ACTA – een mooi voorbeeld van hoe achterkamertjespolitiek werkt

Op het Internet woedt al een tijdje een storm over  ACTA – The Anti-Counterfeiting Trade Agreement – waarover wereldwijd, o.a. door Europa, de VS en Japan in het geheim onderhandeld wordt.

Wat is Acta?

ACTA ging aanvankelijk over namaak merk spullen, maar het is geleidelijk uitgebreid tot medicijnen en werken die onder copyright vallen. Dat gaat  iedereen aan en het is dus  logisch dat veel mensen nieuwsgierig zijn naar de inhoud van deze handelsovereenkomst.

Wat weten wij over ACTA?

Tot nu toe weigert de Europese Commissie  om de inhoud van de onderhandelingen openbaar te maken. Diverse stukken zijn inmiddels uitgelekt, maar ook daarvan weigert de EC te bevestigen of deze echt zijn.  Onder druk van het rumoer op Internet, heeft het Europees Parlement vorige week met overgrote meerderheid openbaarmaking geeist en geeist dat ACTA zich weer dient te beperken tot namaakgoederen,  maar ook dat lijkt op de Europese Commissie weinig indruk te maken.

De Commissie gaat wel vragen aan haar onderhandelingspartners of zij bezwaar hebben tegen openbaarmaking. Die partners zijn voornamelijk afkomstig uit de farmaceutische-, de   software- en entertainmentindustrie en daar valt weinig heil van te verwachten. Het is zelfs al gebleken dat deze zogenaamde onderhandelingspartners rechtstreeks de teksten aanleveren voor de overeenkomst.

Wat is onze invloed op ACTA?

Bij deze totstandkoming doen wij als burgers niet mee; het is een onderonsje tussen grote bedrijven en niet rechtstreeks gekozen politici.  Deze politici worden eenzijdig geinformeerd  en zijn geneigd de aanbevelingen van de industrieën op te volgen. Bovendien blijkt dat de gekozen Europese volksvertegenwoordiging – Het  Europees Parlement – niks te vertellen heeft.

Wat zegt dit over onze democratie?

Volgens mij dit: Er is geen democratie. We leven tegenwoordig min of meer in een dictatuur van het kapitalistisch systeem en het is aan ons hoe lang we dit nog pikken. Gelukkig zie je wel steeds meer actie op Internet onstaan tegen dit soort praktijken en worden politici via gezamelijke acties  ter verantwoording geroepen.  Ook lekken er steeds vaker geheime stukken uit waardoor het voor de politiek en de bedrijven toch lastiger wordt om door te gaan met de achterkamertjespolitiek, zoals ze dat gewend zijn.

Op de hoogte blijven?

Op TV wordt aan belangrijke zaken als dit geen aandacht besteedt. Als je op de hoogte wilt blijven van ACTA kun je het beste  terecht bij:

Bits Of Freedom

Webwereld

Michael Geist

Glyn Moody

La Quadrature

23 maart 2010     Europese Politiek, Politiek, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

6 reakties

 1. 1 Peter:

  Of op 9 juni er iets aan doen: stemmen op de PiratenPartij, die hebben zelfs een Anti-ACTA Taskforce.

  http://www.piratenpartij.nl/

 2. 1 Willem:

  Laatste nieuwtje: http://thepiratebay.org/torrent/5425059/ACTA_Agreement_leaked_

  Volgens zeggen (op BoinBoing) is dit de hele overeenkomst, niet zomaar een stukje.

 3. 1 Ronald:

  Dank voor de tip!
  Goed om over te lezen. We zijn té goedgelovig!

 4. 1 Wat te doen tegen dat vervelende Wikileaks? | Kletskous:

  […] waarin we oorlogen voeren op grond van leugens en waarin in het diepste geheim verdragen, zoals Acta worden voorbereid, die onze burgerrechten aantasten en waarin, zoals ik deze week al schreef, […]

 5. 1 Morgen wereldwijd protest tegen Internet-censuur en Copyright Mafia | Kletskous:

  […] en het beschermen van de rechten van burgers is de politiek bezig met schimmige verdragen als ACTA en het Gallo […]

 6. 1 Kapitalisme bedreigt het vrije Internet: SOPA, ACTA-, Protect-IP | Op zijn kop:

  […] lastig wordt om nog nieuwe initiatieven op Internet te ontplooien.In Europa hebben we te maken met ACTA; een verdrag wat in het geheim is voorbereid en  waar Verhagen inmiddels voor getekend heeft omdat […]

 7. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)