Leveranciers van gesloten software moeten niet zeuren..

Veel kritiek de laatste tijd op overheden die kiezen voor vrije software (open source) , zoals bijvoorbeeld op de gemeente Rijswijk, die kiest voor het CMS Drupal. Vaak zeggen mensen dan dat er eerlijke concurrentie moet zijn tussen vrije en gesloten software moet zijn, bijvoorbeeld bij overheidsaanbestedingen.  Maar tussen vrij en gesloten is geen concurrentie mogelijk.

Of de software code vrij beschikbaar is of bedrijfsgeheim, zegt namelijk niks over de kwaliteit van de software.  Een vrije code betekent alleen maar dat de gebruiker inzicht heeft in de werking van de software.  Een niet meer dan logische eis,  zeker voor overheden die transparant moeten zijn en verantwoording moeten kunnen afleggen over het omgaan met  gegevens van burgers. Met gesloten software is een waarborging daarvan niet mogelijk. Je moet dan de leverancier maar op zijn blauwe ogen geloven..

Het eisen van openheid gaat dan ook vooraf aan een kwaliteitsvergelijking en leveranciers van gesloten software moeten ophouden met jammeren over oneerlijke concurrentie. Niks let hun om de code van hun software ook vrij te geven en als ze dat niet willen, dan kunnen ze altijd nog meedoen door  vrije software systemen te ondersteunen, want vrije software is van ons allemaal.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)