Femke roept op tot digitale burgerrechtenbeweging op Twitter feest en die is er al!

Femke Halsema vierde vanavond feest met haar Twitter-volgelingen in Pakhuis Willem de Zwijger. Ik was er niet bij maar heb wel de speech van Femke via de live stream kunnen volgen en die kun je hier nalezen.

Het belangrijkste deel eruit was voor mij dit:

“Want hoe verschillend we allemaal ook zijn, wat ook onze politieke voorkeuren zijn, we zijn allemaal liefhebbers van het vrije web.
En we weten dat het vrije web wordt bedreigd.

 • Door downloadverboden
 • Door rigide auteursrechten
 • Door de entertainmentindustrie die doet alsof zij muzikanten beschermt maar zelf winst wil maken
 • Door grote multinationals die marktmonopolies willen hebben ten koste van gewone burgers
 • Door opsporingsautoriteiten die de privacy en de anonimiteit aantasten
 • En door dictatoriale regimes die digitale vrijheid van hun burgers bedreigend vinden.

Vanavond vieren we feest, we maken kennis in levende lijve en we voeren de gesprekken die we in 140 tekens niet hebben afgemaakt.
Maar misschien zetten we vanavond – door hier met zovelen te zijn – ook wel een stap in de richting van een echte digitale burgerrechtenbeweging. Een moderne beweging – die niet achter spandoeken oprukt naar de dam, maar activistisch is door met haar muis te klikken.

Ik hoop op een digitale burgerrechtenbeweging die strijdt voor:

 • het recht op vrije toegang tot internet: altijd en overal
 • het recht op vrij gebruik van internetinformatie, altijd, overal en door iedereen
 • het recht op digitale privacy, overal en voor iedereen!”

Na Femke’s speech kwam Ellen ten Damme optreden en toen was het al snel gedaan met de live stream.. Het zou mij niet verbazen als dat komt doordat Ellen van haar platenbonzen helemaal niet live mag streamen naar het internet, want zo gaat dat tegenwoordig. Veel muzikanten hebben alle rechten over hun eigen muziek uit handen gegeven en mogen het zelf niet eens meer op Internet zetten.

Maar goed, daar hebben we het later nog wel eens over. Voor nu ben ik blij met de oproep van Femke Halsema tot een digitale burgerrechtenbeweging, want die is  hard nodig, als we tenminste het vrije  internet willen behouden. Het mooie is dat de oproep van Femke eigenlijk niet eens nodig is, want die beweging is er al, in de vorm van  Bits Of Freedom (BOF)

Bof was jaren geleden ook al actief, maar was een tijdje slapende en is nu weer helemaal terug. Een van mijn helden, Eben Moglen van het Software Freedom Law Centre is zelfs toegetreden tot de Raad van Advies en ook Lawrence Lessig, de grondlegger van Creative Commons steunt Bits of Freedom in het tegengaan van het downloadverbod.

Niet de eersten, de besten dus en ook o.a  Rop Gonggrijp, mede-oprichter van XS4all, hacker en o.a. initatiefnemer van wijvertrouwendestemcomputersniet, waardoor de onbetrouwbare stemcomputers nu naar de schroothoop kunnen en Sophie in’t Veld , Europarlementarier van D’66  zijn lid van die Raad van Advies.

Bitsoffreedom is nu nog een kleine organisatie, maar het heeft volgens mij zeker de potentie om te groeien tot een brede digitale burgerrechtenbeweging.  Je kunt op verschillende manieren meedoen aan BOF en/of de beweging financieel steunen. Zie hier voor een overzicht van de mogelijkheden.

2 reakties

 1. 1 Vincent:

  Hihi, dat weet zij ook hoor: https://twitter.com/FemkeHalsema/statuses/9818665113

 2. 1 Catharina:

  Ja, inmiddels wel 🙂

 3. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)