 Catharina:

  Het zou mij niet verbazen dat het kilometerkastje over een aantal jaren inderdaad veel meer kan, zoals bijvoorbeeld registreren waar en wanneer je te hard rijdt. Wie weet kan het dan ook meteen een boete uitprinten en/of een signaal afgeven naar je bankrekening om de boete maar vast af te schrijven. Parkeertarieven afschrijven, ook handig toch of is dit paranoia??

  Wie heeft er eigenlijk het patent op het kastje en de toekomstige mogelijkheden? NXP en IBM misschien? http://www.nuzakelijk.nl/e-business/2100384/nxp-en-ibm-klaar-kilometerheffing.html

  @Vincent: jij hebt het vooral over aanzien en dat is beeldvorming, maar het gaat om invloed en dan denk/hoop ik dat Neelie nog wel eens voor verassingen kan gaan zorgen.

 14. 1 Vincent:

  @Catharina Klopt, ik ben ook benieuwd, maar de opmerking op Twitter ging over aanzien, volgens mij.

 15. 1 pablo:

  “Waarom dan niet een paar centen bij de brandstofprijs opgeteld?”
  Vorige zomer hadden we brandstofprijzen die veel meer dan een paar centen met nu scheelden en dat heeft nauwelijks tot reductie van gereden kilometers geleid. De afschaffing van de aanschafbelasting leidt waarschijnlijk tot aankoop van grotere, milieu-onvriendelijker auto’s. Ik zie veel meer in de oplossing zoals met de gloeilampen. Verplicht de auto’s veel lagere emissies te doen en alleen op duurzame energiebronnen te rijden en versmal de wegen en beperk de parkeerplaatsen zo dat de files zo toenemen, dat mensen wel met het openbaar vervoer moeten. Zet een nationaal metronet op tussen de belangrijkste bevolkingscentra. Auto’s op de wegen moeten elektronisch ge/bestuurd worden voor optimale vulling van het wegoppervlakte. De kilometerheffing is gewoon een mooi praatje om alles bij het oude te laten en te vertrouwen op een loos optimisme van het komt wel goed. In plaats dat de kostbare gelden gebruikt worden om een goed publiek vervoersnet aan te leggen. We zullen naar een totaal andere visie op en reductie van mobiliteit toe moeten wil je verkeersinfarcten in de toekomst vermijden en op een normale manier van a naar b kunnen gaan. Oplossingen kunnen alleen transnationaal toegepast worden. Maar geen een politicus durft het huidige autogebruik fundamenteel ter discussie te stellen. We zullen het dus zeer waarschijnlijk niet redden met milieu. Zie The Age of Stupid
  http://tinyurl.com/n8ntqz

 16. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)