Verlanglijstje voor de volgende regering

En ja hoor, het Kabinet is gevallen en ik ben er eerlijk gezegd niet rouwig om, al moet je maar afwachten wat we hierna krijgen.  De PvdA heeft in ieder geval de rug recht gehouden en niet toegegeven aan het gedraai van de christelijke partijen. ’t is mij overigens vaak een raadsel hoe christenen de hemelpoort denken te passeren met zoveel gedraai, want dat we weg gingen uit Uruzgan stond ook voor hen vast.

Van het CDA zijn we dit soort dingen wel gewend, maar van de Christen Unie had ik toch wat meer eerlijkheid en principes  verwacht. Nou ja, weten we dat ook weer.. Met christelijke partijen kun je geen afspraken maken.

Mijn verlanglijstje dan maar voor het volgende kabinet:

 • Terug draaien van allerlei privacy schendende en gevaarlijke (risico van identiteitsdiefstal) maatregelen zoals: de centrale opslag van de vingerafdruk, het electronisch kinddossier, het electronisch patientendossier, OV-chipkaart  etc.
 • Het opnemen van het recht op vrije en onbelemmerde toegang tot het Internet in de Grondwet.
 • Het drastisch aanpassen van de copyrightwetgeving: copyright beperken tot een jaar of vijf en een ruime regeling voor het verder verspreiden van online gepubliceerd werk, zoals muziek, filmpjes, foto’s e.d. op het Internet.
 • Het invoeren van open standaarden en open source bij de overheid en door de overheid gefinancierde instellingen, maar dan ook echt en verplicht.
 • Een verplichting tot het online publiceren van door de overheid gesubsidieerd wetenschappelijk onderzoek onder een vrije licentie, zoals bijvoorbeeld Creative Commons.
 • Regelen dat er zoveel mogelijk onderwijsmateriaal beschikbaar komt onder een vrije licentie.
 • Een verplichting tot het online toegankelijk maken van overheidsinformatie die onder de Wet Openbaarheid van Bestuur vallen en totdat gerealiseerd is, het verplicht gratis verstrekken van die informatie aan burgers die daarom vragen.
 • Stoppen met het financieren van het bijzonder onderwijs en meer geld naar het openbaar onderwijs.
 • Drugs legaliseren.
 • Burgers veel actiever betrekken bij de besluitvorming, die in ieder geval een stuk verder gaat dan het 1 keer in de 4 jaar een hokje rood kleuren.  Het Internet biedt daar mooie mogelijkheden voor.
 • Het afschaffen van artikel 100 van de Grondwet, dat de regering het recht geeft om zonder besluit van het parlement andere landen binnen te vallen want anders zitten we voor we het weten weer ergens met de Amerikanen in Iran op een of andere missie..

Ik vergeet vast nog een boel, maar dit zijn de dingen waar ik in ieder geval op ga letten bij het uitbrengen van mij stem op een politieke partij. En jij? Wat vind je van deze lijst en wat zijn jouw wensen?

9 reakties

 1. 1 ruurd:

  Oh ja hoor. Afschaffen regeerakkoord. Besturen niet regeren. Politiek maken in het parlement en niet in het torentje. Geen achterkamertjesoverleg meer. Uit dat enge Bilderberg clubje. Uit ACTA.

 2. 1 Walter van Holst:

  Dat komt deels overeen met het Free Culture Forum charter (http://fcforum.net).

 3. 1 Paul van der Hart:

  Eh…. simpel lijstje.

  1. stel een kabinet samen dat recht doet aan de verkiezingsuitslag.

  2. Houd je aan wat je toegezegd hebt in de verkiezingscampagnes.

  3. Herstel alles wat onder het neoliberalisme van Paars en Balkellende is ingesteld/afgeschaft

 4. 1 James Kuypers:

  Als er een partij is die ook maar de helft van dat lijstje zou honoreren…. Dan zou die mijn stem zeker verkrijgen.

 5. 1 Jan Hopmans:

  Ik ben redelijk mee eens wat hier is gezegd, al wil ik nog wil bij dit punt wat toevoegen:
  Een verplichting tot het online publiceren van door de overheid gesubsidieerd wetenschappelijk onderzoek onder een vrije licentie, zoals bijvoorbeeld Creative Commons.

  Ik vind het publieke domein veel beter passen bij door de overheids gesubsidieerde informatie. Wat je er ook van vind, CC legt nog steeds beperkingen op het gebruik.

 6. 1 Geke:

  Het kabinet is gevallen en ik moest meteen aan jou denken… Als jong meisje midden in de nacht gewekt worden omdat het kabinet is gevallen is nl wel bijzonder. Dat je je ermee bezig houdt is dan weer niet bijzonder. Ben het grotendeels maar niet helemaal eens met je lijstje en wat ik mis is het beeindigen van de bio-industrie!!!! Daar gruwel ik van en dat zou iedereen moeten doen..
  Je zult me wel weer een zeikwijf vinden. Maar gauw eens afspreken om van mijn heerlijke vegetarische kookkunsten te genieten, kunnen we heerlijk zeuren over van alles en nog wat.

 7. 1 Catharina:

  @Geke: nee hoor, niks zeikwijf; de bio-industrie is inderdaad ook een drama en ik heb niks tegen vegetarische kookkunsten en zeuren 🙂

 8. 1 Werner:

  Heel goede lijst. Vooral de open standaarden bij de overheid. Mijn gevoel zegt me dat zoiets eigenlijk normaal zou moeten zijn, maar helaas echter zijn de overheid en het kapitaal nauw verbonden.
  En wat betreft de bio-industrie ben ik het helemaal met Geke eens: weg ermee! Het overgrote deel van de bevolking vindt dit ook. Dat zoiets helemaal niet kan in een beschaafd land, en daar zit dan ook het probleem niet. Het probleem zit ‘m erin dat vrijwel al die mensen die tegen de bio-industrie zijn, wel doodleuk de produkten ervan kopen. We vinden de de manier waarop er daar met dieren wordt omgegaan weerzinwekkend, maar we willen toch melk in onze koffie, en een plakje kaas op de boterham. En niet te vergeten die prachtige leren schoenen. Nee, van de bio-industrie zijn we nog niet af.

 9. 1 Ruben Haan:

  gewoon de hele dag in je blootje achter de computer en secondlife kleren dragen en er hoeft geen lere schoen meer over de toonbank

 10. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)